Allegri: "Minden egyes pontra szükségünk van"

max_allegri_pre_juve_bologna.jpgA Serie A jelenlegi idénye immár megállíthatatlanul közeledik a végéhez, melynek nyomán lassacskán a Juventus csapata is ráfordul a szezon utolsó szakaszára, ahol holnap elsőként a Bologna alakulatát fogadja majd az Allianz Stadiumban a bajnokság 33. játéknapjának keretein belül. A meccset megelőzően természetesen az Öreg Hölgy mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokott nyilatkozatát, ennek során pedig egyebek mellett szót ejtett alakulata állapotáról, egyes játékosok helyzetéről, Juan Cuadrado ma hivatalossá váló szerződéshosszabbításáról, valamint az olasz futball körüli szituációról is. 

"Az elmúlt hét során meglehetősen jó munkát végeztünk, emiatt pedig jó állapotban tudhatjuk csapatunkat. Holnap este a Bologna ellen fogunk pályára lépni, így tehát mindenekelőtt szeretném megragadni az alkalmat, hogy üdvözletemet küldjem Siniša Mihajlovićnak, aki sajnálatos módon nem lehet majd ott a találkozón, s hogy mindezzel együtt gyors felépülést kívánjak neki betegségéből" – kezdte nyilatkozatát az olasz szakvezető. 

"A Bologna fizikailag rendkívül jó formának örvend, s mindenképpen jelzésértékű, hogy az AC Milan ellen döntetlent értek el a legutóbbi fordulóban, hazai pályán pedig győzelmet ünnepelhettek ezt megelőzően, így tehát nem meglepő, hogy holnapra nézve is egy igen nehéz meccsel kalkulálok. A Juventusnak továbbra is nagy szüksége van a megszerezhető pontokra, mivel még számos sikert kell aratnunk ahhoz, hogy végleg bebiztosíthassuk a negyedik helyet, ebből fakadóan pedig nem szabad könnyelmű, laza felfogásban pályára lépnünk. 

Természetesen jó lett volna továbbjutni a Bajnokok Ligájában, azonban nekünk nem szabad a múltra gondolnunk, hanem lépésről lépésre kell haladnunk utunkon, ennek nyomán pedig most csak a bajnokságra, valamint a Bologna elleni találkozóra szabad összpontosítanunk. A Serie A küzdelmeiből még hat összecsapás van hátra, ezek közül kettőt pedig a közvetlenül mögöttünk álló csapatokkal kell majd megvívnunk. A Fiorentina rendkívüli erőt mutatott legutóbbi mérkőzésein, ezért nekünk nagyon óvatosnak kell lennünk, s minden megszerezhető pontot be kell gyűjtenünk, elvégre még legalább három diadalra, s egy döntetlenre van szükségünk ahhoz, hogy kérdés nélkül a BL-ben szerepelhessünk, emellett pedig még a Coppa Italia elődöntőjének visszavágója is ránk vár, ráadásul éppen a Violák ellen. 

Bár az Európa-bajnokság után úgy tűnt, hogy az olasz futballt átjáró problémák mindegyike megoldódott, ez korántsem volt így, klubcsapataink nemzetközi kupaporondról való búcsúi pedig csak ismét felfedték a rendszerszintű gondokat. Hazánk együttesei, valamint más topbajnokságok alakulatai között nem csupán minőségi különbség áll fenn, hiszen elég, ha megnézzük, hogy a Serie A mennyi bevételt termelt a Premier League-hez képest, s máris jobban fogjuk érteni csapataink hátrányának és sikertelenebb szereplésének okait. 

Nagy baj, hogy válogatottunk nem lesz ott a világbajnokságon, ahogy az is, hogy az AS Romát leszámítva egy olasz klub sem volt képes bejutni az európai kupasorozatok valamelyikének elődöntőjébe, azonban ezen a helyzeten nem lehet egyetlen nap alatt változtatni, hiszen csak úgy érhetünk el érdemi előrelépést, ha továbbra is leszegett fejjel, ám céltudatosan haladunk előre. Amíg nem próbálunk ki egy új módszert, nem tudhatjuk, hogy az helyesnek, vagy helytelennek fog-e bizonyulni, ám Olaszország immár évtizedek óta nem változtatott a labdarúgással kapcsolatod dogmáin, s továbbra is úgy hisszük, hogy korábbi elveink örökkévalók és megkérdőjelezhetetlenek. 

Nekünk egyelőre elégedettnek kell lennünk saját teljesítményünkkel, mivel az év elején a legjobb négy közé jutás volt a célunk, s jelen állás szerint még ezt sem értük el véglegesen. Mint említettem, a bajnoki idény még hat meccset tartogat számunkra, ezért pedig nem szabad hátradőlnünk, ugyanakkor alapvetően elégedett vagyok csapatommal, valamint a srácok által bemutatott fejlődéssel és munkamorállal. Nyilvánvalóan nem örülök annak, hogy kiestünk a Bajnokok Ligájából, valamint, hogy elveszítettük a Supercoppa Italianát, ám a futballban vannak olyan idények, mikor nem sikerült hazahoznunk egy trófeát, még ha ez természetesen keserűséggel is tölt el bennünket. 

Ezzel együtt egy vezetőedzőnek azt is mérlegre kell tennie, hogy képes volt-e letenni azokat az alapokat, melyeknek segítségével a jövőben nagyobb eredményeket érhet el a jelenlegieknél, s úgy vélem, hogy a Juventus idén elindult egy jól meghatározható úton, melynek során nagyszerű dolgokat értünk el együtt. A Bianconeri, valamint az egyes labdarúgók nagy fejlődésen mentek keresztül, én pedig, még egyszer mondom, örülök annak, ahogy csapatunk teljesít, s ígérem, hogy az elkövetkezendő meccsek mindegyikén a három pont begyűjtésére törekszünk majd, hogy a lehetőségekhez képest a szurkolók is elégedettek lehessenek velünk. 

Leonardo Bonucci jól érzi magát, ám döntenem kell majd közötte, illetve Giorgio Chiellini között, mivel játszatásukkor gondolnom kell a szerdai Coppa Italia-összecsapásra is. Természetesen örülök Juan Cuadrado hosszabbításának, ám a szerződésében lévő záradék miatt eddig is tudtuk, hogy ha eléri a negyven meccset a szezonban, akkor kontraktusa automatikusan kiterjesztődik majd további egy évvel, így személy szerint inkább igyekeztem Juan edzésmunkájára és fizikai állapotára koncentrálni, melyek azonban ugyancsak kiválónak számítottak a héten. 

A középpályát illetően csak két labdarúgó áll rendelkezésemre a különböző sérülések miatt, így ha három fős csapatrésszel lépünk pályára, Danilo kaphat majd szerepet a védelem előtt, míg két fős szisztémában Adrien Rabiot és Denis Zakaria is elegendőnek fog bizonyulni. Paulo Dybala szintén jól teljesít, s kezd visszatalálni régi önmagához, ez pedig magától értetődő módon az egész csapat játékára jótékony hatással van. A továbbiakban minden egyes labdarúgónktól sokat várok, mivel lehetőleg minél több pontot kell szereznünk a szezon utolsó heteiben. Moise Kean ugyancsak javuló formát mutat, az idény során pedig több alkalommal is rendkívül fontos gólokat szerzett, míg Dušan Vlahovićcsal kapcsolatban csak annyit mondhatok, hogy holnap este biztosan kezdőként fog pályára lépni, hogy adott esetben gyarapítani tudja találatainak számát a gólkirályi címért folyó versenyben, amit már csak a Juve kollektív érdekei miatt is remélem, hogy ő fog megszerezni. 

Hogy a Real Madrid idei produkcióját látva megbántam-e, hogy nyáron nem fogadtam el a spanyol klub ajánlatát? Egyáltalán nem, mivel nagyon boldogan és elégedetten tértem vissza a Juventushoz, emellett pedig Torinóban élő, tíz esztendős kisfiam miatt is szerettem volna a közelben tevékenykedni. Nagy ambíciókkal foglaltam el ismét az Öreg Hölgy kispadját, hiszen szeretnék egy sikeres alakulatot építeni az egyelőre rendelkezésemre álló négy esztendőben, s kijelenthetem, hogy rendkívül szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy egy ilyen kerettel dolgozhatok együtt" – összegzett General Max.