Allegri: "A szív és a szenvedély alapvető fontosságúak"

allegri_pre_maccabi_juve.jpgA Juventus holnap kora este a Maccabi Haifa otthonába látogat majd a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában, s nem is lehet kérdés, hogy az Öreg Hölgynek még Izraelben is kérdés nélküli győzelmet kell aratnia a továbbjutási remények életben tartásához. A meccs előtt a csapat mestere, Massimiliano Allegri ilyenkor szokásos nyilatkozatában egyebek mellett a játékosok személyiségjegyeinek fontosságát, az ellenfél erényeit, valamint a sikerhez kellő tényezőket emelte ki, ezen felül pedig válaszolt arra a felvetésre is, hogy elképzelhető volna-e egy Di María-Milik-Vlahović támadósor pályára küldése. 

"Nagyon nehéz meccs előtt állunk, mivel a Maccabi már Torinóban is jó dolgokat mutatott a pályán: ellenfelünk jó lövéseket végez el, s sokszor próbálkozik komolyabb támadásokkal. A PSG elleni hazai találkozójukon szintén remekül játszottak, s forró helyzetet teremtettek a francia bajnok számára, ezért pedig mindenekelőtt az óvatosságra kell törekednünk, emellett pedig ügyelnünk kell arra, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amik az elmúlt összecsapáson megnehezítették a dolgunkat" – jelentette ki bevezetőként az olasz szakvezető. 

"Hogy elképzelhető-e egy Di María-Milik-Vlahović hármas bevetése? Nos, ha nagyon szorul a hurok, rákényszerülhetek olyan lépések megtételére, amiket talán még én sem várnék magamtól, ám alapvetően nem gondolkodok egy ilyen csatársor felállításában. Mindenekelőtt egységre és kompakt játékra van szükségünk, mely nem volt meg a Maccabi elleni, bonyolulttá váló negyedórában, s mellyel nem rendelkeztünk a Milan elleni meccsen, valamint az ahhoz rendkívül hasonló, Benfica elleni találkozón sem, ahol valamivel nagyobb rendezettséggel még a 2-0-ás előny kialakítására is meglett volna a lehetőségünk. 

A portugálok ellen a lehető legrosszabb dolgot tettük, ugyanis büntetőhöz segítettük az ellenfelet, akik később pedig a második gólt is megszerezték ellenünk. Ennek következtében egyértelmű, hogy sokat kell dolgoznunk az efféle helyzetek kezelésén, a legegyszerűbb lépés pedig az, ha több szervezettséget viszünk futballunkba, s nagyobb tömörséget varázsolunk csapatunk soraiba. Ahhoz, hogy holnap este nyerni tudjunk, nagyszerű teljesítményre van szükségünk, s jóval óvatosabbnak kell lennünk a védekező fázisban, mint az eddigiekben, akár szorosabb emberfogás, akár a területek hatékonyabb lefedése által. 

Nem lehet kérdés, hogy ebben a pillanatban valami extrát kell felmutatnunk, viszont nem gondolnám, hogy rossz helyzetben lennénk, mivel ez a kifejezés konkrétumok híján csak egy üres szófordulat. A különbséget mindig a részletek, azaz a legelenyészőbbnek tűnő centiméterek, vagy a fókuszváltások jelentik. Nem gondolhatunk arra, hogy produkciónkkal valami világszíntű, vagy forradalmi dolgot viszünk véghez, viszont mindenképpen máshova kell összpontosítanunk figyelmünket, s nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a szívünk által diktált megérzésekre is. 

Holnap este lehetésőségünk lesz talpra állni a szombaton elszenvedett csapásból. A Bologna elleni bajnoki, valamint a Maccabival szemben megvívott odavágó egy kissé mindenkit megtévesztett, s elismerem, hogy hiba volt azt gondolni, hogy problémáink megoldódtak két jobb meccs miatt. Innentől fogva nem szabad áltatnunk magunkat, hanem a valódi, kézzelfogható dolgokra kell koncentrálnunk. Ezt az utat csak úgy tehetjük meg, ha felruházzuk magunkat a kellő szenvedéllyel, ha mindig megkérdőjelezzük önmagunkat, s ha állandó vágyat teremtünk magunkban céljaink elérése iránt, melynek megtételéhez a szükséges feltételeket is létrehozzuk. 

Nem tudjuk, hogy mi fog történni, ha egy erősebb alakulattal kell majd szembenéznünk, ugyanakkor egyértelműen csökkentenünk kell hibáink számát. Nem hagyhatjuk, hogy a nyomás eluralkodjon rajtunk, viszont tudatában kell lennünk annak, hogy milyen fontossággal bírnak számunkra az egyes összecsapások. Mindig azt vallottam, hogy a meccseket a pályán kell megnyerni, nekünk pedig nagy odafigyeléssel, s kellő tisztelettel kell futballoznunk, ahogy mindenki másnak is ebben a sportágban. A BL-ben minden csapat nagy minőséget képvisel, ezért pedig nem adhatunk előnyt ellenfeleinknek, ahogy azt példának okáért az idei bajnokság kezdetén több ízben is megtettük. 

Természetesen további fejlődésre van szükségünk, viszont ez nem képezhet alibit számunkra, mivel az a dolgunk, hogy kifussunk a gyepre, s hogy ott a legjobb tudásunk szerint futballozzunk. Csapatunknak tömörnek kell lennie, minden egyes labdáért meg kell küzdenie, emellett pedig szükség van a szívre és a szenvedélyre is, amik alapvető tényezői a sikernek. Ez a mentalitás fontos részét képezi annak az útnak, melyen a Juventus elindult az utóbbi időben, megannyi győzelem után. Megértem, hogy a külső szemlélők szerint könnyű felépíteni egy új ciklust pusztán azzal, hogy értékesítünk pár játékos, majd helyükre újakat igazolunk, ám ez nem így van, mi pedig éppen ezért minden eltökéltségünket és szeretetünket abba fektetjük, hogy visszavezessük a Bianconerit oda, ahová tartozik. 

Rajtunk kívül más csapatok is vannak, melyek folyamatosan fejlődnek, s melyek új sikerkorszakok alapjait szeretnék lefektetni, így pedig nekünk harcolnunk kell a túlélésért. Ehhez magától értetődő módon többet, sőt sokkal többet kell tennünk, mint az eddigiekben. Vissza kell szereznünk önbecsülésünket, ezt pedig csak és kizárólag győzelmek révén tehetjük meg. Minden egyes nap azért dolgozunk, hogy sikeresek legyünk. Federico Chiesa egyelőre nincs bevethető állapotban, mivel eddig csak két edzésen vehetett részt a csapat tagjaként. Holnap ismét velünk tréningezik majd, azonban még sokkal több önbizalmat kell szereznie ahhoz az egyes mozdulatsorok elvégésének terén, hogy biztonsággal alapozhassunk rá. Fede jól érzi magát, ám visszatéréséig még sok idő van hátra, ebből fakadóan pedig a Torino ellen sem fog játszani" – összegzett Max Allegri.