Chelsea, Juventus, Zenit, Malmö csoport a BL-ben

capture11.JPGMa este 18:00 órakor kezdetét vette a sorsolás, mely arról hivatott dönteni, hogy az európai klubfutball legrangosabb trófeájáért harcba szálló mintegy 32 együttes megtudja, mely ellenfeleket kapja az őszi csoportkörben. Az előző szezonban a Premier Leagueben szereplő Chelsea együttese diadalmaskodott, akik az Isztambulban megrendezett angol házidöntőn 1-0 arányban győzték le Pep Guardiola Manchester Cityjét. A londoni kékek ezzel második BL-győzelmüket aratták, és idén is a kiírás egyik legfőbb esélyesének számítanak a szakértők szerint. 

A rendezvényen a Chelsea két legendás játékosa, Michael Essien és Branislav Ivanović segítették a sorsolást, hogy kialakítsák a szokásos, négy együttesből álló csoportokat. Minden csoportból az első két játékos csapat jut tovább, hogy kvalifikálja magát a tavaszi, egyenes kieséses szakaszra.

A sorsolást követően kiderült, hogy az olasz rekordbajnok a H jelű kvartettbe került a címvédő Chelseavel, az orosz Zenittel, valamint a svéd Malmövel egyetemben.

Olaszország a BL idei kiírásában is négy csapattal képviselteti magát, többek között egy régi visszatérővel, az AC Milannal, az olasz edzők száma pedig hat lesz. Az itáliai félszigetről a Juventus együttese is a kvalifikált csapatok között szerepel, akik tavaly igen drámai körülmények között, csak az utolsó fordulóban tudták kivívni a Bajnokok Ligájában való indulást a Napoli botlásának köszönhetően. A Bianconeri a második kalapból várhatja a sorsolást, hogy az elmúlt évek csalódásai után végre egy tisztességes szerepléssel öregbítse a klub hírnevét. A 2. kalap az idei évben talán nem is számít akkora hátránynak, mint a korábbi években, azonban a Chelsea, Atlético Madrid, Manchester City, Bayern München négyes személyében kellemetlen ellenfélre lelhetnek a Zebrák.

A kalapok a következőképpen alakultak:

1. kalap: Chelsea, Villarreal, Atlético Madrid, Manchester City, Bayern München, Inter, Lille, Sporting Lisbon

2. kalap: Real Madrid, Barcelona, Juventus, Manchester United, PSG, Liverpool, Sevilla, Borussia Dortmund

3. kalap: Porto, Ajax, RB Leipzig, Atalanta, Zenit, Benfica, Shakhtar Donetsk, RB Salzburg

4. kalap: Milan, Club Brugge, Young Boys, Malmö, Wolfsburg, Besiktas, Dinamo Kyiv, Sheriff

A csoportkör szeptember 14-én rajtol, a döntőt 2022. május 28-án rendezik a szentpétervári Krestovksy Stadionban. A sorsolás az UEFA honlapján élőben követhető.

Cikkünk a közvetítéssel egyidőben folyamatosan frissül!

A sorsolás mellett több díjat is átnyújtottak, többek között a legjobb férfi és női játékosoknak. Mindenek előtt a dán válogatott csapatkapitányát, Simon Kjært tüntették ki az UEFA President Awarddal, melyet csapattársa, Christian Eriksen életének megmentéséért kapott, miután a dán játékmester váratlanul összeesett a finnek elleni EB-mérkőzésen. A Milan védője nem tudott ott lenni az eseményen, de a helyszínen jelen volt a dán nemzeti tizenegy orvosi csapata, akik élőben átvehették az elismerést Aleksander Čeferin UEFA-elnöktől.

A díj átadását követően a két volt Chelsea-játékost hívták a színpadra, hogy egy rövid beszélgetést követően átadják a legjobb férfi és női kapusokat illető díjakat. A legjobb női hálóőrnek a Barcelona portása, Sandra Paños bizonyult, míg a férfiaknál a Chelsea portása, Édouard Mendy vehette át az elismerést. Ezt követően az illetékesek léptek a színpadra, hogy megkezdjék a csapatok sorsolását az első kalapból.

Az első kalap együtteseinek kisorsolását követően folytatódott a díjak átadása, ezúttal a tavalyi szezon legjobb női és férfi védőit ismerték el teljesítményükért. A hölgyek részéről a PSG védője, Irene Paredes lett, az urak részéről a Manchester Cityt erősítő Rúben Dias vette át az elismerést. Követezett a második kalapban szereplő csapatok kisorsolása, köztük a Juventusszal.

Miután kiderült, hogy a torinói fekete-fehérek a címvédő Chelseavel kerültek egy csoportba, következett az előző kiírás legjobb középpályásainak elismerése. A hölgyek részéről a Barcelona játékosa, Alexia Putellas kapta a díjat, míg a férfiaknál a francia N'Golo Kanté nyert. Ezt követően folytatódott a harmadik kalapos csapatok kisorsolása. 

Az utolsó kalap sorsolása előtt következhetett a csatárok díjazása. A legjobb hölgy támadó a Barcelonában játszó Jennifer Hermoso Fuentes lett, míg a férfiak részéről a Borussia Dortmund üdvöskéje, Erling Håland vehette át az elismerést. Ezt követően Ivanović és Essien kisorsolták a maradék nyolc csapatot is. 

A csoportok kisorsolását követően átadták a végső díjat az edzőknek. Ezúttal két férfit tüntettek ki, hiszen a Barcelona női csapatának férfi edzője van Lluís Cortés személyében, míg a férfi csapatok legjobb trénerének Thomas Tuchelt választották. Az edzők után pedig átadták a legrangosabb díjat, a tavalyi sorozat legjobb női és férfi játékosának. A nők részéről Alexia Putellast, míg a férfiaknál a friss Európa-bajnok és BL-győztes Jorginhót érte az elismerés.

A csoportok a következőképpen alakultak:

A csoport: Manchester City, PSG, RB Leipzig, Club Brugge

B csoport: Atlético Madrid, Liverpool, Porto, Milan

C csoport: Sporting Lisbon, Borussia Dortmund, Ajax, Beşiktaş

D csoport: Inter, Real Madrid, Shakhtar Donetsk, Sheriff

E csoport: Bayern München, Barcelona, Benfica, Dinamo Kyiv

F csoport: Villarreal, Manchester United, Atalanta, Young Boys

G csoport: Lille, Sevilla, RB Salzburg, Wolfsburg

H csoport: Chelsea, JUVENTUS, Zenit, Malmö