Allegri: "Tudjuk, hogy milyen lehetőség előtt állunk"

allegri_pre_sevilla.jpgA Juventus holnap a szezon eddigi talán legfontosabb és legnehezebb meccsén fog szembenézni a Sevillával az Európa-liga döntőjébe való bejutásért, a mérkőzés előtt pedig a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, szót ejtve egyebek mellett a várható felállásról, az együttesre nehezedő nyomásról, a finálé jelentette lehetőségről, valamint a fiatalok lelkivilágáról is. 

"A holnapi meccs egy nagy kihívásnak ígérkezik, ahol igazi erőt mutatva, szívvel kell majd futballoznunk, csak és kizárólag a pályán zajló eseményekre összpontosítva. Keretünk minden tagja el akarja érni a döntőt, ami egy extra ösztönzést kell, hogy jelentsen számunkra, bár tudjuk, hogy egy nagyon nehéz találkozó előtt állunk, ahol tisztánlátására és karakteres futballra kell törekednünk. Biztos vagyok benne, hogy számos nehéz pillanattal fogunk találkozni, amiket együttes erővel kell majd áthidalnunk" – jelentette ki Allegri. 

"Megvan bennünk a tenni akarás, ugyanakkor nagy nyugalmat kell magunkra erőltetnünk, mivel a higgadtság nagyon fontos egy ilyen összecsapáson. A srácok az egész idényben jól teljesítettek, s nem gondolnám, hogy segítettem volna őket azzal, hogy bármiféle csapást felfogtam volna, vagy hogy hivatkozási alapot jelentettem. A történteket mindenki egy fontos lehetőségként élte meg, holnap pedig az lesz a dolgunk, hogy bebiztosítsuk az elutazást Budapestre. Már csak azért is, mert személy szerint még sosem jártam ott, s azért, mert egy újabb döntő elérése kiváló eredmény lenne. A labdarúgás az ördög sportága, ahogy mondani szoktam, ezért pedig biztosan szükségünk lesz arra is, hogy a szerencse a mi oldalunkon álljon. 

A srácok jól vannak fizikai tekintetben, a második félidőket pedig egyre nagyobb biztonsággal és egyre jobb produkcióval tudjuk lehozni. Ezek mindenképpen jó jelek, különösen azért, mert a holnapi meccs akár 120 percig is eltarthat, az ezt megelőző 90 pedig kivételesen keménynek ígérkezik. Fontos lesz, hogy kik kezdenek majd, s hogy kik lesznek csereként alkalmazva, erről viszont csak holnap születik döntés. Világos, hogy górcső alá kell vennünk idei teljesítményünk egyes aspektusait. Számos rossz dolgon mentünk keresztül, melyekből jobbára lehetőségeket kovácsoltunk, az általunk bevetett, ráadásul sokat és jól játszó fiatalok pedig egyértelműen a pozitívumok közé sorolandók. 

A Juventus rendelkezik egy szilárd örökséggel, melynek fenntartása rendkívül fontos. Lehetetlen volna mindent egyetlen pillanat leforgása alatt felépíteni, ezért pedig most a támadások hatékonyabbá tételén, illetve a bajnoki tabella második helyének megszilárdításán dolgozunk. A szezon végén mindent ki fogunk értékelni, mivel számos téren lehetünk képesek fejlődni, ám egyelőre kellően tiszta és határozott módon fókuszálunk céljaink elérésére, s azokra a dolgokra, amiket még meg kell tennünk az idény hátralévő részében. A Sevilla egy nagyon erős csapat, akik Torinóban is nyomás alá helyeztek bennünket, majd gólt is lőttek ellenünk, ez pedig átmeneti szétesésünket eredményezte. Ellenfelünk holnap hazai környezetben fogadhat majd bennünket, azonban mi minden eshetőségre készen állunk, tudva, hogy ez a mérkőzés akár 120 percig is eltarthat. 

Ez az év meglehetősen furcsa volt, mivel egy nap még rendelkeztél egy bizonyos pontszámmal, másnap pedig úgy ébredtél, hogy ennek felét elvették tőled, vagy éppen visszaadták a korábban levont egységeket. Meglehetősen mozgalmas hónapok vannak mögöttünk, ami miatt alapvető céljainkon kívül mással is foglalkoznunk kellett, ez pedig összességében véve igencsak jót tett nekünk, mivel immár minden kihívást esélyként fogunk fel. Most éppen a végső hajrá napjaiban vagyunk, hiszen mindössze három bajnokink van hátra, s remélhetőleg két meccs áll még előttünk az EL-ben. Mindig azt vallottam, hogy a pályán azt kell tennünk, amire hivatottak vagyunk, ami jelen esetben a maximumot jelenti. A bajnokságban senki, és semmilyen ítélet nem veheti el tőlünk a második helyet, ahogy az Európa-liga elődöntőjének elérését sem. Ha a Sevilla jobb lesz holnap, természetesen gratulálni fogunk nekik, azonban egyértelműen a siker reményében utaztunk Spanyolországba. 

Nagy szerencse, hogy van öt-hat, esetleg hét olyan fiatalunk, akiknek több mint 2000 játékperc van a lábukban az idény alatt. A hozzájuk hasonló tehetségeknek át kell menniük nehezebb pillanatokon, mivel vannak, akik könnyűnek találtatnak az ilyen helyzetekben, s vannak, akikről ilyenkor derül ki igazán, hogy valódi bajnokok. Egy játékos nagyjából huszonöt-huszonhét éves korára éri el érettségének csúcsát. Vannak persze, akik azt mondják, hogy sosem csináltak semmit máshogy karrierjük alatt, mint most. Ilyen például Adrien Rabiot, aki huszonhét esztendős, és most futja élete szezonját. A jó mindig párban jár a rosszal. Nicolò Fagioli az évad nagy részében remek volt, aztán elkövetett néhány hibát, mint a Sassuolo, vagy a Napoli ellen, s újabban ismét kiváló formában van. Samuel Iling-Junior, Enzo Barrenechea, Matías Soulé, vagy Federico Gatti ugyancsak ilyenek, mivel mindannyian fiatal srácok. A Juve mezét viselni más terhet jelent, mint más klubok szerelését hordani, azonban nem szabad elrugaszkodni a földtől, ha jó produkciót nyújtasz, s nem szabad elkeseredni, ha rosszat. A lényeg e téren is a stabilitáson van. 

Tudjuk, hogy milyen hangulat uralkodik a Sevilla stadionjában, sokszor játszottunk már ott korábban. Mivel egy finálé a tét, döntő fontosságú meccsre készülünk. A spanyolok nagyon motiváltak lesznek a drukkerek jelenléte miatt, és sok téren okozhatnak majd nekünk problémákat. Tisztában vagyunk az ellenfél erősségeivel és gyengeségeivel, ám mindenképpen szükségünk lesz karakterünkre ahhoz, hogy nyerni tudjunk, emellett pedig figyelnünk kell majd a kontratámadásokra is. Egyelőre sem a védelem, sem a középpálya, sem pedig a támadósor összeállításában nem vagyok biztos. Egy találkozó akár egyik pillanatról a másikra is megváltozhat, s bár bízunk benne, hogy megleljük a lehető legjobb formációt, a cserék biztosan sokat nyomnak majd a latba. Ha javítanunk kell majd bizonyos dolgokon, akkor javítani is fogunk, ám bízom benne, hogy erre nem kerül majd sor. 

Nem kértem semmi különös dolgot a srácoktól, mivel ők is tudják, hogy milyen lehetőség előtt állunk. A motiváción persze nagyon sok múlik, mint minden más, ehhez hasonló összecsapáson. Ma este nyugalmat kell erőltetnünk magunkra, s le kell csökkentenünk energiaszintünket, máskülönben könnyen túlzásokba eshetünk. Természetesen van bennünk némi izgalom, elvégre csodálatos dolog, hogy az EL elődöntőjében lehetünk. Remélhetőleg minden a terv szerint alakul majd, máskülönben egy szenvedésekkel teli esténk lesz Sevillában. A legfontosabb az, hogy jók legyünk, ahogy a bajnokságban is annak kell lennünk pozíciónk megszilárdításához" – összegzett a tréner.