Danilo: "Nagy dolgokra vagyunk hivatottak"

danilo_pre_juve_benfica.jpgA Juventus ma este a múlt heti, PSG-től elszenvedett vereség után a Benfica ellen folytatja majd Bajnokok Ligája-menetelését, mely meccset előzetesen szinte mindenki vízválasztóként értékelte, ugyanis a francia klub meggyőző erőfölénye miatt igen valószínű, hogy a továbbjutás kérdése az Öreg Hölgy, valamint a portugál együttes között dől majd el. A találkozót megelőzően az ilyenkor megszokott módon a torinóiak mestere, Massimiliano Allegri mellett a klub játékosa, Danilo is megszólalt, a brazil védő pedig nyilatkozatában szót ejtett a Juve előtt álló fejlődési lehetőségekről, az együttes szellemiségéről, a mai kihívásról, illetve saját szerepköréről is. 

"Holnap azzal az elhatározással kell pályára lépnünk, hogy megnyerjük a meccset, alapvetően ennyi a lényeg. Annak ellenére, hogy a győzelmet akár 5 perc alatt is el lehet érni, a meccsek általában 95, néha 100 percig is eltartanak, emiatt pedig mindvégig kiegyensúlyozottnak kell lennünk, s intelligensen kell játszanunk, miközben a lehető legmegfelelőbb szellemiséget kell képviselnünk" – fogalmazott a dél-amerikai labdarúgó. 

"Tisza sor, hogy hiányérzetünk van az eddigi eredmények miatt, mivel tudjuk, hogy az elmúlt meccsek mindegyikén képesek lettünk volna nyerni, ennek ellenére mégsem sikerült kicsikarni a győzelmet. Most egy olyan ponton vagyunk, ahol a fejlődés lehet az egyetlen járható út, melyet mihamarabb meg kell tennünk, mivel a naptár szűkössége miatt nagyon kevés időnk van az érdemi javulásra. Alig várjuk, hogy új dolgokat tanuljunk, az eddig megszerzett tapasztalatokat pedig már a Benfica ellen kamatoztatnunk kell, mivel nem adhatunk még egy alkalommal egy teljes félidőt az ellenfélnek, ahogy azt a Salernitanával szemben tettük. Ezen a szinten nehéz talpra állni egy csapást után, ellenfelünk pedig egy nagyszerű csapat, amit kiváló játékosok alkotnak, így tehát a hibalehetőség gyakorlatilag a nullával egyenlő. 

Úgy vélem, hogy most már minden tekintetben középhátvéd vagyok, s sokkal jobban érzem magam ezen a poszton, mint a szélek valamelyikén. Korábban sokszor játszottam hármas felállásban, akár a középpályán is, emiatt pedig nem idegen tőlem, hogy két társ mellett kelljen futballoznom. Élvezem, hogy ezen a helyen sokszor lehet nálam a labda, s hogy az egész pályát belátom, azonban az, hogy holnap este milyen szerepkörben vetnek majd be, egyedül a mesteren múlik, a magam részéről ugyanis minden döntést elfogadok, hogy a csapat rendelkezésére álljak. 

A Benfica ellen egy nehéz összecsapásra számítok, melynek egyúttal nagy jelentősége is lesz, akárcsak a szezon többi találkozójának. Mivel a PSG ellen nem sikerült diadalmaskodnunk, a mostani mérkőzés többet nyom majd a latba, mint ahogy arra előzetesen számítottunk, s tudjuk, hogy nagyon rossz helyzetbe kerülnénk, ha most se tudnánk győzelmet aratni. Úgy vélem, hogy egy döntő fontosságú meccs előtt állunk, ezért pedig nagy elkötelezettségre és felelősségtudatra van szükségünk, miközben nem szabad hagynunk, hogy a nyomás eluralkodjon rajtunk. A labdarúgás, illetve az ilyen kihívások titka az, hogy mindig meg kell próbálnunk kihasználni a fontosnak tűnő pillanatok adta lehetőségeket, egy BL-találkozón pedig egyébként is elvárjuk magunktól, hogy kettőzött erővel küzdjünk, főként a szurkolók támogatása mellett. 

Nagyon tisztelem a Benfica együttesét, mivel egy fantasztikusan gazdag múlttal bíró klubról beszélünk, melynek a történelem során számos kiemelkedő labdarúgója volt, s mely most is remek játékosokat tudhat magáénak, mint például Rafa Silva, vagy João Mário. A portugálok keretét számos tapasztalt kiválóság erősíti, gondoljunk csak Nicolás Otamendire, miközben mesterük meglepően gyorsan adaptálta elképzeléseit futballistáinak. A Liga NOS-ban szereplő gárdák számára nem szokatlan, hogy a legmagasabb szinten kell teljesíteniük, ezért pedig nekünk minden erőnket össze kell szednünk a mostani megmérettetéshez, hogy sikerrel hagyjuk el a pályát a lefújás után. 

Leonardo Bonucci szavaival, melyek szerint meg kell tanulnunk ismét csapatként játszani, mindannyian egyetértünk. Tudjuk, hogy fejlődnünk kell mentalitásunkat illetően, s hogy jobban össze kell hangolnunk tevékenységünket, ebben alapvetően semmi bonyolult nincsen. Csak úgy leszünk erős alakulat, ha megtanulunk együttműködni társainkkal, ugyanis egység nélkül semmi sem fog elvezetni bennünket az általunk óhajtott sikerekhez, melyekre nem csak nekünk, hanem a teljes Juventusnak is nagy szüksége van. 

Nem gondolnám, hogy erőnléti szempontból javulnunk kéne, mivel csapatunk így is állandóan fut, hajt, játékosaink pedig sosem adják fel, s még akkor is megpróbálnak nyerni, ha az adott körülmények mentén ez lehetetlennek tűnik. Mentális tekintetben viszont egyértelműen képesek vagyunk fejlődni, ugyanis az igazán nagy bajnokok azok, akik erős hittel, s jó értelemben vett agresszivitással tudnak szembenézni a főbb kihívásokkal. A futball állandóan változik, ezért taktikai szinten mindig el tudunk sajátítani valami újat, míg az olyan tényezőknek, mint az állandó mozgás, a pályán való éleslátás, valamint a megfelelő helyezkedés, magától értetődő módon alapvetőnek kellene lenniük. A sikerhez az kell, hogy mindannyian ugyanazt gondoljuk, s hogy ismerjük a másik legapróbb elképzelését is, egyszóval egy testként és lélekként kell mozognunk, ahogy azt egy igazi csapat teszi. 

A PSG elleni meccs megmutatta nekünk, hogy mindig hinnünk kell önmagunkban, valamint a munkában, amit végzünk, mivel annak ellenére, hogy az adott találkozón vereséget szenvedtünk, megmutattuk, hogy nagy dolgokra vagyunk hivatottak, ha jól használjuk ki adottságainkat. Nem gondolnám, hogy a portugál együttesek ne lennének hozzászokva a topligák által diktált tempóhoz, mivel nem egy példa van arra, hogy ezek az alakulatok miként tréfálták meg a négy nagy bajnokság klubjait, a BL-ben pedig egyébként sincsenek könnyű ellenfelek. Ha a Benfica nagy intenzitással fog futballozni, mi követjük majd példájukat, s biztos vagyok benne, hogy ez sikerhez vezet bennünket" – zárta meglátásainak sorát Danilo.