Agnelli: "A világ azt akarja, hogy Pirlo veszítsen"

agnelli_juve_pirlo_gazdasg.jpgA Juventus elnöke, Andrea Agnelli a klub részvényeseinek tartott tegnapi sajtótájékoztatóján, melyet a Football Italia közölt le, több vonatkozásban is beszélt az Öreg Hölgyet érintő eseményekről, így többek között szóba került Maurizio Sarri, Andrea Pirlo, illetve a klub struktúrájában, és a gazdasági életben való változások is. 

"Keserédes szezon volt, a pályán, illetve azon kívül is. Remek eredményeket értünk el, és váratlan csalódásokat kellett átélnünk. Sarri nagyszerű ember, kulturált és humoros, továbbá sok érdeklődési körrel rendelkezik a futball mellett is, mely a legnagyobb szenvedélye. Rendkívül boldog vagyok, hogy bajnokságot nyert velünk. 

Mindazonáltal az öltözőben bizonyos összhangnak kell uralkodnia, mely által az áthidalhatatlannak tűnő akadályok is legyőzhetők. Ez az összhang pedig nem alakult ki az egész környezettel. Elhozta a Scudetto kupáját a múzeumba, s örökre emlékezni fog rá, hogy egy a Juventus győztes edzői közül."

A pályán kívüli események tekintetében az egész évet meghatározó téma volt a koronavírus-járvány, mely a sportban, azon belül pedig az ezzel összefüggő gazdasági életben is jelentős hatással járt. 

"Januárban 300 milliós tőkeinjekciót eszközöltünk, melynek három célja volt: a sport területén  lévő versenyképesség fenntartása, a márka ismertségének növelése egy középtávú beruházási tervvel, valamint a pénzügyi konszolidáció. Azonban ezt a pénzt olyan módon kellett felhasználnunk a járvány miatt, melyre nem számítottunk."

"A pályán kívül, a vírushelyzet előtt a várakozásoknak megfelelő eredmények születtek: a szponzoroktól származó bevételek elérték a 130 millió eurót, s továbbra is a Juventus márkája a legtöbbek által követett olasz brand az Instagrammon, 2,2 millió követővel megelőzve a Guccit. "

Az Öreg Hölgynél a napokban több pozitív esetet is regisztráltak, előbb a válogatotthoz elutazó Cristiano Ronaldo, majd Weston McKennie is igazolt fertőzöttnek bizonyult, emiatt az egész csapat buborékba került. 

"Velünk van Pavel Nedvěd és Federico Cherubini is, míg Fabio Paratici az új, megerősített eset után követte a csapatot a buborékba. Mindannyian megérdemlik a dicséretet azért, amit elértünk az előző szezonban. 

A kilencedik egymás után megnyert Serie A-cím nem kapta meg a kellő elismerést tőlünk, a szurkolóktól, és másoktól sem, de meggyőződésem, hogy néhány év múlva mindenki rá fog jönni a tettünk súlyára. "

A pandémia természetesen nem kizárólag a Juventusra volt negatív hatással, ezt pedig alátámasztotta az UEFA Bizottságának tagjaként belső információkkal is rendelkező Agnelli is. 

"Az elmúlt húsz év folytonos növekedése után az európai futball forgalma hirtelen csökkenni kezdett egy külső tényező miatt, melyet kezelnünk kell. Körülbelül 350 klubnak lesz szüksége tőkeemelésre a következő 12-24 hónapban, hogy elérjék a mintegy 6 milliárd eurós határt. A Juventus már januárban megtette ezt a lépést. 

Ha pozitív kilátásokról szeretnék beszélni, megemlíthetem, hogy a lehetőségek, a technikai változások, illetve az ágazat erősségei meg fognak maradni, a növekedési stratégiák elemzésével kell töltenünk ezt az évet, és a következő éveket is. Ezek az erősségek továbbra is a növekedést tükrözik, mely a klubok célja."

A Bianoneri első embere két héttel ezelőtt Milánóban találkozott a város két nagy csapatának vezetőivel a Serie A fejlesztési ügyeinek kapcsán, az eseményről pedig rendkívül pozitív benyomásokkal tért haza. 

"Azóta, hogy betöltöm a Juventus elnöki tisztségét, a Milan, az Inter, és mi azonos érdekek mentén haladunk. Hálásan tekintek Zhang úrra és az Elliot Fund képviselőire. Ha üzleti stratégiáinkat a Serie A érdekeinek figyelembe vételével alakítjuk, az nem lehet bukásra ítélve, függetlenül attól, hogy végül mi, vagy egy harmadik fél valósítja-e meg a tervet."

A Zebrák vezetője szót ejtett a csapat új vezetőedzőjéről, Andrea Pirlóról is, akit Maurizio Sarri menesztésének napján neveztek ki az első csapat élére, tapasztalatlanságának ellenére. 

"A körülöttünk lévő világ alig várja, hogy ítélkezhessen felettünk néhány vereség miatt. Pirlo esetében nyilvánvalóan hiányzott az előszezon, valamint ez az első tapasztalata a kispadon. 

Emiatt el kell kísérnünk útjának kezdeti szakaszán, ami nem lesz akadálymentes. Amint fennakadunk az első ilyenen, mindenki ócsárolni kezdi majd a Juventust a döntéseiért. A stáb összetétele egy modern személyzetet tükröz, ahol mindenkinek megvan a feladata, s ennek tudatában is tevékenykednek."

A sok vitát kiváltó Juve-Napoli meccs, illetve annak 3-0-ás, a Bianconerinek kedvező,a déliek otthonmaradása  miatt megállapított eredménye is szóba került, azonban Agnelli szerint ez nem tartozik hatáskörébe. A járványügyi helyzet bármelyik pillanatban változhat, emiatt kérdéses a szezon kimenetele is, de az elnök számára az a legfontosabb, hogy az idény érvényesen záruljon le, s befejezettnek tudják nyilvánítani. 

"Ez a Napoli, a sportbíróság, továbbá a sorozat rendezőinek ügye. Mi ebben a szituációban nem vagyunk közvetlenül érintettek, így nem is foglalkozunk vele."

"Ha valaki adott kártyákkal a kezében foglal helyet a játékasztalnál, nem változtathat a szabályokon a saját lapjainak függvényében. Ha egy sorozat adott módon veszi kezdetét, ugyanúgy kell lezárulnia. A kidolgozott protokoll, melyet a szövetség az egészségügyi minisztériummal egyetértésben dolgozott ki, a Műszaki Tudományos Bizottság jóváhagyása mellett, megfelelő alkalmazás esetén elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy a szezon gond nélkül befejeződjön."