Juve-Cagliari – Az edzők értékelése

img_20201122_080955.pngA Juventus a válogatott szünet utáni első mérkőzésén tegnap este Cristiano Ronaldo duplájával legyőzte a szárd Cagliari együttesét, meglehetősen magabiztos játékkal. A találkozót követően mindkét csapat mesterei értékelték a látottakat. Andrea Pirlo elmondta, hogy csapata irányította a meccset, de lassabban játszott a kelleténél, míg Eusebio Di Francesco szerint alakulata akár több gólt is kaphatott volna a második félidőben. 

"A játékosok változhatnak, de a futballstílusunknak ugyanannak kell maradnia" – mondta a Maestro a DAZN riporterének. 

"Nagyon jól irányítottuk a meccset, különösen az első félidőben, és ilyen teljesítményre volt szükségünk, hogy növeljük a csapat önbizalmát és magabiztosságát. 

Amikor a válogatott szünetből térünk vissza, mindig nehezebb összpontosítani, de jól tettük, hogy a kezdetektől fogva a megfelelő szellemiségben játszottunk. Sok olyan futballista van a keretben, akik megváltoztathatják a mérkőzés képét, ha csereként állnak be, de az egyensúlynak meg kell maradnia, különben a széthúzódást kockáztatjuk meg."

Arthur a hét során megszerezte első gólját a brazil nemzeti tizenegyben, most pedig a szardíniai gárda ellen is kiváló teljesítményt nyújtott. 

"Pontosan az a játékos, akire számítottunk. A La Ligából érkezett, ahol teljesen más megközelítések a hangsúlyosak, különösen az edzéseket illetően, de a játékban is. Időre volt szüksége a beilleszkedéshez, de ő egymagában garanciát jelent a labdabirtoklásra, és megtalálja a megoldást ahhoz, hogy kiszabaduljon az ellenfél nyomása alól.

A csapat nagy minőséget képvisel, de ez még nem elég. Ahhoz, hogy uraljuk a játékot, gyorsabban kell egyik oldalról a másikra forgatnunk a labdát. Mindazonáltal a játékosok is élvezik ezt a futballstílust, és amikor nálad van a labda, az ellenfelet visszahúzva még pihenésre is lehetőséget nyílik, mivel nem kell annyit futnod.

A kezdetektől fogva megpróbáltuk nyomás alá helyezni az ellenfeleket, de ebben a szezonban még nem volt sok időm ezen dolgozni. A lényeg továbbra is a labda mielőbbi visszaszerzésén, a folytonos nyomásgyakorláson, illetve a labdabirtoklás fenntartásán van."

Paulo Dybala csereként lépett pályára a találkozón, azonban Cristiano Ronaldo és Álvaro Morata remekül érzik egymást a pályán, több nagy helyzetet is alakítottak ki a másik számára. Mellettük nagy öröm  volt a holland kiválóság, Matthijs de Ligt ismételt szereplése, aki egyből nagyszerűen futballozott, társával, Merih Demirallal egyetemben. 

"Ha Dybala teljesen egészséges lesz, akkor többet is fog játszani a szerepkörében. Az elmúlt tíz napban antibiotikumot is szedett egy régi vírusa miatt, de ma valamivel több erővel rendelkezett. 

Kíváncsi voltam, hogyan fog teljesíteni de Ligt, és mostanában ő is ragaszkodott ahhoz, hogy bevessem. Nagyszerű mérkőzést játszott, ő egy igazi bajnok, aki hosszú kihagyás után remek játékkal folytatta. 

A Mister kitért a nagyszerű mérkőzést játszó Adrien Rabiotra és a két gólt szerző Ronaldora  is: " Összetett játékos, még sosem láttam ennyire erős embert, technikai és fizikai szempontból. Még csak nem is ismeri a fejlődésében rejlő potenciált. Mentális téren is dolgozunk vele, hogy megértse, hogy mekkora bajnok. Meccsről meccsre jobb.

Ronaldo egy nagyszerű játékos, melynek mindannyian tudatában vagyunk, és példát vehetünk róla, úgy az edzéseken, mint a mérkőzéseken. Az egyetlen tanács, amit adhatok neki, az, hogy tartsa meg ezt a formát!" – mosolygott az olasz tréner. 

img_20201122_081041.pngTársának, Eusebio Di Francescónak már jóval kevesebb oka volt az örömre, amit a szakember le is szögezett az összecsapás után. 

"Az volt az elképzelésünk, hogy nyomás alá helyezzük a Juventust, így támadva le őket, de a kiváló minőségük visszaszorított bennünket, folyamatosan hátrébb kényszerültünk lépni, ez pedig ahhoz vezetett, hogy gólokat lőttek" – mondta a DAZN-nak. 

"A szünet után némileg más játékkal léptünk föl, de ők alkalmazkodtak hozzánk, és rendkívül veszélyesek voltak az ellentámadások során, mikor hibákat követtünk el. 

Nem az volt a szándékunk, hogy megpróbáljunk gól nélküli döntetlent játszani, de teljesen visszaszorultunk, és ebből a helyzetből kellett volna felállnunk. Paradox módon a második félidőben a nyíltabb játék okozott számunkra gondot, mivel a terek kinyíltak mögöttünk."

Diego Godín és Nahitan Nández hiányában a Cagliari előbb 3-4-2-1-es formációban szerepelt, majd idővel átálltak a 4-2-3-1-es hadrendre. 

"Három belső védővel kezdtünk, ekképp a negyedik társnak sokkal gyorsabban kellett visszazárnia. A labdakihozataloknál nagyon csúnyán el is vesztettük a játékszert, de sokkal jobb csapat ellen játszottunk, mely technikailag és fizikailag is fölénk kerekedett. 

Sajnos nem engedhetjük meg magunknak, hogy kulcsemberek hiányában nézzünk szembe a Juventusszal, de ez egy ilyen mérkőzés volt" – összegzett keserűen Di Francesco.