Pioli: "A Juve-Milan mindkét csapat számára fontos"

pioli.jpgA Juventus és az AC Milan ma este megrendezendő találkozóját megelőzően a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri mellett a Rossonerit vezénylő Stefano Pioli is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melyben egyéb témák mellett szót ejtett az Öreg Hölgy által képviselt játékerőről, a Zebrák vezetőedzőjéről, valamint a Diavoli egyes alapembereinek helyzetéről, s hiányzóiról is. A kérdezz-felelek formájában elhangzó interjút az alábbiakban olvashatjátok. 

Mit gondol arról, hogy egyesek szerint a Liverpoolban látottakat követően a Milan ismét a növekedés útjára léphet? 

"Liverpoolban a találkozó elején rögtön hátrányba kerültünk néhány ostoba döntésnek köszönhetően, melynek következtében minden valószínűség szerint még saját szurkolóinkat is elbizonytalanítottuk, ugyanakkor érettségünket semmi sem mutatja jobban annál, hogy még egy ilyen szituációból és képesek voltunk felállni. Tiszta sor, hogy továbbra is szakadék mutatkozik közöttünk, valamint a kontinens szűken vett elitje között, azonban az efféle tapasztalatokra igen nagy szükségünk van ahhoz, hogy tovább fejlődhessünk" – szögezte le az olasz szakember a meccs előtti sajtótájékoztatón. 

Mit gondol a Juve bajnoki rajtjáról? 

"Örülök, hogy a Juve kispadján ismételten egy nagyszerű tréner foglal helyet Massimiliano Allegri személyében. Bár természetesen meglepő, hogy a Bianconeri három találkozón mindössze egyetlen pontot volt képes begyűjteni a Serie A-ban, figyelembe kell vennünk, hogy az együttesnek rengeteg hiányzója volt az elmúlt hetekben, az Öreg Hölgy alapvető erejéből kifolyólag pedig nem nevezném magunkat egyértelmű esélyesnek a meccs tekintetében."

Zlatan Ibrahimović bevethető lesz a találkozón? 

"Ibra szeretne Szupermanként feltűnni mások szemében, azonban sajnálatos módon még ő sem képes betölteni ezt a szerepet minden alkalommal. Bár a futballistának nincsenek jelentős fájdalmai, amit ő maga is elmondott nekem egyeztetésünk alkalmával, ő és Olivier Giroud kisebb egészségügyi problémák miatt nagy bánatunkra nem léphetnek pályára a Juve ellen, ami támadósorunk sokrétű lehetőségeiből kifolyólag azonban nem bátortalaníthat el bennünket."

Brahim Díaz és Fikayo Tomori viszont egészen biztosan ott lesznek Torinóban. 

"Így van, ők ketten pedig hatalmas erősítést jelentenek számunkra, mivel nagy minőséget képviselnek, s mindig igyekeznek rendelkezésünkre állni, majd a tőlük telhető legjobbat nyújtani a futballpályán is. Brahim és Fikayo továbbra is keresik a fejlődési lehetőségeket, ennek érdekében pedig következetesen használják fel útjuk során a Serie A-ban szerzett tapasztalatokat, melynek alapján csak és kizárólag minőségi labdarúgókként, valamint komoly és eltökélt fiatalokként beszélhetek róluk."

Vajon a Milan a Scudetto egyik esélyesének tekinthető? 

"Úgy véljük, hogy erős keretet tudhatunk magunkénak, alapvető célunk pedig továbbra is az, hogy minden egyes összecsapásunkon diadalt arassunk. Egyértelmű, hogy az utóbbi hetekben sikerült szintlépést kieszközölnünk, azonban az olasz bajnokság színvonala rendkívül magas, a pontvadászat legjobb hét alakulata pedig igen szorosan helyezkedik el egymás környezetében a tabella első felében."

Mike Maignan képes volt elűzni Gigio Donnarumma szellemét az együttesnél? 

"Nem hinném, hogy a szóban forgó szellem létezett volna valaha is, mivel tiszteljük Gigiót mindazért, melyet klubunkért tett itt töltött esztendői során, ezért pedig sosem fogalmaznánk meg kritikát vele kapcsolatban. Mike remek kapus, akit személyes tekintetben is kedvelek humora, munkamorálja, valamint minősége miatt. Leszögezném, hogy Maignan az első pillanattól fogva igen kedvező benyomást tett rám, mivel mióta megérkezett alakulatunkhoz, minden egyes másodpercben arra törekedett, hogy beilleszkedjen az itteni környezetbe, s úgy hiszem, hogy ha folytatja a megkezdett utat, még jobbá válhat."

A Liverpool elleni első félidő végén mutatott kiemelkedő tíz perc elég lehet a Juve elleni rangadó megnyeréséhez? 

"Semmiképpen sem, ugyanakkor megítélésem szerint a szóban forgó periódus hosszabb ideig tartott tíz percnél, mivel védőink elképesztő módon futballoztak a Liverpool találatát követően, támadóink pedig mindvégig gólra éhes játékot valósítottak meg. Olaszországban nem elegendő kisebb időszakokban jól játszani ahhoz, hogy megnyerj egy találkozót, mivel a Serie A-ban kilencven perces időintervallumokban kell gondolkodni, s óvatosan, hideg fejjel kell pályára lépni, ez pedig különösképpen igaz az ehhez hasonló rangadók esetén."

Mikor fog elérkezni Pietro Pellegri és Junior Messias ideje? 

"Minden bizonnyal el fog érkezni a pillanat, mikor a szóban forgó két labdarúgó debütálhat majd gárdánk szerelésében, s biztos vagyok benne, hogy ekkor képesek lesznek érdemi segítséget nyújtani alakulatunknak. Messias továbbra sincs teljesen jól, mindazonáltal Pellegri egészségesnek és bevethetőnek számít, s könnyen lehet, hogy holnap be is mutatkozhat a Milan színeiben."

Együttese szerdai találkozója után mit gondol: mi a különbség a Premier League, valamint a Serie A között? 

"A Premier League-ben szereplő alakulatok mind a pályán, mind pedig a lelátón totális futballt valósítanak meg, melyben a lehető legteljesebb módon járatják csúcsra elképzeléseiket. Az angol bajnokság magas szintjét mutatja, hogy az itt futballozó együttesek közül négy gárda is a Bajnokok Ligája legfőbb esélyesei közé tartozik, ekképp pedig minden bizonnyal sok-sok esztendőbe telik majd, míg a Serie A utolérheti a PL-t nemzetközi sikeresség és strukturális tényezők tekintetében."

Mikor fog a Milan fellázadni Mino Raiolával, valamint az ügynök akcióival, például egyes futballisták elvitelével szemben? 

"Mino Raiola pusztán a dolgát végzi, ahogy én magam is, ilyen alapon pedig nem is szeretnék nyilatkozni munkásságáról. Az ügynök jelen pillanatban három futballistánk képviseletét látja el, közülük pedig Zlatan Ibrahimovićot, és Tiemoué Bakayokót is igen nagyra tartom, utóbbit elsősorban a diszkrimináció és a rasszizmus ellen képviselt állhatatos küzdelme miatt. Hogy mit gondolok Alessio Romagnoliról? Raiola és én egyetértünk abban, hogy egy nagyszerű védőről beszélünk, aki rendkívül motiváltan készül az újabb és újabb kihívásokra, emiatt pedig én is igyekszem minél több lehetőséget biztosítani számára."

Mit gondol arról, hogy Allegri szerint a Milannak fontosabb az előttük álló megmérettetés, mint a Juve számára? 

"Úgy vélem, hogy a találkozó mindkét alakulat számára alapvető jelentőséggel bír, mivel a végeredmény nagy valószínűséggel közvetlen hatást fog gyakorolni helyzetünkre, ugyanis a tabella végső sorrendjét nem kis részben az határozza majd meg, hogy a bajnokság top hét együttese milyen eredményeket ért el egymással szemben. Természetesen minden mérkőzésre ugyanazon motiváltsággal és fegyelemmel készülünk, ám ezzel együtt is tagadhatatlan, hogy a Juve elleni összecsapás különleges alkalmat jelent számunkra."

Mire számít a Bianconeritől? 

"Elsősorban egy meglehetősen agresszív Juventusra számítok, ennek révén pedig minden egyes helyzetre fel kell készülnünk a találkozót megelőzően. A védekezési fázisban minden bizonnyal rendkívül jó teljesítményt fogunk nyújtani, mivel hátsó alakzatunk labdarúgóiban megvan az ennek kieszközöléséhez kellő elhivatottság és minőség."

Miként lehet legyőzni a Zebrákat? 

"Ennek megtételéhez messzemenően nagy koncentrációval, illetve igen magas technikai színvonal mentén kell játszanunk, ugyanis ez lehet az egyetlen módja annak, hogy győzelmet arassunk a torinóiakkal szemben" – összegzett Pioli.