Moggi: "Nem szabad Szczęsny potyái alapján megítélnünk a Juvét"

luciano-moggi_qcmmxajnf5lj1azg1zmrp2vbs.jpgA Juventus egykori legendás vezérigazgatója, Luciano Moggi az elmúlt nap folyamán rövid értékelést adott az olasz sportsajtónak a Bianconerit érintő, valamint leginkább aktuális témákkal kapcsolatban, melynek keretein belül egyebek mellett beszélt a Serie A erősségéről, valamint a csapat kapusának, Wojciech Szczęsny-nek Udinese elleni katasztrofális teljesítményéről is. 

A teljes olasz futball tekintetében is ikonikus alaknak számító korábbi szakember mindenekelőtt a Juventus legnagyobb riválisairól értekezett, kijelentve, hogy a Scudettóért folyó harc a jelenlegi idényben is az Inter alakulatával zajlik majd, azonban ezen felül kijelentette, hogy Max Allegri csapata is nagyszerű úton halad, teljesítményüket pedig nem szabad pusztán a lengyel futballista hibái alapján megítélnie a külvilágnak.

"Úgy vélem, hogy a Juve legfőbb ellenfele a folyamatban lévő szezonban is az Inter alakulata lesz, mivel a Nerazzurri új igazolásai az eddigiekben kiválóan pótolták a távozókat, hiszen ezen labdarúgóknak, valamint Simone Inzaghinak minden tekintetben sikerült beilleszkedniük az együttesbe. Hakan Çalhanoğlu szívvel-lélekkel futballozik, bármelyik percben képes gólpasszt adni, emellett pedig rendkívüli hidegvérrel szerepel a kapu előterében is – pontosan úgy, ahogy tette azt az előző idény első felében, még az AC Milan szerelésében –, míg Edin Džeko már-már a támadósor és a középpálya összekötésében is kulcsszerepet játszik eredeti posztjából fakadó feladatainak hibátlan elvégzése mellett. Már csak Denzel Dumfries hiányzik ahhoz, hogy ez egy tökéletes gépezet legyen" – fogalmazott a Libero munkatársának.

"Az eddigi szintjét is meghaladó hatékonyságot képviselő Internek tökéletes ellenpontját, valamint ellenfelét fogja képezni Massimiliano Allegri Juventusa, mely együttes már az Udinese ellen is megmutatta, hogy mekkora erő és potenciál lakozik benne, még ha a Dacia Arena eredménykijelzői 2-2-es állást is mutattak a találkozó lefújásakor.

Az, hogy a mérkőzés második félidejében a Bianconeri két gólt is kapott a Zebrettétől, semmilyen tekintetben nem írható Max számlájára, mivel a csapat trénere egyáltalán nem tehet arról, hogy egy olyan arcát mutató Szczęsny-t kapott gólvonala elé, akinél az adott mérkőzésen még Carlo Pinsoglio is sokkal biztosabb megoldásnak bizonyult volna.

A tények önmagukért beszélnek: a Juve professzionálisan futballozott az első negyvenöt percben, az ellenfél azonban visszajött a mérkőzésbe két hatalmas, s egészen elképesztő kapushiba miatt, éppen ezért pedig nem szabad a lengyel potyái alapján megítélnünk Allegri gárdáját. Ez egyértelműen az események félreértelmezése, ebből fakadóan pedig óriási hiba lenne."

Moggi ezt követően igyekezett megindokolni fenti eszmefuttatását, ennek érdekében pedig kifejtette, hogy számos tényező és statisztikai mutató szól amellett, hogy ha az események az előre várható mederben maradnak, kiütéses győzelem születik Udinében. 

"Jobb, ha azonnal tisztázzuk, hogy a meccs kezdeti szakaszában látottak alapján a szóban forgó találkozó akár 4-0-ra is végződhetett volna, hiszen a két találat mellett a fekete-fehérek két ízben a kapufát is megzörgették, majd egy vitatható lesgólt is szereztek az utolsó pillanatokban Cristiano Ronaldo fejesének köszönhetően. Ezért is volt furcsa hallani, hogy az összecsapás végeztével a DAZN szakértője arról beszélt, hogy a Juventusnak jobban kellett volna dominálnia a mérkőzésen, s nagyobb nyomás alatt kellett volna tartania az Udinesét. 

Kérdem én, az általunk tapasztaltaknál jobban ez milyen módon lett volna lehetséges? Allegri rendkívül diplomatikus választ adott az összecsapást követő nyilatkozatában a pontvesztés okát firtató kérdésre, mivel kollektív szintre emelte a gondokat leszögezte, hogy csapata nem volt felkészülve a váratlan eseményekre, még ha teljesen egyértelműnek is bizonyult, hogy az, hogy a Juve nem nyerte meg a találkozót, kizárólag a gárda hálóőrén múlott. 

Mindehhez természetesen elengedhetetlenül hozzá kell tennünk, hogy Allegrinek egy olyan alakulatot kellett vezényelnie, mely a játékosok formájából, valamint az együttes sérültjeiből kifolyólag a Bentancur-Ramsey-Bernardeschi középpályával futott ki a gyepre, emellett pedig arra is ügyelnie kellett, hogy ne terhelje túl a rendkívül fárasztó nyarat maguk mögött tudható labdarúgókat, ekképp Cristiano Ronaldót, Giorgio Chiellinit, vagy Federico Chiesát se. 

Nem feledhetjük, hogy a topbajnokságok alakulatai továbbra sem voltak képesek eljutni arra a koncentrációs és erőnléti szintre, melyet az ehhez hasonló megmérettetések megkövetelnek, ám a Bianconeri ennek ellenére is képes volt szinte hibátlanul szerepelni egy augusztusi találkozón, miközben olyan egyéni teljesítményeket láthattunk a Juventustól, mint melyet például Paulo Dybala nyújtott. Ez rendkívül fontos tényező az Öreg Hölgy, s igen riasztó jel az ellenfelek számára, akik alatt az Interen kívül legfeljebb egy-két csapatot értek. A többiek az európai kupaindulást biztosító pozíciókért fognak versengeni" – összegzett Moggi.