Beharangozó – a Roma elleni meccs

roma-logo.pngVillámgyorsan lepergett egy újabb hét, a Juventus az első idegenbeli meccsére, sőt rögtön rangadójára készül. A helyszín a  legendás szentély, a Stadio Olimpico lesz. Továbbra is maximum ezer ember nézheti meg élőben az összecsapást, de a szövetség tervei alapján, október közepétől  már a  stadionok befogadóképességének 25%-ig lehet majd kihasználni a létesítményeket. A mérkőzést a Digi Sport 1 közvetíti, vasárnap 20:45-ös kezdettel.

A mérkőzés játékvezetője Marco Di Bello lesz, aki most dirigálja először ezt a párosítást. A két csapat eddigi mérlege a játékvezetővel roppant kiegyenlített. Roma: 17 mérkőzés – 13 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, míg a Juventus: 9 mérkőzés – 7 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség. A játékvezető átlagosan 4,9 sárga és 0,28 piros lapot oszt ki az általa vezetett mérkőzéseken.

A két csapat közös történelmének statisztikái a Roma pályaválasztásával: 32 hazai győzelem, 28 döntetlen, 26 vendég siker, a gólkülönbség pedig 123-100 a Farkasok javára. A hazai keret értéke csupán fele a látogatóénak, ez a különbség remélhetőleg ki fog domborodni a mérkőzésen is. A két keret átlagéletkora között minimális eltérés mutatkozik, 27,1 kontra 27,9 év. Az elmúlt 10 év mérlege teljesen kiegyenlített, az Öreg Hölgy az idegenbeli fellépésein 3-3 győzelmet és döntetlent, valamint 4 vereséget könyvelhet el.

A Romának lesz javítani valója, hiszen a kezdő forduló után a Hellas Verona ellen a pályán elért 0:0 után járó pontjukat a szövetség elvette adminisztrációs hiba miatt, a zöld asztalnál pedig 3:0-ás végeredményt állapított meg a hazai csapat javára.

A fővárosban legutóbb januárban találkoztak a felek, az előző bajnokság 19. fordulójában, és a fekete-fehérek Merih Demiral és Cristiano Ronaldo góljaival 2-1-es győzelmet arattak. A végeredményt Diego Perotti tizenegyesből állította be.

Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, egészen pontosan 2009-ig, akkor találhatjuk meg a közelmúlt legsimább Zebra-győzelmét, hiszen Vincenzo Iaquinta két góljára építve, (amit még Olof Mellberg és Pavel Nedved toldott meg, és válaszként csak Simone Loria gólja érkezett), 4:1-es diadalt aratott a Bianconeri az örök városban.

A jelenlegi keretekben három olyan játékos található, aki megjárta már a másik öltözőt is. Wojciech Szczesny 2015-17 között védte a fővárosiak kapuját, míg Antonio Mirante a Juventus saját nevelésű hálóőre, aki egészen 2009-ig állt a klub alkalmazásában. Mellette szintén az akadémiáról került ki Leonardo Spinazzola is, aki a 2018-19-es idény végéig volt a Juventus játékosa.    

A fekete-fehérek meccskeretéből továbbra is hiányozni fog Sami Khedira, Federico Bernardeschi, Alex Sandro és Matthijs de Ligt. Jó hír viszont, hogy Paulo Dybala megkezdte a teljes intenzitású edzéseket, illetve bekerült a keretbe a Juventus új szerzeménye, Álvaro Morata is. 

A másik oldalon Javier Pastore, Diego Perotti és Nicolò Zaniolo lesz kénytelen a lelátóról figyelni a pályán zajló eseményeket.

Annak ellenére, hogy a római klubnak új tulajdonosa van az amerikai Dan Friedkin személyében, komoly erősítést egyelőre nem eszközölt a Giallorossi, mégis elég sok pénzt költöttek egyes játékosaik végleges megszerzésére. Jordan Veretout a Fiorentinától vásárolták meg 16 millió euróért cserében, Gianluca Mancini Bergamóból érkezett 13 millióért, és Carles Pérez a Barcelonát hagyta ott végleg (érte 11 milliót csengettek ki), míg Henrikh Mkhitaryant az Arsenal csapata ingyen elengedte a Farkasokhoz.

Mindössze két új arcot láthatnak a szurkolók sárga-vörös szerelésben. Marash Kumbullát a Hellas Verona csapatától vették kölcsön, míg Pedro a Chelsea-től érkezett ingyen

Természetesen távozók is vannak, a legkomolyabb összeget Patrik Schickért kapták, aki a Bayer Leverkusenhez igazolt 26,5 millió euró fejében. Rajta kívül Grégoire Defrel (Sassuolo, 9 millió euró), Maxime Gonalons (Granada FC, 4 millió euró), és Aleksandar Kolarov (Inter, 1,5 millió)  távoztak végleg, míg Cengiz Ünder a Leicester City-nél, Alessandro Florenzi pedig a Paris Saint-German-nél próbál szerencsét kölcsönben. 

Várható kezdő a Sky Sports Italia szerint:

120135591_3387915504620357_8009165346998394356_n.jpg