Allegri: "A nagy dolgok nem egy év alatt épülnek fel"

maxi_vs_salernitana_coppa.jpgA Juventus tegnap este kiütéses, 6-1-es diadalt aratott a Salernitana ellen a Coppa Italia nyolcaddöntőjében, a nagy arányú győzelem után pedig a csapat mestere, Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, kitérve a betaláló fiatalok, s a csapat alapvető produkciójára, valamint arra, hogy a Gránátvörösök biztosan egészen más produkciót nyújtanak majd a felek vasárnapi bajnokiján. 

"A meccs elején kaptunk egy váratlan gólt, viszont a srácok jól reagáltak. Idén, de még tavaly sem sikerült megfordítanunk egy mérkőzést az első félidőben, az pedig, hogy ma ez összejött, mindenképpen jó jelnek számít. Remek találkozót tudhatunk magunk mögött egy olyan Salernitanával szemben, mely szép győzelmet aratott a Hellas Verona ellen. Jó fizikai állapotban vagyunk, ma azonban a fent említett körülmény miatt nagy odafigyeléssel és felelősséggel kellett játszanunk. Ettől függetlenül már most félre kell tennünk ezt az eredményt, hiszen vasárnap egy teljesen más kihívással fogunk szembesülni a bajnokságban, főleg motiváció tekintetében, ami hat bekapott gól után nem is lesz meglepetés az ellenfél részéről. Ma este még kiélvezhetjük a siker ízét, holnap reggeltől fogva azonban mindent a hétvégi megmérettetésnek kell alárendelnünk" – jelentette ki a tréner a Mediaset munkatársának. 

"Mint mondtam, jó fizikai állapotban vagyunk, ma pedig mindenki remekül teljesített. Sokat támadtuk a vendégek vonalait, rengeteget futottuk, s számtalan lehetőséget alakítottunk ki, nem is beszélve az igencsak tetszetős passzokról, melyek a nevünkhöz fűződtek ma este. Az első félidőben elkövettünk pár komoly hibát a Salernitana büntetőterületének környékén, ebben pedig mindenképpen fejlődnünk kell, növelve a sikeres átadások arányát. Majd meglátjuk, hogy Kenan Yıldızt bevethetjük-e egy támadóhármas tagjaként a jövőben, mivel ez elsősorban a török növekedésén, valamint Federico Chiesa állapotán múlik, aki egyébként nagyon jól játszott ma este, hiszen sokat futott, ügyesen presszingelt, és számtalan helyzetet teremtett. Szinte már csak a gól hiányzott tőle, hamarosan viszont azt is megszerzi majd. 

A mai labdarúgásban azon játékosok is nagy szereppel bírnak, akik a kispadról állnak be, nem csupán azok, akik a kezdőcsapatban kapnak helyet. Ez főleg azokra igaz, akik egyébként is kivételes tulajdonságokkal bírnak, Kenan és Fede pedig egyaránt ebbe a kategóriába sorolható. Ők ketten nagyon hasonló technikával lőnek és passzolnak, s mindig keresik a társakat a pályán, akárcsak Timothy Weah. Az efféle labdarúgók nagyon fontos cseréknek bizonyulhatnak a találkozók egy-egy szakaszában. Ha több támadóval játszunk majd, elgondolkodhatunk mostani felállásunk módosításán, ám ez elsősorban a srácok fejlődésének gyorsaságától függ. 

A Juventus mindig is egy erős klub volt, ami nem volt másképp a tavalyi nehézségek idején sem, amikor főként Federico Cherubini tartotta bennem a lelket az állandóság szimbólumaként. Igyekeztünk a tőlünk telhető legjobb eredményeket produkálni, ugyanakkor sajnálatos módon az Európa-ligában és a Coppa Italiában is az elődöntő jelentette a végállomást, mely sorozatokban kiélezett meccseket buktunk el a Sevilla és az Inter ellen. Amit csapatunk idén mutat, az nem csak az mostani, hanem egyúttal a tavalyi munka eredménye is. A nagy dolgok nem fél év, vagy egyetlen esztendő alatt épülnek fel, vagy jönnek létre. Az, hogy egy ütőképes gárdát alkossunk, ennél sokkal több időbe szokott telni. 

A jelenlegi szezonban teljes nyugalom mellett dolgozhatunk, köszönhetően a nyáron érkező Cristiano Giuntolinak is, aki remek párost alkot az előléptetett Giovanni Mannával. A továbbiakban is ezen az úton kell majd haladnunk, mindennemű izgalom nélkül. A Juventusnál mindig a győzelemre kell törekedni, mivel az a célunk, hogy májusra minden fronton elérjük a csúcsformát. Minden egyes siker mögött kemény munka van, alakulatunk pedig egyre jobbá válik, mindannyiunk nagy örömére és megelégedésére. Továbbra is az a fő célunk, hogy bejussunk a legjobb négy közé. Persze ha ezt sikerül elérnünk, jövőre egy teljesen más Bajnokok Ligájában kell majd szerepelnünk, ahol azonnal alkalmazkodnunk kell az új körülményekhez, vagyis ahhoz, hogy egyetlen nagy csoportkör lesz, ahonnan csak a legjobb nyolc együttes jut majd tovább, a kilencedik és a huszonnegyedik hely között álló gárdák pedig egy rájátszás során kvalifikálhatják magukat az egyenes kieséses szakaszba.

Talán nem kell külön kihangsúlyoznom, hogy jövőre elképesztően nehéz lesz bejutni a legjobb nyolc közé, azonban egyelőre nem azon gondolkodunk, hogy mit hoz a holnap, vagy az elkövetkezendő hat hónap, esetleg egy év. Nekünk egy megfelelő tervet, stratégiát kell alkotnunk, s annak mentén kell haladnunk az általunk kijelölt úton, ahogy azt most is tesszük. Fabio Miretti ma remekül futballozott technikai szempontból, ám még egy gólt szerezhetett volna. Federico Gatti a meccs elején nagyot hibázott, ám ezután igencsak stabillá vált, ami egyúttal azt is megmutatja, hogy a védelemnek milyen fontos szerepe van az együttes szempontjából. Samuel Iling-Junior szintén jó teljesítményt nyújtott, s az, hogy elvétett néhány passzt, csak azért következett be, mert hosszú idő után ez volt az első meccs, ahol kezdőként lépett pályára. 

Ezek mind azt mutatják, hogy a fiatal játékosok egytől-egyig sokat fejlődhetnek. Yıldızt békén kell hagyni, s folyamatos javulásra kell ösztönözni. Kenan egy nagyon intelligens srác, aki előtt nagy karrier állhat, ám előbbi tény nem meglepő utóbbi fényében, hiszen az értelem általában együtt jár a kiemelkedő pályafutással. Sosem edzettem olyan futballistákat, akik ne lettek volna intelligensek, tanítani legalábbis biztosan nem tudtam volna semmit olyan labdarúgóknak, akikben ne lett volna meg ez a jellemvonás. A jelentős csapatok megalkotásához felelősségteljes férfiakra, s okos, tanulékony fiúkra van szükség. A Bianconeri jelenlegi keretében majdhogynem mindenki szomjazza a tudást, s mindenki nagy dolgokat akar elérni, ezt pedig kizárólag úgy tehetik meg, ha állandóan fejlesztik önmagukat. 

Egy fiatalról persze csak karrierje végén állapítható meg, hogy milyen szintre jutott. A mai reménységeket könnyebben és gyorsabban ismerik el, mint annak idején. Korábban legalább 100 Serie A-meccs kellett ahhoz, hogy valakit a nagy nevek között emlegessenek, s 100-150 találkozóra volt szükség ahhoz, hogy valaki Juve-ikonná váljon. Ha egy fiatal képes lesz hét-nyolc éven át magas szintet képviselni, akkor elmondhatjuk róla, hogy igen, jelentős dolgokat vitt véghez karrierje során. Nem tudom, hogy Kenan mai gólja inkább Roberto Baggio, vagy inkább Alessandro Del Piero találataihoz hasonlított-e. Az biztos, hogy ilyen gólokat csak kivételes futballisták szereznek, ám a töröknek most higgadtnak kell maradnia, elvégre még mindig nagyon fiatal" – összegzett General Max. 

A meccs összefoglalója: