Gullit: "de Ligt a poszt legnagyobbjaitól tanulhat"

gullit.jpgAz AC Milan és a holland válogatott legendája, Ruud Gullit a minap hosszabb interjút adott az olasz sportsajtónak, melynek keretein belül a Rossoneri jelenlegi helyzetének, valamint a Bajnokok Ligája esélyeinek mérlegelésén túl szót ejtett honfitársáról, a Juventusban futballozó Matthijs de Ligtről is, leszögezve, hogy a fiatal védő posztja legjobbjaitól tanulhat, ez pedig minden bizonnyal hatalmas segítséget jelent majd neki a továbbiakra nézve. 

Az egykori nagyszerű középpályás mindenekelőtt a Bianconeri játékosával kapcsolatban fejtette ki álláspontját, aki véleménye szerint Chiellini és Bonucci jelenléte miatt a lehető legjobb klubnál szerepel ahhoz, hogy elsajátítsa szerepkörének minden egyes mesterfogását. 

"Úgy gondolom, hogy Matthijs de Ligt a lehető legjobb középhátvéd-iskola tanulójának tekinthető, ugyanis annál a Juventusnál futballozik, melyet olyan labdarúgók fémjeleznek, mint Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci, akik a nyári Európa-bajnokságon is megmutatták, hogy változatlanul szerepkörük élvonalába tartoznak" – szögezte le Gullit a Sky Sport Italia riporterének kérdésére. 

"De Ligt rendkívül fiatal játékos, aki utánpótlásban töltött éveiben egy, az olasz futballszisztémától alapvetően eltérő koncepció mentén nevelkedett, ennek révén pedig természetes, hogy nem sikerült egyből ugyanazt a kimagasló teljesítményt nyújtania a Bianconerinél, mint amely az Ajax kötelékében jellemezte őt.

Összességében úgy vélem, hogy Matthijs kezdeti nehézségei ellenére is jól szerepelt a fekete-fehéreknél töltött eddigi két idénye alatt, holott ezzel együtt megállapítható, hogy bizonyos alkalmakkor kissé ösztönöktől vezérelten cselekszik. Ha képes lesz olyan nyugodt és előrelátó futballistává válni, mint amilyennek Chiellini és Bonucci is mondható, nem kétséges, hogy a legnagyobbak közé fog emelkedni."

A holland játékos annak idején minden lehetséges trófeát bezsebelt a Diavoli szerelésében, ekképp pedig magától értetődő, hogy az interjúban a Milan jelenléről, s ezen belül Stefano Pioli munkásságáról is kikérték véleményét. 

"Nagyon boldog vagyok, hogy a Milan annyi évnyi szenvedést követően végre valahára ismét Olaszország legerősebb alakulatai közé tartozik. Örülök neki, hogy az elmúlt szezonok csapataitól eltérően a jelenlegi Rossoneri bátran és megalkuvást nem tűrően futballozik, akárcsak az én időmben. Tisztán látható, hogy a Diavoli állandóan a támadások erőltetésére törekszik, ez pedig igencsak hízelgő lehet mind a szurkolók, mind pedig a szakértők számára is. 

Hogy mit gondolok Stefano Pioli munkásságáról? Alapvetően jónak vélem a tevékenységet, melyet az olasz tréner az elmúlt években végzett a vörös-feketék kispadján. Nem tudom pontosan, hogy milyen módszerekkel, s legfőképpen milyen lélektani ráhatással sikerült győztes szellemiségű együttest faragnia egy szinte minden tekintetben szétesett Milanból, azonban a legfőbb az, hogy a Rossoneri hozzáállása ismételten megfelelőnek mondható, ez pedig nagy mértékben köszönhető Piolinak."

Gullit végezetül a nyáron minden tekintetben hatalmas mercatót produkáló Paris Saint-Germain keretéről is szót ejtett, kijelentve, hogy annak ellenére, hogy a francia gárda ilyen nagy nevű labdarúgókat szerződtetett az utóbbi hónapokban, korántsem biztos, hogy ez Bajnokok Ligája-győzelmet ér majd a párizsiaknak. 

"Véleményem szerint nem mondhatjuk egyértelműen, hogy a Paris Saint-Germain, pusztán nyári szerződtetéseiből kifolyólag máris a Bajnokok Ligája kizárólagos esélyesévé lépett elő, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt a Galaktikus Real Madridról is ugyanezt gondolták, ennek ellenére mégis eltelt néhány évbe, míg a Blancók csúcsra jutottak a versenysorozatban. Nyilvánvalóan kíváncsi vagyok arra, hogy ennyi világsztár miként funkcionál majd csapatként, s a projekt különlegességéből kifolyólag azt is remélem, hogy egy napon megnyerik majd a BL-t is" – szögezte le a legenda.