Mourinho: "Ez a meccs nem rólam és Allegriről szól"

mourinho_allegri.jpgA Juventus és az AS Roma ma esti összecsapását megelőzően a torinóiak mestere, Max Allegri mellett a Farkasokat vezénylő José Mourinho is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül szót ejtett a Bianconeri trénerével való kapcsolatáról, együttesének hiányzóiról, valamint a győzelem kulcsáról is. 

A portugál szakvezető elsőként a taktikailag hozzá sokak szerint igen hasonló elképzelésekkel operáló Allegriről beszélt, elmondása szerint pedig annak ellenére, hogy a Serie A edzői mezőnyéből ők ketten számítanak a legsikeresebb mestereknek, a mai találkozó nem kettejük párharca lesz, ugyanis a fő hangsúly együtteseik megmérettetésére helyeződik majd. 

"Bár a most kifejtendő álláspont rendkívül unortodoxnak számít a labdarúgásban, véleményem szerint általánosságban véve azon alakulatok aratnak győzelmeket a mérkőzések többségén, akik a szép játéknál nagyobb hangsúlyt fektetnek az eredmények meglétére. Bár sokan úgy tartják, hogy a túlzott eredményorientáltság negatív tulajdonságnak számít, személyes tekintetben sosem gondoltam helytállónak ezt a megközelítést" – szögezte le Mourinho mondanivalójának kezdeteként. 

"Max, valamint én alapvetően az eredmények meglétét tartjuk fontosnak, sikereink pedig megítélésem alapján bennünket igazolnak, ám természetesen szurkolóként, vagy szakíróként lehet negatívan tekinteni az általunk favorizált stílusra. Úgy gondolom, hogy nincs szó rivalizálásról köztem, illetve Allegri között, ekképp pedig a holnapi mérkőzés sem kettőnk párharca, hanem sokkal inkább a Roma és a Juve összecsapása lesz. 

Sosem tekintettem ellenségként Massimilianóra, akit minden egyes találkozásunk alkalmával nagy örömmel köszöntöttem a kezdő sípszót megelőzően. Meglátásom szerint az egymás iránt képviselt tisztelet és megbecsülés jellemzi kettőnk viszonyát, melyre közös múltunk során tettünk szert, s bár nem vagyunk országos cimborák, kedvelem Maxot, mint embert, s úgy hiszem, hogy ő is hasonló módon vélekedik rólam, ami megalapozza egymással ápolt jó kapcsolatunkat. 

Boldog vagyok, hogy Allegri az elmúlt hónapokban visszatért a futball vérkeringésébe, s minden bizonnyal nagy örömmel jár majd ismételten testközelből látni őt a partvonal mellett. Egy hozzám hasonló szakember nem tölthet sok időt vakációzással és pihenéssel, emiatt pedig éppen ideje volt, hogy Max ismételten elvállalja egy topcsapat irányítását."

Mourinho ezt követően csapatának összeállítási lehetőségeiről értekezett, külön kiemelve Tammy Abraham helyzetét, mely mellett kitért a meccset fújó Daniele Orsatóval fennálló ellentétére, valamint a játékvezetővel való nézetletérésére is. 

"Azt, hogy Tammy bevethető lesz-e a Juve ellen, csak a holnapi nap folyamán leszünk majd képesek meghatározni, ugyanis a támadó a mai tréning alkalmával még nem végezhetett teljes értékű edzésmunkát, ám ennek ellenére természetesen keretünkkel tart majd Torinóba. Holnap délelőtt fogunk határozni arról, hogy a kezdőben, a kispadon, vagy adott esetben a lelátóm kap-e majd helyet, azonban amennyiben nem állhat rendelkezésünkre, semmi okunk nem lesz az aggodalomra, hiszen két nagyszerű futballistát is biztonsággal alkalmazhatunk Abraham szerepkörében. 

Nem csinálok ügyet abból, hogy ki fogja vezetni összecsapásunkat, mivel a múlt sosem érdekelt különösebben, ennek alapján pedig hajlandó vagyok elfeledni a régi sérelmeket, s tiszta lapot nyitni azon személyekkel fennálló kapcsolataimban, akikkel a korábbiakban nézeteltéréseim, vagy vitás ügyeim akadtak. Úgy vélem, hogy az emberek eredendően jók, ezért pedig nem is lenne különösebb okom a haragtartásra, hiszen ennek meglétekor én magam cáfolnék rá saját elméletemre. 

Orsato egy rendkívül tapasztalt bíró, aki általában biztos kézzel vezeti találkozóit. Ugyan a szóban forgó esetén minden bizonnyal hibát követett el, mely miatt az adott pillanatban, haragomból kifolyólag szót is emeltem ellene, tisztában vagyok vele, hogy minden ember követ el hibákat munkája során, ilyenkor pedig teljes jogalappal illethetjük kritikával ezen személyek ténykedését. Mindez nem befolyásolja a tényt, miszerint a meccseket megelőzően nem emelek kifogásokat a bírók személyével kapcsolatban, ez pedig jelen helyzetben sem lesz másképp."

Mint ismert, mikor a tréner legutóbb az Allianz Stadiumban járt, meglehetősen nagy vitába keveredett a Juventus drukkereivel az akkor általa vezényelt Manchester United győzelmét követően tett, provokatív gesztusai miatt, ugyanakkor elmondása szerint nem igazán törődik azzal, hogy a Bianconeri drukkerei ellenséges fogadtatásban részesítik-e majd. 

"Nem félek a torinói szurkolók esetleges negatív fogadtatásától, mivel minden egyes mérkőzésre azonos metódus alapján készülődök, s nem hagyom, hogy az ellenfél, vagy éppen a hazai drukkerek irányomba kifejtett érzelmei befolyásoljanak a találkozó során. A szóban forgó összecsapás végén megesett jelenetsorokat megítélésem szerint meglehetősen túlreagálta sportágunk közvéleménye, mivel egy alig tíz másodperces gesztus állítottak pellengérre, miközben megfeledkeztek arról, hogy a szurkolók milyen gyűlöletet zúdítottak rám az azt megelőző kilencven percben. Mivel hosszú évek óta tevékenykedem a futball világában, nem fogok drámázni az ehhez hasonló történések okán, azonban ezzel együtt elvárom, hogy lehetőség szerint mások se tegyék ezt pitiáner ügyek miatt."

Az elmúlt idényben az akkor a Paulo Fonseca vezénylése mellett szereplő Roma tizenhat pontegységgel maradt le az Andrea Pirlo által irányított vezényelt Juventustól, Mourinhótól pedig természetesen azt is megkérdezték, hogy együttese képes lesz-e csökkenteni a két alakulat között fennálló szakadékot, melynek egyik legfontosabb lépése a holnapi meccs megnyerése lenne. 

"Még csak néhány héttel ezelőtt kezdtük el bajnoki menetelésünket, ebből kifolyólag pedig igen nehéz lenne érdemi választ adni az efféle kérdésekre, ugyanis csak az eddigiekben elmondottakat tudnám ismételgetni, aminek őszintén szólva nem lenne túlzottan sok értelme, ahogy az egymással való összehasonlítgatásokban sincsen ráció, ugyanis egyfelől adott egy klub, mely a Serie A utóbbi tíz kiírásából kilencet megnyert, s nyolc esztendeje dolgozik ugyanazon mesterrel, másfelől pedig egy olyan együttes, mely egyetlen egyszer sem volt képes magasba emelni a Scudettót, s egy új trénerrel kell helytállnia három különböző fronton. 

Mikor a mérkőzés elkezdődik, nyilvánvaló, hogy ezen körülményeket félre kell tennünk, hiszen ekkor nem a múlt áll velünk szemben, hanem egy hozzánk hasonló játékerőt képviselő alakulat, kiknek tizenegy nagyszerű labdarúgó áll rendelkezésünkre, akárcsak nekünk. Ahhoz, hogy holnap este győzelmet arathassunk, az utolsó másodperig ki kell tartanunk elképzeléseink mellett, ezen túl pedig személyiségjegyeink erőteljes megcsillogtatásával, valamint nagy bátorsággal, azaz saját stílusunk képviseletével szükséges futballoznunk. 

Egyértelműen hiszünk a találkozó tekintetében megfogalmazott ötleteinkben, s biztosak vagyunk benne, hogy a végeredménytől függetlenül is képesek leszünk magasabb szintre jutni az előttünk álló hetekben. Egyetlen dolog fontos számomra, mégpedig az, hogy ha nem leszünk képesek elhozni a három pontot Torinóból, akkor azt ne saját hibáink miatt ne tudjuk megtenni, hanem a Juve nagyszerűségéből kifolyólag. Olyan teljesítményt kell nyújtanunk, melyre nagy magabiztossággal alapozhatunk majd a későbbiekben" – összegzett Mourinho.