Beharangozó - a Ferencváros elleni meccs

fradi_logo.pngAlig egy héttel a Barcelona elleni kilátástalannak tűnő játék után, újra fellépése van a Juventusnak a Bajnokok Ligájában, ezúttal a magyar bajnok Ferencváros ellen. Hála az égnek a hétvégén újra átélhette a csapat a győzelem ízét a Spezia elleni bajnokin, és Cristiano Ronaldo igaz csak csereként, de újra pályára léphetett, nem is akárhogy hiszen két góllal tért vissza. Szükség is lesz a góljaira Budapesten, mert bár Álvaro Morata a szokásos lesgólján túl szerzett egy szabályost is, a többiek nem nagyon veszélyesek kapura. Látszik azért előrelépés a zebrák játékában, de a legrosszabb napjain, tartalékosan is jobb csapatnak kell lennie az olasz rekordbajnoknak a magyarnál. A mérkőzés ma este a vadonatúj gyepszőnyeggel megújított Puskás Arénában kerül megrendezésre, a televízióban az M4 Sport csatornáján lesz látható 21 órai kezdettel.

Orel Grinfeld, a 39 éves izraeli játékvezető vezeti az esti mérkőzést, aki 2012 óta FIFA-bíró. A Bajnokok Ligájában összességében a hetedik, idén a második fellépése következik. Eddigi mérkőzésein 26 alkalommal mutatott fel sárga és kétszer piros lapot, valamint két tizenegyest ítélt meg. Ez átlagban 4,33 sárga, 0,33 piros és ugyanennyi büntető meccsenként. A két csapat közül csak a Fradi számára vezetett, a 2015/16-os szezonban az Európa Liga második selejtezőkörében a szarajevói FK Željezničar elleni összecsapást, amit a zöld-fehérek 2:0 arányban veszítettek el.

A két csapat mindössze egyszer találkozott a futball történelem során, az 1965. június 23-i Vásárvárosok kupája döntőjében, a torinói Stadio Comunaléban, ahol a zöld sasok negyvenezer néző előtt, Fenyvesi Máté góljával 1:0 arányban diadalmaskodtak, és ezzel elhódították a trófeát. Éppen vasárnap fordult elő legutóbb, hogy a fekete-fehérek olyan csapat ellen léptek pályára, akit előtte még sosem győztek le, és szerencsére ott egy fölényes győzelem következett végül, remélhetőleg holnap már a Ferencváros ellen is lesz Juve-győzelem. Nézzük, hogy mi szólhat emellett.

Elsősorban például a keretek és a játékosok értéke közötti különbség, ami a mai napon 28,65 millió euró kontra 707,7 millió csapatszinten, és 2,5 millió Tokmac Chol Nguen és 80 millió Paulo Dybala összehasonlításában. A budapesti gárda eddig a bajnokságban 7 mérkőzést tudott le, 5 győzelem mellett kétszer végzett döntetlenre, legutóbb Székesfehérváron ért el 1:1-es végeredményt, míg az elit sorozatban először a Barcelona ellen kapott ki 5:1 arányban, míg az első hazai mérkőzésén 0:2-es hátrányból egyenlített a Dinamó Kijev ellen, győzelmi esélyt elszalasztva az összecsapást emberhátrányban befejező ellenfél ellen. A magyar bajnok győzelmével tizennégyszeres pénzt lehet kasszírozni, persze csak ha valaki valamilyen formában mindenképpen boldogan akar felállni a fotelből, a mérkőzés végén.

Az átigazolási piacon sem egyenlőek a két klub lehetőségei, ez abból is kiolvasható, hogy négy játékosért összesen 4,1 millió eurót fizettek ki, míg két labdarúgót ingyen szereztek meg. Myrto Uzuni albán válogatott balszélső 1,8 millióért cserébe érkezett a horvát első osztályú NK Lokomotiva csapatától, Olekszandr Zubkov ukrán válogatott jobbszélső a Sahtar Doneck egyesületétől kereken egymillióért, miután kölcsön után végleg megvásárolták, Roko Baturina a horvát másodosztályú Dinamo Zagreb II-ből, alig 700 ezer euró fejében, a francia Aïssa Laïdouni a román FC Voluntari csapatát hagyta hátra, érte már csak 600 ezret kellett átutalni. Bogdán Ádám a skót Hibarniantól tért haza, míg a bosnyák válogatott Adnan Kovačević a lengyel Korona Kielcétől érkezett szabadon igazolhatóként.  A távozók névsorából elég egy játékost megnevezni, Törökországba igazolt a  Honvéd FC-ben töltött kölcsön idénye után az a Davide Lanzafame, aki a Juventus nevelése, 10 mérkőzésen 388 perc erejéig ölthette magára a fekete-fehér csíkos mezt.

A hazai csapatból Uzuni lesz hiányzó, míg a bosnyák Eldar Ćivić játéka kérdéses, míg a vendégek még mindig a védelemben vannak kevesen, hiszen az eltiltott Merih Demiral, és a lábadozó Matthijs de Ligt és Alex Sandro sem állhat Andrea Pirlo rendelkezésére.

A Ferencváros vezetőedzőjének Serhiy Rebrovnak is van az Öreg Hölggyel kapcsolatos élménye, hiszen a Dinamo Kijev mezében szerzett gólt Torinó büszkesége ellen. A kijeviek legnagyobb hazai ellenlábasánál a Sahtar Donecknél kezdte el a karrierjét, de a sárga-kékeknél teljesedett ki, Andriy Shevchenko oldalán, akivel az ellenfelek számára halálos csatárpárost alkottak éveken keresztül. Angol és török kitérőt követően az orosz Rubin Kazan csapatából vonult vissza, míg az edzői szakmát újfent sikerei színhelyén, Kijevben kezdte el, a szaúdi Ahli csapata csak rövid ideig vette igénybe a szolgálatait, jelenlegi kenyéradója 2018 óta alkalmazza. Nagyon jó statisztikákat produkál a fővárosiak kispadján, hiszen kereken 100 mérkőzésen ült eddig a nevezett ülő alkalmatosságon, és több mint két pontot átlagol, 62-24-14 a győzelem, döntetlen, vereség mutatója, emellett a gólarány 188:91 a javukra. A 46 éves ukrán szakember a 4-2-3-1-es formációt preferálja, és 2023-ig van érvényes kontraktusa klubjával. A tavalyi Európa-liga csoportkör után természetesen az idei a legnagyobb sikere trénerként.