Allegri: "Ez a Juve nem a néhány évvel ezelőtti"

allegri_pre_juve_milan.jpgA Serie A negyedik fordulójában ismételten egy rangadó vár a Bianconerire, ugyanis a Juventus a Napoli elleni vereséget, valamint a Malmö együttesével szemben elért, hétközi Bajnokok Ligája-sikert követően a jelenlegi bajnoki szezonban mindeddig hibátlanul teljesítő AC Milan alakulatát fogadja az Allianz Stadiumban, minden bizonnyal annak reményében, hogy a nemzeti versenysorozatban is a győzelmek útjára lépjen. 

A találkozót megelőzően az ilyenkor megszokott módon természetesen a Zebrák vezetőedzője, Massimiliano Allegri is az olasz sportsajtó rendelkezésére állt, hogy értékelje fiainak állapotát és helyzetét, valamint a csapat körüli szituációt is, nem feledkezve meg a holnapi összecsapás alapvető jelentéségről, s lehetséges buktatóiról sem. 

"Tisztában vagyunk vele, hogy milyen, rendkívüli fontossággal bíró összecsapás előtt állunk, s ezzel együtt azt is pontosan tudjuk, hogy sokkal jobb teljesítménnyel kell majd előrukkolnunk, mint a szezon eddigi találkozóin. Az AC Milan együttese rendkívül jó produkciót nyújtott az idény első három megmérettetésén, emiatt pedig a holnapi meccs némiképp talán fontosabb is számukra, mint a Juventusnak. Egy meglehetősen eredményesen és magabiztosan futballozó alakulatról beszélünk, melynek magja immár három esztendeje szerepel egymás oldalán, ugyanakkor véleményem szerint az elmúlt hét-nyolc napban mi magunk is igen nagy előrelépéseket tettünk fejlődésünk tekintetében" – szögezte le a mester mondanivalójának nyitányaként. 

"A Juve-Milan mindig is a bajnokság egyik legkiemelkedőbb találkozójának számított, a Rossoneri utóbbi időben képviselt formáját figyelembe véve pedig egyetlen perc erejéig sem lehet kérdés, hogy holnap a tőlünk telhető legjobb teljesítményt kell nyújtanunk, s a meccs minden egyes percében nagy alázatot és összetartást kell mutatnunk, hogy sikerünk által folytonosságot vihessünk eredményeinkbe szerdai diadalunkat követően. Meggyőződésem, hogy elsősorban jó és technikás játékra van szükségünk, ugyanis a Diavoli nagyszerű futballt mutatott be a Bajnokok Ligájában Európa egyik legkiemelkedőbb együttesével, a Liverpoollal szemben, mely megmérettetésen szinte minden tekintetben megmutatták valódi személyiségjegyeiket, a szóban forgó találkozón látottaknak pedig számunkra is intő jelként kell szolgálniuk. 

A csapat összeállításával kapcsolatban jelen pillanatban mindössze három olyan posztot tudnék felsorolni, ahol továbbra is kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy mely labdarúgómat kellene játszatnom. Ezen szerepkörök egyike a védelemben, egyike a középpályán, egyike pedig a támadósorban található, s végérvényesen minden bizonnyal csak a holnap délelőtti edzést követően leszek képes eldönteni, hogy kik kezdhetnek a fent említett pozíciókban. Rendkívül fontos, hogy az ehhez hasonló találkozókat megelőzően minden egyes futballistánk készen álljon a feladatra, emiatt pedig az efféle kései döntések bizonyos szempontból előnyösnek is számíthatnak."

A tréner ezt követően a Juventus keretének valószínűsíthető visszatérőjéről, Federico Chiesáról értekezett, aki állítása szerint leginkább a jobb szélen lehet képes igazán eredményes játékra, azonban véleménye alapján az olasz némi fejlődéssel a pálya más részein is bevetető lehet. 

"Az egyik kétséges pontot éppen Federico Chiesa jelenti számomra, aki egyelőre a pálya jobb oldalán, ezen belül is a támadósor jobb szélén képes maximális teljesítményt nyújtani, ugyanakkor megítélésem szerint ha az elkövetkezendőkben képes lesz jelentősebb fejlődést kieszközölni, elsősorban a meccsek kulcsmomentumainak kezelése terén, a futballpálya más szerepköreiben is bevethetőnek fog számítani. 

Úgy vélem, hogy jobbszélsőként Chiesának mindenképpen egy csatárral kell együtt szerepelnie, hogy ne kelljen középen küzdenie a számára szükséges játéktérért, míg a bal szélen elsősorban gólpasszok kiosztásában jeleskedhet, szabadabb pozícióban futballozva. A győzelem iránti vágy, melyet Fede képvisel, a játékos egyik legfőbb erényének tekinthető, mindazonáltal az általa mutatott, alapvetően nagyszerű produkció ellenére biztos vagyok benne, hogy Chiesa számos területen juthat el egy, még ennél is sokkal magasabb szintre, melyet eltökéltségéből kifolyólag nagy valószínűséggel idővel meg is fog tenni."

Az Öreg Hölgy jelenlegi, meglehetősen nehéz helyzetéből kifolyólag természetesen felmerült a kérdés, hogy a klub vezetősége miként vélekedik a csapat eddigi eredményeiről, mindazonáltal Allegri szerint az illetékesek érdemben majd csak az őszi szezon végét követően tervezik kiértékelni a Bianconeri addig megtett útját. 

"Együttesünk kétségkívül a fejlődés útján halad, s mivel a novemberi válogatott szünetet megelőzően még öt találkozó áll előttünk, nem lenne helytálló ilyen korán széles körű ítéletet vonnunk az elmúlt négy találkozó tanulságaiból, melyet csak a fent említett időpontban teszünk majd meg, egyeztetve klubunk vezetőségével. A Malmö elleni összecsapást követően leszögeztem, hogy a szezon július 14-én vette kezdetét számunkra, ám az európai és amerikai kontinensviadalokon szereplő labdarúgóink csak augusztus 3-án csatlakozhattak alakulatunkhoz, ami meglehetősen kevés időnek számít egy ekkora keret esetében. 

Az eddigiek folytán az általunk elért eredmények nem feltétlenül voltak arányosságban a srácok által képviselt egyéni teljesítményekkel, melyeket alapul véve sokkal több pontot is begyűjthettünk volna. Szó sincs arról, hogy a játékosokat nem érné megfelelő terhelés közös edzéseink alkalmával, mivel módszerem értelmében tréningjeink legalább annyira intenzívnek számítanak, mint az egyes összecsapások, melyet annak érdekében végeztetek el ekképp, hogy futballistáink töretlenül, s ami ennél is fontosabb, egymás jellemvonásait a lehető legalaposabban megismerve fejlődhessenek. 

Minél tovább haladunk előre a közös úton, annál jobban fogom ismerni azon labdarúgóimat, akikkel a korábbiakban nem tevékenykedhettem együtt, ugyanakkor nekem is szükségem van a fejlődésre, példának okáért sokkal jobban kell kezelnem cseréimet, valamint jóval eredményesebben kell kiaknáznom a később beálló játékosokban rejlő széleskörű lehetőségeket. Összességében véve úgy gondolom, hogy november közepén, tizenkét bajnoki, valamint négy Bajnokok Ligája-mérkőzéssel hátunk mögött teljesen más képet fogunk mutatni magunkról, mint jelenleg, s bízom benne, hogy ezt szurkolóink, valamint a szélesebb közvélemény is értékeli majd."

General Max az elkövetkezendőkben a Serie A legnagyobb favoritjairól beszélt, kitartva korábbi álláspontja mellett, miszerint az olasz pontvadászatnak ezen idényben semmiképpen sincsenek egyértelmű esélyesei, hiszen számos, közel hasonló játékerőt képviselő alakulat verseng egymással. 

"Mint korábban oly sokszor leszögeztem, a jelenlegi bajnoki idény rendkívül kiegyensúlyozott, ilyen formán pedig nincs is egyetlen alakulat, mely egyértelműen kimagaslana a többi együttes közül. Úgy vélem, hogy egy gárda legalább olyan gyorsan szerezheti vissza korábban elhullajtott pontjait, mint amilyen sebességgel elveszítette őket, így a lényegi kérdést elsősorban az képezi számunkra, hogy képesek leszünk-e feljebb lépni, vagy huzamosabb ideig a tabella alsóházában ragadunk. 

Tiszta sor, hogy vissza kell szereznünk azt a magabiztosságot, vagy ha így tetszik, azt a talajt, mely az elmúlt időszakban kicsúszott lábaink alól. Ez a Juventus nem az a csapat, melyet a múltban vezényletem, s nem is lenne helyes összehasonlításokat tenni a korábbi esztendők Zebrái, valamint a fekete-fehérek mostani formája között. Az egyes bajnokságokat az a gárda nyeri meg, mely a legtöbb mérkőzést nyeri meg a liga kisebb csapataival szemben, emellett ugyanakkor rangadóink is igen nagy tétet képviselnek. Nem tudom, hogy milyen eredmény fog születni holnap este, mivel a futball igen sajátos sportágnak számít abból a szempontból, hogy néha amellett is negatívan teljesítesz, hogy végig te uralod az összecsapást, mint történt az a Milan esetében is a Liverpool elleni szerdai találkozón. 

A labdarúgás tendenciái igen sokszor, akár egy idény alatt is rengeteg alkalommal változnak, azonban hiba lenne azt gondolni, hogy egy jobb produkciónak köszönhetően visszatértünk korábbi években mutatott formánkhoz, mivel az ellenfél irányába mutatott maximális tiszteletem mellett is kénytelen vagyok megállapítani, hogy a Malmö nem tartozik a legmagasabb szinten álló együttesek közé, ennek folytán pedig a rájuk mért magabiztos diadallal nem is kerültünk be Európa szűken vett elitjébe. Egyértelmű, hogy továbbra is rengeteget kell fejlődnünk, s ki kell tűznünk magunk elé az állandó javulás célját, mivel anélkül, hogy meglenne bennünk a kellő akarat és ambíció, nem is érhetünk el magasabb szinteket.

Hogy inkább pszichológusnak kellene lennem, mintsem edzőnek? Bár az erről szóló tételmondat tartalmaz magában némi igazságot, nekem elsősorban továbbra is trénerként kell tevékenykednem, mivel egy pszichológus, szakértelme ellenére nem lenne képes a szükséges formációban pályára küldeni a csapatot. A lélektani sajátosságok magától értetődő módon óriási jelentőséget töltenek be a sportban, ezáltal pedig a labdarúgásban is, az egyik legfontosabb tényező pedig az, hogy a futballisták megértsék, hogy állandóan a tőlük telhető legjobbat kell nyújtaniuk, s nem csak egy óra, vagy húsz perc erejéig szükséges a legmagasabb elhivatottság mentén játszaniuk. 

A Juventusnak nem pusztán az egyes meccseket kell megnyernie, hanem a teljes bajnoki versenyfutást is, ugyanis a találkozókat bárki képes lehet sikerrel zárni, míg a bajnokságban csupán egyetlen alakulat ülhet a trónra. A Serie A nem egyetlen összecsapásból áll, ahol bármi megtörténhet az adott körülményektől függően, végső soron pedig az a gárda akaszthatja majd nyakába az aranyérmet, mely a leghosszabb ideig volt képes folytonosságot mutatni a szezon során."

A szakember, nyilatkozatának végéhez közeledve fejtegetésekbe bocsátkozott a középpályával, valamint a védelemmel kapcsolatos kérdéseket illetően is, elmondva, hogy bár a Juvénak számos opciója van ezen csapatrészekben, hiba lenne erősségi sorrendet felállítani a labdarúgók között, kik közül mindenki megkerülhetetlen alapembernek számít a csapat mindennapjaiban. 

"Az, hogy a középpálya rosszul teljesít-e, nézőpont kérdése, ám általánosságban véve nem gondolnám, hogy ez az állapot jellemezné együttesünket, mely minden tekintetben kiváló tulajdonságokkal bíró középpályásokat tudhat magáénak. Mivel a szakértők rendkívül szeretik a számokat, egy egyszerű példával vezetném le, hogy csapatunk valójában sosem számított egy tökéletesen működő gépezetnek. A 3-5-2-es felállás virágkorában a Juventus egy rendkívül aszimmetrikus alakulat benyomását keltette, alapvetően pedig más hadrendek esetén is arra kellett törekednünk, hogy a jobb-, illetve a baloldal kiegyenlítse egymást. Chiesa és Cuadrado példának okáért egyáltalán nem alkalmazhatóak középső középpályásokként, mely szerepkör inkább Adrien Rabiot jellemzőinek feleltethető meg. 

Mióta az eszemet tudom, együttesükből mindig is hiányzott egy elem, mely valóban sikeressé tehetett volna bennünket. Ezen puzzle-darabka először Blaise Matuidi, majd Adrien Rabiot volt, ám talán egyedül akkor lehettünk teljesen nyugodtak, mikor Mario Mandžukićot is sorainkban tudhattuk, aki minden tekintetben egyensúlyt hozott formációnkba a bal szélen futballozva.

Mikor visszatértem a Juventushoz, első sajtókonferenciám keretein belül rögtön kijelentettem, hogy Matthijs de Ligt egy fantasztikus labdarúgó, aki jelen pillanatban azonban mindössze huszonkét esztendős, s mikor megérkezett az Öreg Hölgyhöz, ennél is fiatalabb, csupán húsz éves volt. Bár voltak, akik már ekkor is arról beszéltek, hogy a holland egy napon megnyerheti az Aranylabdát, tisztában kell lennünk vele, hogy a Bianconeri mezének viselése hatalmas felelősséggel jár, ennek révén pedig mindazon futballistát illetően türelemre van szükségünk, aki magára ölti e szerelést. 

Giorgio Chiellini húsz esztendős korában minden bizonnyal alacsonyabb minőséget képviselt, mint Matthijs jelen pillanatban, ám huszonnyolc évesen már széles körben a legjobb középhátvédek egyikeként emlegették. Egy labdarúgónak idő kell ahhoz, hogy pályafutása csúcsára érjen, az ehhez vezető, szenvedésekkel és nehézségekkel teli utat pedig mindenkinek be kell járnia, hiszen senki sem kész játékosként lát napvilágot, vagy csatlakozik egy alakulathoz. De Ligt egy igen fiatal, ám ennek ellenére máris komoly minőséget képviselő futballista, akinek minden bizonnyal sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy elérje karrierje legjobb időszakát. Biztos vagyok benne, hogy Matthijs sok éven át a Juventus labdarúgója marad majd, függetlenül attól, hogy jelen pillanatban hány megmérettetésen kap lehetőséget kezdőként. 

Nem tudom, hogy a négy bevethető középhátvéd közül pontosan kik játszanak majd a holnapi találkozón, azonban Giorgio Chiellini, Matthijs de Ligt, valamint Leonardo Bonucci mellett Daniele Ruganit is nagyszerű futballistának tartom, aki igen kellemes meglepetést okozva teljesen más mentalitással tért vissza csapatunkhoz, mint amit képviselt az elmúlt esztendőkben. Daniele rendkívül megbízható játékos, s bár ez önmagában nem jelenti azt, hogy játszani fog holnap, azonban egy háromvédős felállásban minden bizonnyal a pályán tartózkodhatna. 

Úgy gondolom, hogy Leónak néha mindenképpen ki kell maradnia a kezdőcsapatból, máskülönben könnyedén megismétlődhetnének a négy esztendővel ezelőtti események... Nem tagadom, hogy olykor bosszant, hogy Bonucci minden egyes összecsapáson kezdőként kíván futballozni, azonban minden más tekintetben megbízható és kiváló védőként tekintek rá, akinek nem véletlenül van közel 500 találkozója a Juventus szerelésében. Egy mester számára nagyon fontos, hogy rendelkezhessen olyan kaliberű futballistákkal, mint amilyennek ő maga is tekinthető" – összegzett Massimiliano Allegri.