Juve-Fradi – Az edzők értékelése

gggg.jpgA Juventus tegnap este nehézkes játékkal ugyan, de 2-1-es győzelmet aratott a kiválóan teljesítő Ferencváros együttese ellen, melyet követően a csapatok vezetőedzői, Andrea Pirlo, valamint Serhiy Rebrov is nyilatkoztak a sajtónak. Míg előbbi kiemelte, hogy a vártnál sokkal nehezebb mérkőzést játszottak, sok rossz egyéni teljesítménnyel, utóbbi azt hangsúlyozta ki, hogy csapata erre a produkcióra már valóban építhet.

„Az volt a szándékunk, hogy más hozzáállással kezdjük a találkozót, de tudtuk, hogy olyan pillanatokban is adódhatnak nehéz helyzetek, melyek első látásra egyszerűnek tűnhetnek. Túlságosan felszínesen játszottunk a mérkőzés elején, és üldöznünk kellett az eredményt” – jelentette ki az olasz tréner a Sky Sport Italiának.

„A letámadás, melyet legelőször gyakoroltunk, nem volt eléggé meggyőző, de némi intenzitásvesztés néhány sorozatban lejátszott összecsapást követően teljesen normálisnak mondható. Az a fontos, hogy a csapatrészek közötti tér ne nyúljon meg végzetes módon, s ne juttassuk kontralehetőségekhez az ellenfelet. Az első félidőben azonban néhányszor pontosan ez történt, de végül sikerült rendezni a sorainkat.

Többet vártam a játékosaimtól, de a Ferencváros jól játszott. Meg kellett volna kísérelnünk a labda gyors átforgatását a másik oldalra, hogy feltörhessük őket. Túlságosan lassúak voltunk, ez pedig megkönnyítette a védekezést számukra.

A Ferencváros magasan védekezik, és felkínálja a lehetőséget a letámadásra, de ha ez nem a megfelelő pillanatban megy végbe, akkor az ő esélyeik növekednek meg az ellentámadásra. Amikor helyesen mértük föl ezt, szinte mindig veszélyes akciókat vezettünk.”

A Bianconeri védelmével mindazonáltal súlyos problémák voltak a találkozó során, de Matthijs de Ligt, aki még csak nemrég tért vissza vállműtét utáni lábadozásából, kellően stabilan pótolta Giorgio Chiellinit, Leonardo Bonuccit, továbbá Merih Demiralt.

„Tisztában vagyunk vele, hogy Matthijs már húsz esztendősen csapatkapitány volt az Ajaxnál, ezért nagyon vártuk már a visszatérését, hiszen rendkívül sokat adhat nekünk a mind védekezésben, mind pedig a csapatjáték során a hátulról indított labdákkal.”

Arthur, akinek a csapat karmesterének szerepét kellene betöltenie, meglehetősen rosszul futballozott, Fabio Capello szerint pedig túlságosan körülményes és lassú volt, valamint egyetlen hosszú passzra sem vállalkozott.

„Arthur ma kissé makacs volt. Mindig megpróbált közvetlen utat találni a passzoláshoz, akkor pedig a széleket kellett volna megjátszania, hogy széthúzza a Ferencváros védelmét. Többet frissességet kellett volna hoznia a játékba, hogy ebből helyzeteket teremthessünk. Ehelyett, amikor a játékszer lassan mozgott, az ellenfél számára lehetővé vált a pozíciójukba való visszatérés.”

Capello azt is felvetette a meccs utáni műsorban, hogy Arthur rendelkezik-e egyáltalán a pályán szükséges látással, továbbá a védelmek megbontására, melyre Pirlo egyértelmű válasszal tudott szolgálni. Az egykori olasz szakember Paulo Dybalát is heves kritikával illette, az Öreg Hölgy vezetőedzője pedig ennek kapcsán is megszólalt.

„Arthurnak jelenleg nem sok képessége van ezeknek megtételére, de folyamatosan tanul. Dybalának nem ment olyan jól a játék, mint amennyire vártam, azonban sérülésekkel bajlódott, majd hetekig antibiotikumot kellett szednie, emiatt természetes, hogy időre van szüksége ahhoz, hogy formába lendüljön. Az edzésen át kell lépnie a korlátait, hogy ismét az a futballista lehessen, akit ismerünk” – zárta szavait az egykori középpályás.

A Ferencváros trénere, Sergiy Rebrov ezzel szemben kiemelte, hogy rendkívül büszke csapatára, mely majdnem az utolsó percben bukta el a pontszerzési lehetőséget Álvaro Morata fejesénél, de hatalmasat küzdött, valamint szervezetten játszott a találkozó során.

rebrov_bef_juve.jpg„Büszke vagyok a játékosaimra, mondtam nekik az öltözőben, hogy nekik is annak kell lenniük magukra” – kezdte Rebrov. 

„Az utolsó percben kaptuk a gólt, de végig jól védekeztünk, egy Juventus ellen, főleg idegenben, ez nem egy egyszerű feladat. Csalódottak vagyunk, de örülök annak a védekezésnek, amit bemutattunk, valamint a kontratámadásainknak is, melyekből többször is volt esélyünk gólt lőni.

Végig nagy nyomás alatt voltunk, nem tudtuk mi irányítani a játékot. Jól kezdtük mindkét félidőt, a két játékrész első 10-15 percében kompaktak voltunk, kontrákat vezettünk. Persze voltak hibák, de ez a Bajnokok Ligája szintje. Az a csapat, aki itt játszik a Juventus ellen, biztos, hogy fog hibázni.

Örülök, hogy a játékosok megértették a védekezés fontosságát. Látni lehetett Lovrencsics Gergőn és Marcel Heisteren a szélen, hogy mennyire gyorsak, de ez igaz a belső védőkre is. Nem tudok senkit kiemelni, jó működött a mechanizmus. Örülök annak, milyen jól működött a védekezésünk, ezt a játékot a bajnokságban is folytatni kell, hiszen látjuk, hogy tudunk így is játszani – jelentette ki az ukrán szakember.

Rebrov nyilatkozatának forrása az FTC hivatalos oldalán megjelent összegző cikk.