Boldog születésnapot, Marco Tardelli!

tardelli_juve.jpgMarco Tardelli 1954. szeptember 24-én született, az olaszországi Cappane di Caregginében.

Profi karrierje 1972-ben, az AC Pisa csapatánál indult a Serie C-ben, ahol akkoriban még védőként számítottak rá. Azonban hamar előjöttek azon képességei, melyek alkalmassá tették az irányító pozíciójára, ezért a későbbiekben középpályásként szerepelt, klasszis teljesítményt nyújtva.  

Kortársához, Paolo Rossihoz hasonlóan ő is megfordult a Como csapatában, mielőtt az Öreg Hölgy a kegyeibe fogadta volna. Az "udvarlási periódusban" nagy szerep hárult Giampiero Bonipertire, illetve a valamivel több mint egymilliárd lírára, ami elegendőnek bizonyult a Como számára ahhoz, hogy elengedje a kor legendás szépségideálját. A hála természetesen nem maradt el, hiszen a klub egyik korszakos ikonjává vált.

Tíz éven keresztül 373 mérkőzésen erősítette a Bianconerit, valamint 51 találattal szomorította az ellenfeleket.

Legnagyobb gólját a legfőbb rivális Inter ellen érte el 1977-ben, mikor a tizenhatoson kívülről, egy külsővel megrúgott kifli-szerű bombával vette be a kaput.

Maradva a Paolo Rossi-féle párhuzamnál, szintén világbajnoki címmel és BEK-győzelemmel írta be magát a történelemkönyvekbe, majd éppen a Liverpool elleni BEK-döntő után határozott a Juventustól való távozás mellett.

Sokak meglepetésére a milánói Giuseppe Meazza stadiont választotta a folytatás helyszínéül, de természetesen az Internazionale színeiben töltött két év nem volt elég arra, hogy Milánóban legendává váljon, sem pedig arra, hogy lerombolja torinói szobrát.

Nem volt világvándor típus, levezető szezonját a svájci St. Gallen gárdájában töltötte.

1976 és 1986 között összesen 81 alkalommal lépett pályára a válogatottban, hatszor mattolva az aktuális ellenfelet.

1988 és 2003 között szigorúan csak a itáliai csizmán belül vállalt edzői munkát, megjárva klubcsapatok, továbbá korosztályos válogatottak padját. Ezután Egyiptom nemzeti együttesét gardírozta, hogy végül öt éven keresztül Írország válogatottjának másodedzői teendőit lássa el.

2013 óta nem aktív, megérdemelt nyugdíjas éveit tölti.

Sikerei: világbajnok, BEK-győztes, ötszörös olasz bajnok, kétszeres olasz kupa győztes, UEFA-kupa győztes, UEFA-szuperkupa győztes, UEFA-világkupa győztes.

Isten éltessen sokáig, Marco Tardelli!