Allegri: "Egyetlen sorozat sem élvez prioritást"

allegri_pre_nantes.jpgA Juventus holnap este az Európa-liga nyolcaddöntős szereplésért megrendezett rájátszásában méri össze erejét a francia Nantes alakulatával, a meccset megelőzően pedig a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz és a nemzetközi média kamerái előtt, kitérve a Zebrák céljaira, a meccsre való készülődés szakaszaira, valamint egyes játékosok helyzetére, vagy éppen állapotára is. 

"Juan Cuadrado biztosan visszatér holnap, még akkor is, ha nincs 100%-os állapotban, mellette pedig Leo Bonucci is helyet fog kapni a keretben, hogy ismét megszokja a meccsek hangulatát és a csapat közelségét. Együttesünk többi tagja, leszámítva Paul Pogbát és Kaio Jorgét, alapvetően rendelkezésünkre áll. Holnap este egy új kaland kezdődik meg számunkra az Európa-ligában, ami az egyetlen esélyünket jelenti idén egy nemzetközi trófea megnyerésére, hiszen a Bajnokok Ligájából sajnálatos módon kiestünk. Az EL rendkívül fontos számunkra, mivel kaput nyithat nekünk a jövő évi BL-induláshoz, ezért pedig sikerrel kell vennünk a Nantes elleni rájátszás két összecsapását, majd pedig az elkövetkezendő fordulókban is a továbbjutásra kell törekednünk" – fogalmazott General Max. 

"A BL-csoportkörben elszenvedett búcsú miatt most kissé keserű szájízzel állunk itt, hiszen a korai kiesés nagy dühöt gerjesztett bennünk. Az Európa-liga egy új, egyáltalán nem könnyű út kezdetét jelenti a Juventus számára, mivel nemzetközi kupameccseket játszani és nyerni sosem egyszerű feladat. A francia együttesek általában fizikális, s nehéz stílussal bíró alakulatok, a Nantes pedig a szezon során alig szenvedett vereséget, hatszor óvta meg kapuját a góltól, valamint technikás és gyors labdarúgókkal bír a támadósorban. Ez a párharc, mint minden más hasonló kihívás, 180n percig fog tartani, holnap pedig lehetőség szerint előnyhöz kell jutnunk annak érdekében, hogy jövő héten jó alapokkal utazhassunk majd el ellenfelünkhöz. 

Még nem döntöttem a kezdőcsapat tagjairól, mivel a holnap reggeli edzésen fogom felmérni, hogy kinek van elegendő energiája ahhoz, hogy az első perctől fogva ott legyen a pályán. Mivel háromnaponta játszanunk kell, mindenkire szükségünk van, a Spezia elleni hétvégi bajnoki pedig legalább ugyanolyan fontos lesz számunkra, mint a mostani kihívás. Egy EL-meccs természetesen nem befolyásolja alapjaiban a jövőt, mi pedig továbbra is a jelenre koncentrálunk, ahogy mindig. Meccsről meccsre, egyszerre csak egy lépést téve szeretnénk haladni utunkon, miközben minden találkozónak úgy kell nekimennünk, hogy semmiképpen sem szabad elveszítenünk azt. Ennek a hozzáállásnak minden versenysorozatban érvényesnek kell lennie, miközben minden héten fejlődnünk kell valamiben: labdakezelésünk jobbá tételére például óriási szükség van, mivel ennek javítása fontos pontokat hozhat nekünk a Serie A-ban is. 

Holnap este első alkalommal fogok a kispadon ülni az Európa-ligában, így ezt a mérkőzést én is egyfajta debütálásként élem meg. Nagy tisztelettel viseltetünk a Nantes gárdájával szemben, az pedig, hogy még újonc vagyok a sorozatban, csak eggyel több indokot jelent tiszteletem kifejezésére. Ha ilyen szellemiségben készülődünk az ellenfelekkel szembeni összecsapásokra, abból a srácok is profitálhatnak, akik egyébként az elmúlt időszakban rendre megmutatták, hogy jó csapatot alkotnak, holnap viszont még nagyobb mértéktartásra, tiszteletre, illetve határozottságra lesz szükségünk, mint egy átlagosabbnak tekinthető meccs alkalmával. 

Paul Pogba és Arek Milik sajnos továbbra is sérültek, ami miatt kisebb lemaradásban vannak a többiekhez képest. Reméljük, hogy minél hamarabb visszakapjuk őket. Paul ma reggel már a keret többi részével együtt edzhetett, viszont állapota még mindig nem az igazi, ami miatt a szakembereknek továbbra is napi szinten kell értékelniük az általa produkált eredményeket és mutatókat. Kissé szokatlan lesz, hogy ezentúl nem a szerda-vasárnap, hanem a csütörtök-vasárnap váltásban kell majd játszanunk a héten, azonban az öt cserelehetőség és a komoly keret képes lehet biztosítani versenyképességünket. Tudjuk, hogy naptárunk kissé zsúfolt, ugyanakkor mi nem fogunk panaszkodni emiatt, s ezentúl is akkor fogunk kifutni a gyepre, mikor azt előírják nekünk. 

Én nem a csapat vezére vagyok, hanem az edzője. A Juventus alapját maga a klub jelenti, ami mindannyiunk számára egy biztos pontként szolgál. Bizonyos helyzetekben én is kénytelen vagyok megmutatni az emberi oldalamat: vannak olyan pillanatok, mikor meg kell tennünk bizonyos dolgokat, s vannak olyanok, amikor nem, a jelenlegi szituációban viszont elsősorban kompaktnak és fegyelmezettnek kell maradnunk, ugyanis a 15 pontos levonás egyik napról a másikra hozott egy rendkívüli változást a Bianconeri életében, az ellenfelekkel szembeni szintkülönbséget pedig csak úgy tudjuk garantálni, ha szilárdak és egységesek vagyunk. 

Meg kell találnunk az ahhoz vezető megoldásokat, hogy kimászhassunk a gödörből, elvégre nincs vesztegetni való időnk: a tény, hogy hazai pályán kaptunk ki a Monzától, újabb csapást jelentett a Napoli elleni súlyos kudarcot követően. A szóban forgó meccsen annak ellenére is borzalmas produkciót nyújtottunk, hogy az Atalantával szemben képesek voltunk pozitív reakciót adni a büntetésre. Most ismét az a feladatunk, hogy a lehető legjobb oldalunkat mutassuk meg, míg ahhoz, hogy eredményesen készülhessünk a hétvégi bajnokira, egyértelműen győzelmet kell aratnunk a Nantes ellen. A pontlevonás voltaképpen a múlté, ami miatt csapatként nagyrészt nem is gondolunk rá, még akkor is, ha az elmarasztaló ítélet nagy csalódást jelentett számunkra. Az első sokkból felébredve rá kellett jönnünk, hogy vannak még elérendő céljaink a szezonban, bár természetesen az is objektív tény, hogy a Juve nem 29, hanem 44 pontot szerzett a pályán ebben az évadban. 

Federico Chiesa jól van, s kipihente magát a vasárnapi meccs óta, ami fontos jele annak, hogy fizikai tekintetben sokkal jobb állapotban tudhatjuk őt. A Juventusnál minden meccsen a győzelemért lépünk pályára, ezért pedig egyetlen sorozat sem élvez egyértelmű prioritást számunkra. A szurkolók nagy segítséget jelentenek nekünk, s éppen ezért fontos, hogy az Öreg Hölgy drukkerei összezártak mögöttünk, amit az is alátámaszt, hogy holnap este teltházra számíthatunk a stadionban. Nem tudom, hogy mi vagyunk-e a favoritok, azonban a Nantes egy remek együttes, telis-tele technikás futballistákkal. A magam részéről mindenképpen sok szerencsét kívánnék nekik, emellett pedig szeretnék egy nagy ölelést küldeni játékosuknak, Ignatius Ganagónak, aki nemrég elvesztette kisgyermekét" – zárta szavait Allegri.