Allegri: "Amíg egy játékos itt van, mindent meg kell tennie a klubért"

maxi_pre_udinese_juve.jpgA Roma elleni hihetetlen győzelmet, valamint a Supercoppa Italiana döntőjében elszenvedett kudarcot követően a Juventus a Serie A következő, holnap este megrendezésre kerülő fordulójában az Udinese alakulatát fogadja hazai környezetben, hogy a három pont remélhető begyűjtésével továbbra is megpróbálja életben tartani Bajnokok Ligája-indulásról szőtt reményeit, melyet ezúttal egy lazábbnak tűnő összecsapáson tehet a januári rangadók között. A meccset megelőzően természetesen a 300 fekete-fehér kispadon töltött találkozójára készülő Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó színe előtt, melynek keretében szót ejtett játékosainak sérüléseiről, a kezdő összeállításáról, illetve a Arthurral és a Dybalával kapcsolatos hírekről is. 

"Nem várok különösebb reakciót csapatomtól a Supercoppán történteket követően, ugyanis utóbbi esetén egyetlen mérkőzésről beszélünk, a bajnokság pedig ehhez képest teljesen más kihívásokat tartogat. Egy olyan alakulattal fogunk szembenézni, mely rendkívül hatékonyan védekezik, ám alapvetően is más találkozóra számítok, mint amilyen az Inter, vagy a Roma elleni megmérettetés volt. Türelmesnek kell lennünk, emellett pedig nagy technikai és taktikai precizitásra van szükségünk, végső soron pedig egyedül a győzelem lehet a célunk, hogy visszataláljunk a siker útjára a kis-, és középcsapatok ellenében is, mely eddig hiányosságot jelentett számunkra a szezon során" – fogalmazott mondanivalójának kezdeteként. 

"Kezdőnket illetően biztosan lesznek változások, mivel szerdán 120 percet töltöttünk a pályán, s a Napoli, majd a Roma ellen is megterhelő összecsapásokat vívtunk. Keretünk tagjai összességében véve jól érzik magukat, kivéve Danilót, aki továbbra sem 100%-os, valamint a kisebb gondokkal küzdő Bonuccit, aki a január végi szünet után térhet majd vissza együttesünkhöz. 

Luca Pellegrini felépült sérüléséből, így tehát készen áll a bevetésre, Juan Cuadrado pedig szintén visszatérhet majd eltiltását követően. Mattia De Sciglio és Alex Sandro remek meccset játszottak a Nerazzurrival szemben, ugyanis annak ellenére, hogy utóbbi nagy hibát követett el az utolsó percben, – ami bármikor és bárkivel megeshet a labdarúgásban – alapvetően kiválóan védekezett, ezzel pedig egy rég nem látott oldalát mutatta meg számunkra. 

Kapunkat ismételten Wojciech Szczęsny védi majd, aki jól érzi magát a vakcina felvételét követően, ugyanakkor egyelőre nem tudom, hogy Federico Bernardeschi és Dejan Kulusevski közül kinek kellene kezdenie. Meggyőződésem, hogy a holnap esti találkozón nagy jelentősége lesz a cserék megfelelő kezelésének, ekképp pedig mindenképpen jól kell kihasználnom az öt bevethető futballistában rejlő lehetőségeket. 

Középhátvédjeink egyértelműen Matthijs de Ligt és Daniele Rugani lesznek, mivel Giorgio Chiellininek pihenésre van szüksége a gyors visszatérés, valamint a Supercoppa által jelentett megterhelés után, ám kijelenthetem, hogy kapitányunk még így is sokkal jobb állapotban van, mint amire számítottam az Inter elleni meccset követően. Weston McKennie elképesztően sok munkát végzett a fekete-kékekkel szemben, mely mérkőzésen mindösszesen tizenhat kilométert tett meg, s alapvetően is sokat nőtt és fejlődött az elmúlt hónapokban, akárcsak a teljes együttes. 

A döntő után a sajtó számos kritikát fogalmazott meg Adrien Rabiot-val szemben, aki azonban véleményem szerint jó meccset játszott szerdán, hiszen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, hogy szinte végig egy az egy elleni párharcot kellett vívnia Barellával, ami jelentősen megnehezítette dolgát, mivel az olasz egy nagyszerű, s felettébb dinamikus labdarúgó. Rabiot megfelelően végezte feladatát, s sikerült is semlegesítenie ellenfelét, miközben nagy áldozatkészségről tett tanúbizonyságot, sokat futott, s keményen dolgozott, ezzel kisebb meglepetést is okozva számomra. 

A korábbiakban több ízben is kijelentettem, hogy az Inter kérdés nélkül a liga legerősebb csapatának tekinthető, melyet alátámaszt, hogy első helyezésük ellenére nem veszik félvállról meccseiket, hanem továbbra is igyekeznek azon az úton maradni, melyet megkezdtek az előző idényben. A Supercoppa Italiana fináléja egy külön történet a Serie A megmérettetéseihez viszonyítva, nekünk pedig elsősorban továbbra is a kisebb találkozókat kellene eredményesebben menedzselnünk, ugyanis ezen találkozókon a játékosok figyelme jellemzően alábbhagy, melynek viszont semmiképpen sem kellene tendenciává válnia. 

Úgy gondolom, hogy csapatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy eredményeket érjen el, melyet az Inter ellen is megmutattunk, hiszen dacára annak, hogy a szakértők előzetesen egyértelműen a Nerazzurrit tekintették a trófea esélyesének, a meccs egészen a 120. minutumig nyitottnak számított, s csupán az utolsó pillanatokban kellett volna jobb produkciót nyújtanunk, valamint nagyobb kegyetlenséggel kellett volna fellépnünk az ellenfél tizenhatosának előterében, jobban kihasználva gólszerzési lehetőségeinket. 

A korábbi sajtótájékoztatók valamelyikén igyekeztem világosan leszögezni, hogy keretünk adottnak számít, nekünk pedig ezzel a játékosanyaggal kell befejeznünk a szezont, a tőlünk telhető legeredményesebb módon. Tisztában vagyunk vele, hogy az idény utolsó szakaszára csúcsformába kell lendülnünk, ami azt jelenti, hogy meg kell próbálnunk beverekedni magunkat Olaszország legjobb négy együttese közé, ezen felül pedig tovább kell menetelnünk a Bajnokok Ligájában, illetve a Coppa Italiában is. Labdarúgóink változatlanul e célok elérésére fókuszálnak, s arra törekszenek, hogy meccsről-meccsre jobbá váljanak, melyhez pusztán arra van szükségük, hogy képesek legyenek nyugodtak maradni. 

Mindig is azt mondtam, hogy Paulo Dybala azon labdarúgók közé tartozik, akik alkalmasak arra, hogy rájuk építsük jövőnket. Az egyes játékosok szerződéshosszabbításával kapcsolatos egyeztetések a klubra tartoznak, s bár tudomások van efféle tárgyalásokról, nekem nincs közöm ahhoz, hogy mik zajlanak le a vezetőség, továbbá a futballisták viszonyában. Dybaláról egyedül képességeivel kapcsolatban beszélhetek, ezt illetően ugyanakkor rendkívül sokat, ugyanis annak idején én indítottam el a legmagasabb szintű futball világában azt a srácot, aki Itáliai legnagyobb együtteséhez szerződött a Palermo kötelékéből. Paulo mostanra egy tapasztalt labdarúgónak, s egy rendkívül jó technikai kvalitásokkal rendelkező játékosnak számít, akit sérülései miatt sajnálatos módon sokat kellett hiányolnunk a szezon első felében, s akitől éppen emiatt igen sokat várok az előttünk álló hónapokban, ahogy csapatunk többi kerettagjától is. 

Paulo egy nagyszerű futballista, kinek értékét nem lehet megkérdőjelezni. Nem tudom, hogy a vezetőség tagjai által elmondottak milyen hatással vannak játékosainkra, ugyanakkor Maurizio Arrivabene világosan kijelentette, hogy az illetékesek legkorábban március-április folyamán végzik majd el a kerettel kapcsolatos értékeléseket, ami valószínűleg minden klubál hasonló időpontban történik majd meg. Nekünk pusztán az a dolgunk, hogy a pályán zajló eseményekre összpontosítsunk, a lehető legjobb eredményeket elérve, a többi dolog pedig a klub fejeseire tartozik. A futball végső soron mindig is a meccsek körül forgott, ebből kifolyólag pedig sportágunkban nem lehet fontosabb tennivalónk annál, hogy diadalt arassunk az egyes összecsapásokon. 

Úgy vélem, hogy manapság a sajtó túl nagy drámákat kerekít az egyes szerződéshosszabbítási ügyek köré, ugyanakkor az efféle történetek cseppet sem érdekesebbek például a vállalati világban fennálló kontraktusok kiterjesztésénél. A média gyakran úgy állítja be, hogy egy klub szánt szándékkal szabadul meg futballistáitól, holott gyakran maguk a labdarúgók szorgalmazzák a váltást, s nem csapatuk akarja elengedni a kezüket, ám ha egy játékos elkötelezte magát a távozás mellett, szerződésének kifutásáig akkor is kötelessége legjobb tudása szerint segítenie együttesét. 

Ha egy labdarúgó nem teljesít jól a pályán, nem fog új kontraktushoz jutni, sem a Juventusnál, sem pedig más alakulat kötelékében. Ez ilyen egyszerű. Ha jó produkciót nyújthatsz, szerződésed lejártával magad határozhatsz arról, hogy mész-e, vagy maradsz. E megállapítás egyaránt vonatkozhat futballistákra, szakemberekre, illetve menedzserekre egyaránt, azonban az egyetlen dolog, am számít, minden körülmény közepette az marad, hogy eredményesen szerepeljünk a megmérettetések ideje alatt. Amennyiben egy futballista lejáró kontraktussal rendelkezik, általában véve több erőt és magabiztosságot tudhat magáénak, ugyanis nem feltétlen van tisztában vele, hogy mit tartogat számára a jövő, mely jelenség mindig is létezett sportágunkban. Addig azonban, amíg egy játékos jelenlegi klubját szolgálja, mindent meg kell tennie annak sikereiért. Ez nem képezheti vita tárgyát véleményem szerint. 

Őszintén szólva nem voltam tisztában a ténnyel, hogy a holnapi találkozó már 300. megmérettetésem lesz a Juventus trénereként. Itt töltött időszakom legjobb meccse vitathatatlanul a Real Madrid elleni 2018-as mérkőzésünk volt, mely kiesésünk ellenére is rendkívül szép emlékeket hagyott bennem, emellett azonban számos nagyszerű összecsapáson vezényelhettem fiaimat, példának okáért a Bayern München, vagy a Tottenham Hotspur elleni idegenbeli fellépéseken. Remélem, hogy holnap egy hasonlóan magabiztos és szép eredménnyel ünnepelhetjük majd meg ezt a mérföldkövet" – összegzett Massimiliano Allegri.