Beharangozó – a Bologna elleni meccs

bologna.pngA Juventus kétségkívül borzasztó formában van, ugyanis legutóbbi három bajnoki mérkőzésén rendre vereséget szenvedett, a hét közepén pedig a Coppa Italiából is búcsúzni kényszerült az Interrel szemben, azonban a Zebráknak most nagy esélyük van a BL-helyek bebiztosítására, elvégre a Milan és a Roma tegnap csak döntetlent játszottak egymással, ezekben a percekben pedig a kétes kimenetelű Lazio-Intert rendezik meg. Max Allegri alakulatának ehhez a kiváló idényt futó Bologna együttesét kellene legyűrnie, arra pedig, hogy ez sikerül-e, ma este 20 óra 45 perctől derül fény a Stadio Renato Dall'Ara gyepén, Simone Sozza vezénylő sípja mellett. A mérkőzést a magyar adók közül a SPORT2 fogja műsorra tűzni. 

A fiatal, harmincöt esztendős, milánói születésű bíró eddig összesen 31 meccsen dirigált a Serie A-ban, első alkalommal egy 2020-as Parma-Udinese (2:0) alkalmával. Ezen találkozókon 135 esetben vette elő a sárga, s 5 ízben a piros lapot, miközben 6 büntetőt ítélt meg a csapatoknak. A Bianconerinek eddig 3 találkozót vezetett, a mérleg pedig teljesen kiegyenlített: 1 győzelem, 1 döntetlen, illetve 1 vereség, 7 sárga lap mellett. A Rossoblu ezzel szemben kétszer találkozott vele, s egy alkalommal nyert, egyszer pedig kikapott, 6 sárgán és 1 tizenegyesen túl. Ezt a párosítást még sosem bízták rá. 

Az 1909-ben alapított hazai együttes piaci értéke 135 millió eurót tesz ki a Transfermarkt szerint, átlagéletkoruk 25,6 év, s tíz válogatott labdarúgó erősíti őket. Legtöbbre tartott játékosuk az argentin-olasz kettős állampolgár Nicolás Domínguez, akit 15 millió euróra taksálnak. Érdekesség, hogy mellette több Juventus-kötődésű futballista is megtalálható a keretben, elég csak Riccardo Orsolinire, vagy éppen a kölcsönben szereplő Andrea Cambiasóra gondolnunk. A 2022. szeptember 12-én az azóta tragikus módon elhunyt legenda, Siniša Mihajlović helyére kinevezett, feltörekvő Thiago Motta vezényletével a csapat remekül szerepel, hiszen 44 pontot gyűjtve a tabella 8. helyén állnak 12 sikert, 8 ikszet, s 11 vereséget számlálva, 40-39-es gólmérleggel. A szezon során olyan nagy együtteseket tréfáltak meg, mint az Atalanta, az Inter, vagy éppen a Milan, ugyanakkor formájuk rendkívül hektikus, mivel az utóbbi öt fordulóban 2 győzelem mellett 2 döntetlen és 1 vereség is becsúszott, utóbbi éppen az eggyel ezelőtti játéknapon, a 18. helyen álló Hellas Veronával szemben. 

A felek eddig 187 összecsapást tudtak le egymással szemben, melyek közül 94 végződött a fekete-fehérek ünneplésével, 64 pontosztozkodással, 29 pedig a Bologna sikerével, vagyis az Öreg Hölgy a meccsek jó 50%-át megnyeri a hazaiak ellen. A bajnokságban ez az arány 151 meccset mutat (78-51-22-es mutatókkal), míg a Bologna otthonában lejátszott 75 megmérettetésen a rekordbajnok 34 esetben zsebelhette be a három pontot, 24-szer távozott csupán egyetlen megszerzett egységgel, s 17-szer kellett megtapasztalnia a vereség ízét. A párosítás legutóbbi 5 mérkőzéséből négyet is győzelemmel tudott abszolválni a torinói gárda, míg döntetlen egyszer született. A jelenlegi idény első, októberi kihívása után 3:0-ás állást mutatott az eredményjelző, idegenben pedig többször is előfordultak emlékezetes sikerek, mint például a 2021-es 1-4, ami annak idején bebiztosította a Bajnokok Ligája-indulást a Bianconeri számára. 

Massimiliano Allegri eddig 3 esetben mérkőzhetett meg a Bologna vezetőedzőjével, a játékosként a Genoát, az Intert, a Barcelonát, majd a PSG-t is megjáró, kétszeres BL-győztes védekező középpályással, Thiago Mottával, aki trénerként korábban 10-szer ülhetett le a Genoa, s 40-szer a Spezia kispadjára, mielőtt a Rossoblu tavaly szeptemberben kinevezte volna szakvezetőnek. Az eddigi találkozók mindegyikét a tapasztalt livornói mester nyerte meg a fiait általában a 4-2-3-1-es felállásban játszó fiatal edzővel szemben, aki keretében egyébként számos kiváló és ismert labdarúgóra támaszkodhat, értve ezalatt többek között Łukasz Skorupskit, Gary Medelt, Lewis Fergusont, Roberto Sorianót, Nicola Sansonét, Marko Arnautovićot, Joshua Zirkzee-t, vagy Musa Barrow-t.

orsolini.jpegAz idényben nyújtott teljesítmény, valamint a sérültek viszonylag magas száma miatt a hazaiak legfontosabb játékosa a mai meccsen az egykor a Juventusban is megforduló Riccardo Orsolini lehet, aki sebességével és robbanékonyságával nem kevés borsot törhet majd a Bianconeri olykor igen lassú és körülményes védőinek orra alá. Az olasz szélső idén 26 találkozón 8 találatot szerzett a Serie A-ban az általa kiosztott 3 gólpasszt mellett, bővebb statisztikái viszont még ennél is árulkodóbbak: a Sofascore adatai alapján egy meccsen átlagosan 0,8 alkalommal lő kapura, s 206 percenként juttatja a labdát a gólvonal mögé. 4 kihagyott ziccere mellett 7 találatát is a tizenhatoson belülről érte el, mindegyiket bal lábbal, ami jobbszélső létére kissé furcsának tűnhet. Egy mérkőzésen legalább 1,3 fontos passza van, s 2 gólhelyzetet teremt, átadásainak pedig 68%-a ér célt. A védekezés terén ugyancsak igyekszik besegíteni, mivel találkozónként legalább 0,8 ízben szerel, 0,5 labdát szerez, valamint minimum 1 sikeres cselt hajt végre, s 1,3 szabálytalanságot harcol ki. Párharcait 42%-os eredményességgel nyeri meg, ugyanakkor hátrányt jelent, hogy viszonylag sokszor, 0,5 alkalommal fut lesre, kevés fejpárbajt nyer (35%), forrófejűsége miatt pedig immár 5 sárga- és 1 piros lapnál tart az évadban. 

Ha már fentebb szó esett a sérültekről, térjünk át a ma este hiányzóira. Max Allegri az egész szezont lábadozással töltő Kaio Jorge mellett a továbbra is hiányzó Moise Keant kényszerül majd nélkülözni, a két centeren túl pedig a bokaproblémákkal küzdő Ángel Di María sem lesz bevethető, míg Thiago Motta ennél nagyobb gondokkal néz szembe, elvégre a csapatkapitány Roberto Soriano mellett a gólérzékeny Nicola Sansone, illetve legfőbb erőssége, Marko Arnautović sem áll majd rendelkezésére. 

Giovanni Albanese szerint a Juventus az alábbi kezdővel vághat neki a meccsnek: 

(4-3-3): Szczęsny; Cuadrado, Gatti, Danilo, Alex Sandro; Fagioli, Locatelli, Rabiot; Chiesa, Milik, Kostić.