Allegri: "Az Inter nem lesz képes megölni minket"

allegri_pre_inter_juve.jpgA holnap este folyamán a szezon eddigi egyik legnagyobb bajnoki kihívása vár a Juventusra, ugyanis a torinói alakulat a Serie A címvédőjének számító, s a liga tabellájának harmadik pozíciójában tanyázó Inter otthonába látogat, hogy az örökrangadónak tekinthető Derby d'Italia keretein belül próbálja meg bezsebelni a három pontot Simone Inzaghi fiaival szemben. 

A találkozót megelőzően természetesen a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz médianyilvánosság előtt, melynek keretein belül a Nerrazzurri erején, s a csapat várható összeállításán kívül egyes múltbéli eseményekről, illetve Cristiano Ronaldo pótlásáról is szót ejtett is. 

"Egészen biztos vagyok benne, hogy a holnapi Derby d'Italia gyönyörű estét fog szolgáltatni a futball szerelmeseinek, mivel a Serie A két kiemelkedő együttese csap majd össze hatvanezer szurkoló jelenléte mellett. A két fél minden bizonnyal hatalmas elvárásokkal fog megmérkőzni egymással, melyeket magukkal szemben állítanak, valamint a drukkerek is megfogalmaznak irányukba. Úgy vélem, hogy bár az Inter tekinthető a találkozó, s végső soron a Scudetto favoritjának is, az Öreg Hölgynek mindent meg kell tennie a siker érdekében, mivel a szóban forgó összecsapás egy jó szintfelmérő tesztet képez együttesük számára" – jelentette ki a mester nyilatkozatának kezdeteként. 

"Annak ellenére, hogy a holnapi megmérettetés esetleges megnyerésével mindkét alakulat hatalmas lépést tenne előre céljai elérése felé, nem gondolnám, hogy a Derby döntő fontossággal rendelkezne, még a Juventus számára sem. Alakulatunk szempontjából sokkal nagyobb jelentőséggel bírt az AS Roma elleni találkozó, mivel az adott pillanatban mindenképpen szükségünk volt a három pontra, míg most némileg kényelmesebb helyzetben tudhatjuk magunkat. 

Természetesen tagadhatatlan, hogy a Nerazzurri elleni mérkőzések mindig nagy fontossággal rendelkeznek, azonban a szezonból még rengeteg forduló, s ekképp rengeteg kihívás van hátra, melynek nyomán egyetlen meccs nem fogja érdemben befolyásolni a bajnoki cím sorsát. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy októberi találkozó meghatározná a szezon kimenetelét, ugyanakkor folytonosságunk és mentalitásunk szempontjából egyértelműen alapvető küzdelem vár ránk.

Leszögezném, hogy semmilyen tekintetben nincs bennem feszültség, inkább csak elvárások, melyek egy fantasztikus és látványos meccsre vonatkoznak. Meggyőződésem, hogy a holnapi egy gyönyörű este lesz, mivel egy olyan fantasztikus atmoszférával bíró, impozáns stadionban futhatunk majd ki a gyepre, mint a csaknem telt házas San Siro, ahol meg kell próbálnunk számunkra kedvező eredményt elérni. Edzőként felettébb izgalmas testközelből szemlélni az ehhez hasonló megmérettetéseket, s bár az efféle találkozónk számunkra is óriási kihívással járnak, én magam jobban szeretem a rangadókat, ahol nem kell felhívnom labdarúgóim figyelmét a koncentráltság fontosságára, mivel maguktól is hatalmas elhivatottsággal és összpontosítással igyekszenek szerepelni.

Nem vitathatjuk el a milánóiak labdarúgóinak nagyszerűségét, illetve az ezáltal ránk leselkedő veszély mértékét sem, ugyanis ellenfelünk félelmetes csatárpárossal rendelkezik Edin Džeko és Lautaro Martínez jelenlétének köszönhetően, akik pontosan tudják, hogy miként kell eredményesen futballozni, előkészíteni, vagy akár befejezni az egyes akciókat. Nicolò Barella és Marcelo Brozović szintén nagyszerű kettőst alkotnak a középpályán, hiszen az utóbbi esztendőkben mindketten hatalmas fejlődésen mentek keresztül, míg a védelemben Stefan de Vrij és Milan Škriniar képviselnek hihetetlenül magas szint stabilitást. Nem hangsúlyozhatom elégszer, hogy ez a csapat a Scudetto legfőbb várományosa."

A livornói születésű szakvezető ezt követően a csapattal immár ismételten közös edzéseket végző Paulo Dybala egészségügyi állapotát értékelte, melyen kívül kitért az egyes meccseken bevethető cserejátékosok fontosságára is, kijelentve, hogy továbbra is töretlenül hisz a később pályára küldendő futballisták eseményeket alapvetően befolyásoló jelentőségében. 

"Paulo Dybala elérhető lesz holnap este, mivel a játékos jól érzi magát, s az eddigiek folytán két alkalommal is közösen edzhetett az alakulat többi részével. Szerencsésnek érzem magam, hogy jelen pillanatban majdnem minden futballistám rendelkezésemre áll, ugyanis az elkövetkezendő meccseken nagy valószínűséggel mindegyikükre igen nagy szükségem lesz, ideértve a cseréket is. A Zenit elleni összecsapáson láthattuk, hogy a később belépő labdarúgók egyértelműen képesek érdemben befolyásolni a történéseket, ebből kifolyólag pedig úgy tartom, hogy a kispadról beálló játékosoknak kötelességük segíteni kezdőben szereplő társaikat az egyes eredmények elérésében. 

A cserék messzemenően hozzájárulnak az adott összecsapás végeredményének kialakításához, fontosságuk pedig egyre nagyobbnak számít, ugyanis háromnaponta pályára kell lépnünk, az öt cserelehetőség kihasználásával pedig számos szempontból új találkozót kezdhetünk meg az egyes mérkőzéseken belül. Akit a meccsek egy későbbi szakaszában vetünk be a játékba, annak kezdettől fogva úgy kell futballoznia, mintha kezdőként kapott volna bizonyítási esélyt. Bevallom, visszatérésemet követően nem ismertem teljesen fiaim mindegyikének karakterisztikáját, ám mostanra sikerült felmérnem jellemvonásaikat, ami nagyban megkönnyíti alakulatunk dolgát is."

General Max természetesen nem feledkezett meg a kezdőcsapatra vonatkozó kérdésekről sem, melynek révén a védelem összeállításán, valamint az itt szereplő játékosok bevethetőségén túl beszélt Federico Bernardeschiről, Arthurról, a koronavírus-fertőzéséből felépülő Adrien Rabiot-ról, illetve Cristiano Ronaldo pótlásáról is. 

"Mivel együttesünk csak csütörtök délután kezdte újra az edzésmunkát, mindeddig nem sikerült minden tekintetben döntenem a holnapi csapat összeállításáról. A tegnapi nap folyamán igen jó tréningben volt részünk, számos nagyszerű teljesítménnyel, ennek nyomán pedig elképzelhető, hogy a kezdőre vonatkozó határozatomat nem ma, csupán holnap reggel hozom majd meg, s közlöm a srácokkal. 

Giorgio Chiellini és Matthijs de Ligt jól érzik magukat, s Leonardo Bonucci, valamint Daniele Rugani ugyancsak optimális állapotban vannak. Úgy gondolom, hogy ha Matthijs egy kis idő elteltével elsajátítaná a háromvédős rendszer alapjait, ezen felállással is operálhatnánk majd, ahol a holland a hátsó alakzat jobb szélén kaphatna szerepet olasz társai mellett. Biztos vagyok benne, hogy középhátvédjeink közül senkinek sem lesz oka panaszra az előttünk álló időszakban, mivel az Inter elleni találkozót követően a Sassuolóval, a Hellas Veronával, illetve a Zenittel is találkozni fogunk, így pedig mindenki megkapja majd a neki kellő lehetőséget. 

Federico Chiesa kissé fáradt, ám ez természetesnek mondható annak fényében, hogy hány meccsen szerepelt az utóbbi időszakban, nem egy esetben végig a pályán tartózkodva, míg Federico Bernardeschi jól van, s készen áll a bevetésre. Nem tudom, hogy támadóink közül pontosan kik futhatnak majd ki a gyepre, mivel egy ilyen játékerőt képviselő, fizikailag és technikailag is nagyszerű, s ilyen szurkolói buzdítás mellett futballozó alakulattal szemben elengedhetetlenül nagy figyelmet kell majd fordítanunk a védekezésre, emellett pedig gyilkos hatékonysággal szükséges kihasználnunk az előttünk adódó gólszerzési esélyeket is. 

Adrien Rabiot tegnap negatív koronavírus-tesztet produkált, emiatt pedig a mai nap folyamán végre személyesen is beszélhetek majd vele, s kiértékelhetem állapotát. Mindenképpen fel kell mérnünk, hogy miként érzi magát betegségét követően, azonban ezt látatlanban rendkívül nehéz lenne megállapítani. Amennyiben nem rendelkezhetünk Adriennel, minden bizonnyal Arthurt küldjük majd pályára, aki passzjátékával új szinte emelheti csapatunk minőségét, ezáltal pedig annak ellenére, hogy hosszú hónapok óta nem játszott, hamarosan minden bizonnyal a kezdőben találkozhatunk majd nevével.

Hogy az általunk szerzett kevesebb gól Ronaldo távozásának tudható be? Mikor egy olyan meghatározó futballista hagy el egy alakulatot, mint amilyennek Cristiano is tekinthető a maga szezononkénti harminc találatával, teljesen természetes, hogy a csapat góljainak száma eleinte visszaesik, ugyanakkor ezzel párhuzamosan megnövekszik a gárda kötelékében maradó labdarúgók felelőssége, akiknek az eddigi biztos támasz elvesztését követően maguknak kell gólfelelősökké előlépniük."

Allegri végezetül reagált a csapat játékának állítólagos unalmas mivoltát firtató kritikákra is, emellett pedig beszélt múltbeli, Interhez köthető eseményekről, valamint arról, hogy a holnapi eredménytől függetlenül a fekete-kékek nem lesznek képesek megölni a Bianconerit. 

"Egyáltalán nem arról van szó, hogy a Juve nyugodtabbnak érzi magát, mikor nem kell futballoznia, azonban tagadhatatlan, hogy megfontoltságra kell törekednünk, ehhez pedig óhatatlanul szükség van lassabb időszakokra, mikor megállunk, körültekintő módon passzolgatunk, s odafigyelünk az emberfogás kivitelezésének módjára is. Ezen tevékenységek során jelen pillanatban is előfordul, hogy súlyos hibákat követünk el, holott éppen e pillanatokban kellene kettőzött fókusszal munkálkodnunk. 

Az edzéseken minden egyes labdarúgónak maximális fegyelemmel kell futballoznia, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint egyetlen labdaeladást se kövessenek el, még akkor is, ha ez felér a lehetetlennel. Az ismert svéd mester, Nils Liedholm egyszer azt mondta, hogy az ő idejében a szurkolók még a hibák után is megtapsolták futballistáikat az elismerés jeleként, s bár manapság ez elképzelhetetlen lenne, minden egyes nap azon dolgozunk, hogy ha mellényúlásokat követünk is el, a drukkerek lássák rajtunk az ezek kijavítására vonatkozó szándékot. 

Hogy a múltban közel álltam-e az Interhez? Az utóbbi két esztendőben meglehetősen sok víz folyt át a híd alatt, ekképp egyes részletek mostanra a homályba vesztek, ugyanakkor igen, kijelenthetem, hogy az elmúlt hónapokban álláspontjaink közelítettek egymáshoz, s fennállt a lehetősége, hogy elfoglalom a Nerazzurri kispadját, én azonban a Juventust választottam, s hihetetlenül boldognak érzem magam itt. 

A holnap estével kapcsolatban azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy a tabella szoros állására való tekintettel az Inter még egy rossz eredmény esetén sem lenne képes megölni bennünket. A Derby egyelőre nem bír döntő fontossággal, mivel a novemberi válogatott szünetig ez egyetlen összecsapásról sem jelenthető ki. Legfőbb célunk az, hogy minél jobban teljesítünk elkövetkezendő összecsapásainkon, a következő lépéseken pedig majd csak ezután elmélkedhetünk" – zárta szavait az olasz tréner.