Allegri: "Dybala hét-tíz napon belül lesz elérhető"

fb0ar0lwqaaxefq.jpgHolnap este Torinóba is visszatér a klubfutball, mégpedig nem kisebb összecsapással, mint az Olaszország egyik legnagyobb rangadójának tekinthető Juventus-AS Roma találkozóval, melyet a Bianconeri idény elején bemutatott bukdácsolása, illetve a José Mourinho által irányított Farkasok kiemelkedő teljesítménye miatt rég nem látott pozícióból várhatnak a felek. 

A mérkőzést megelőzően természetesen az Öreg Hölgy vezetőedzője, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül Paulo Dybala és Álvaro Morata állapotának taglalásán túl szót ejtett a fővárosi gárda erősségeiről, valamint a Zebrák fiatal labdarúgóinak lehetőségeiről és képességeiről is. 

"A mai nap folyamán a válogatott szünet kezdete óta első alkalommal dolgozhatok majd a teljes kerettel, ugyanakkor egyáltalán nem vagyok elégedetlen, hiszen európai, ezen belül olasz labdarúgóink az elmúlt órákban már visszatérhettek edzőközpontunkba, s részt is vehettek közös tréningjeinken. Számításaink szerint az esti órákban csapatunk dél-amerikai futballistái is megérkeznek Torinóba, azonban, részben ezen okoknak köszönhetően a holnap délelőttöt megelőzően nem tudok konkrét terveket megfogalmazni az együttes összeállításával kapcsolatban, melyről a rendelkezésemre álló lehetőségek alapján fogok majd határozni" – szögezte le a szakvezető a meccs előtti sajtótájékoztatón. 

Allegri elsőként a Farkasok erősségeiről, a Juventus Roma ellen bevetendő szellemiségéről, valamint holnapi ellenfeléről, José Mourinhóról értekezett, leszögezve, hogy mindig is igen nagyra tartotta az Olaszországba idén nyáron visszatérő szakembert, aki annak ellenére, hogy rendkívül megosztó személyiségnek számít, hatalmas értékeket képvisel a sportágon belül. 

"A Roma elleni megmérettetés egy hatalmas kihívást jelent számunkra, mivel egy olyan alakulattal kell összemérnünk erőnket, akik mesterüknek, José Mourinhónak köszönhetően igen jól körülhatárolható karakterrel rendelkeznek, ezt kamatoztatva pedig a bajnokság eddigi fordulóiban négy ponttal többet gyűjtöttek, mint mi, mely körülmény a tabella szempontjából is meglehetősen fontossá teszi a találkozót. 

A következő szünetig hét mérkőzést kell megvívnunk, ezen meccseken pedig kivétel nélkül a három pont bezsebelésére szükséges törekednünk, hogy semmiképpen se csúszhassunk lejjebb a tabellán, valamint hogy minél jobban szerepelhessünk a Bajnokok Ligájában is. A Roma egy rendkívül technikás, fizikailag erős, gyors, valamint veszélyes együttes, akik vertikális futballt valósítanak meg, ezzel együtt ugyanakkor eredményesen használják ki az üres területekben rejlő lehetőségeket is, kontráik által hatalmas nehézségeket okoznak ellenfeleik védvonalainak, távoli lövéseik révén pedig kidolgozott helyzetek nélkül is eredményesek tudnak lenni.

Az általam felsorolt körülmények miatt igen magas koncentrációval kell játszanunk, s már a kezdő sípszótól fogva be kell nyomnunk a figyelmünket biztosító belső kapcsolónkat, máskülönben azt kockáztatjuk, hogy a Farkasok igen hamar előnybe kerülnek velünk szemben. Ez a csapat labdarúgóinak eredendően jó kvalitásai mellett természetesen José Mouinhónak is köszönhető, aki egy rengeteg trófeát szerző, s általam is meglehetősen nagyra tartott szakember. 

Bár sokan úgy gondolják, hogy a portugál mester olykor-olykor vitatható kijelentéseket, vagy gesztusokat tesz, ezen megnyilvánulások egészen egyszerűen karakterének alapvető részét képezik, emiatt pedig sosem haragudtam rá az olyan esetek miatt, mint amilyennek például a Manchester United elleni vesztes meccsünk utáni mozdulata számított. Örülök, hogy a Serie A idén nyáron egy hozzá hasonló szakemberrel erősödött, mivel minden tekintetben kifizetődőnek számít, ha bajnokságunk ilyen kvalitásokkal bíró edzőket tudhat magáénak az egyes csapatoknál."

A mester ezt követően egyes labdarúgóinak állapotát igyekezett értékelni, így pedig ejtett az Aaron Ramsey, az Adruien Rabiot, valamint a Weston McKennie körüli szituációról, Paulo Dybala felépülésének pontos dátumáról, illetve a támadósor, valamint a védelem tekintetében fennálló, holnap alkalmazható lehetőségekről is. 

"Nem hinném, hogy bármit is tisztáznom kellene Aaron Ramsey tekintetében, hiszen a szezon elején igen erősen támaszkodtam a szóban forgó labdarúgóra, aki ezt követően megsérült, ami a kezdőből való kiszorulást jelentette számára. Az utóbbi napokban a középpályás két találkozón is lehetőséget kapott a walesi válogatottnál, melyeken véleményem szerint jól teljesített, ugyanakkor számára biztosított bizalmam ellenére egyelőre nem tudom, hogy holnap az első perctől fogva a pályán tartózkodhat-e majd. 

Álvaro Morata a mai napon ismételten a csapattal edzhet, azonban az, hogy benne lesz-e a Roma elleni kezdőben, attól függ, hogy milyen fizikai állapotban találjuk őt, s hogy látni fogunk-e bizonyos kockázatokat játszatásában, ugyanis semmiképpen sem szeretnénk, ha orvosi stábunk nagyszerű munkája semmissé válna egy felelőtlen döntés következtében. 

Vele ellentétben Paulo Dybala egészen biztosan nem lesz bevethető, mivel a játékosnak a vártnál több időre van szüksége a sérüléséből való felépüléshez, melynek alapján kijelenthetem, hogy a támadó előreláthatólag az elkövetkezendő hét-tíz napot is regenerálódással, valamint egyéni edzésmunkával tölti majd. Bár a héten többször is olvastam arról a sajtóban, hogy Paulo játszat a Roma ellen, ez legfeljebb a visszavágón lesz elképzelhető jelen állás szerint. Nem gondolnám, hogy Dybala tekintetében jelentősebb gondok állnának fenn, azonban az izomsérülések esetén sosem lehet teljes pontossággal tudni, hogy mikor térhetsz vissza a pályára, mivel az ilyen jellegű problémák orvoslásának mértéke az adott helyzet sajátosságaitól függ. 

Moise Kean, keretünk többségével egyetemben jól érzi magát, azonban mindeddig még nem döntöttem arról, hogy Morata hiányában ő, Federico Chiesa, vagy esetleg Kaio Jorge futnak-e majd ki a gyepre középcsatárként. Kaiónak még biztosan nincs 90 percnyi játékhoz elegendő tapasztalat és erőnlét a lábaiban, azonban mivel egy rendkívül intelligens és okos srácról beszélünk, egyértelműnek tartom, hogy pár találkozóval később ezt róla is képesek leszünk elmondani. 

Federico Bernardeschi jó teljesítményt nyújt technikai szempontból, emellett pedig mentális tekintetben is jól érzi magát, azonban mindennek ellenére sem szabad elégedettnek lennie önmagával. Mivel nem egy fiatal futballistáról beszélünk, Fedének mindenképpen meg kell lelnie azt a folytonosságot, ami egyelőre még hiányzik játékából, ezt pedig egyedül a hozzáállás, illetve a szellemiség megfelelőségétől függ. Bernardeschi nem lehet büszke magára az elmúlt évei miatt, ám alapvetően úgy vélem, hogy megtörténtük ellenére túl kell lendülnünk a múltban megesett dolgokon, s arra kell fókuszálnunk, amit a jövőben vihetünk majd véghez. 

Matthijs de Ligt pihenőt kapott a holland válogatott fellépésein, emiatt pedig holnap egész biztosan a kezdőben fogja találni magát. Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, valamint Daniele Rugani egytől-egyig megfelelő állapotban vannak, azonban a védelem középének összeállításakor óhatatlanul is gondolnunk kell a Zenit elleni, jövő hét szerdai meccsünkre, mely rendkívül fontos összecsapás lesz számunkra a továbbjutás szempontjából. 

Weston McKennie-t nem igazán nevezném védelem előtt alkalmazható, középső középpályásnak, mivel az ő feladatának egyértelműen a gólszerzésnek kell lennie, melyre adottságai alapján kétségkívül hivatottnak bizonyul. A pletykák, melyek szerint elégedetlen vagyok vele, egyáltalán nem igazak, mivel Weston remekül futballozott a Torino ellen, s általában véve is igen nagy bizalommal fordulok felé, csakúgy, mint többi középpályásuk irányába. Ha nem így lenne, nem küldeném pályára az egyes összecsapásokon, azonban e pillanatban nem tudom, hogy holnap kezdőként, vagy pusztán csereként fog-e szerepelni.

Nem igazán tudnék felelős véleményt nyilvánítani Adrien Rabiot ügyében, aki, mint ismert, nem vette fel a koronavírus elleni vakcinát, holnap pedig éppen a kórral való megfertőződése miatt nem állhat majd rendelkezésünkre. Sajnálom, hogy a francia nem lesz bevethető a Roma ellen, mivel játéka nagy valószínűséggel igen jelentős segítséget jelentett volna nekünk, azonban kiesése egyúttal azt is jelenti, hogy az előttünk álló további küzdelmekre frissebben fog megérkezni társainál."

Az ötvennégy esztendős szakember a játékosokon túl kitért a holnapi meccs alapvető fontosságára, valamint a nemzetközi kupaporond kihívásaira is, nem megfeledkezne a szurkolók jelentőségéről sem, akik a Roma elleni meccstől fogva immár 75%-os kapacitás mellet tölthetik majd meg az Allianz Stadium lelátóit. 

"Mint fentebb említettem, a Roma ellen alkalmazandó felállásról a mai edzés megtekintését követően fogok dönteni, melynek során mindenképpen figyelembe kell vennem egyes futballistáim egyéni helyzetét, ugyanis labdarúgóim közül néhányan egy, páran pedig két találkozót is végigjátszottak a nemzeti együtteseknél, míg másoknak hetven, egyeseknek pedig kereken nulla játékperc adatott meg az utóbbi időszakban. 

Legfőbb célunk az, hogy minél eredményesebben kezdjük meg az őszi szezon utolsó felvonását a Farkasokkal szemben, annak érdekében, hogy folytathassuk felfelé való menetelésünket a tabellán, valamint, hogy erőt merítsünk az előttünk álló nemzetközi kihívásokhoz, melyet ez esetben a Zenit elleni összecsapás jelent számukra, ahol minden tekintetben jó futballt kell majd nyújtanunk ahhoz, hogy kvalifikálhassuk magunkat a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszba. 

Rendkívül pozitív körülménynek tartom, hogy a szurkolók immár a stadionok 75%-át vehetik igénybe az egyes találkozókon, emellett pedig annak is örülök, hogy ismételten találkozhatok, s vitatkozhatok az újságírókkal az összecsapásokat követően, még ha ezen alkalmak nem is minden esetben járnak számomra pozitív élményekkel. Drukkereink alapvető fontosságúak számunkra, támogatásuk nélkül pedig egészen biztosan  kevesebbre jutottunk volna a Chelsea-vel szemben, mely estén a rajongók elképesztő hangulatot varázsoltak azt Allianz Stadiumban" – zárta mondanivalóját Massimiliano Allegri.