Allegri: "Cristiano közölte velem, hogy maradni akar"

allegri_udinese_press.pngHolnap új szezon, s ezzel együtt új kaland kezdődik a Bianconeri számára, ugyanis a ma induló Serie A első fordulójában a Kis Zebráknak is nevezett Udinese otthonába látogat a május végén ismételten kinevezett Massimiliano Allegri alakulata, hogy a három bajnoki pont begyűjtésével a lehető legeredményesebb módon kezdje az idényt, melyben legfőbb célja magától értetődő módon a Scudetto visszaszerzése lesz majd. 

A mérkőzést megelőzően a Juventus vezetőedzője is megtartotta ilyenkor szokásos sajtótájékoztatóját az olasz média kamerái előtt, melyben a Zebrette erősségein túl, annak rendje és módja szerint szót ejtett a keret egyes futballistáinak állapotáról, illetve a várható felállásról is, mindenekelőtt kezdve a sort. 

"Jó napot kívánok minden kedves jelenlévőnek. Mindenekelőtt holnapi ellenfelünk értékelésével kezdeném a sajtótájékoztatót, ugyanis le kell szögeznem, hogy meglátásom szerint első bajnoki összecsapásunk, mint mindig, idén is rendkívül nehéz feladat elé állít bennünket. Úgy vélem, hogy a szóban forgó találkozó igen kemény összecsapás lesz, mivel az Udinese egy meglehetősen szervezett, s fizikailag is erős alakulat, mely az elmúlt évadban a második, vagy harmadik legtöbb góllövési esélyt alakította ki a teljes mezőnyben, ekképp pedig a mérkőzés minden egyes pillanatában figyelnünk és összpontosítanunk kell majd, hogy ellenfelünk ne használhassa ki találatszerzési lehetőségeit a fő profiljuknak számító kontrák által. Szemeink előtt ennek, valamint a három pont begyűjtésének kell lebegnie, s nem szabad hagynunk, hogy más körülmények eltereljék gondolatainkat ezen témákról" – szögezte le a Juventus TV-n keresztül közvetített konferencián. 

A tréner bevezetőjét követően áttért labdarúgóinak értékelésére, leszögezve, hogy továbbra is töretlenül bízik Aaron Ramsey-ben, aki véleménye szerint nagyszerűen teljesíthet majd új szerepkörében, emellett pedig szót ejtett Cristiano Ronaldóról, Federico Bernardeschiről, Paulo Dybaláról, s nem utolsósorban az Öreg Hölgy legújabb szerzeményéről, Manuel Locatelliről is. 

"Úgy vélem, hogy Aaron Ramsey kiváló teljesítményt nyújtott a közös tréningeken, valamint a felkészülési meccsek alkalmával is, ennek nyomán pedig biztos vagyok benne, hogy jelenléte számos lehetőséget tartogathat számunkra a középpálya tekintetében. A walesi labdarúgó igen eredményes lehet a védelem előtt szerepelve, az eddigiek alapján pedig meggyőződésem, hogy jobban érzi magát új szerepkörében, mint az első alkalmakkor, mivel e poszton kevesebbet kell futnia, mint a támadósor mögött. 

Ronaldo rendelkezésünkre fog állni a holnapi találkozón, s kijelenteném, hogy a vele kapcsolatos pletykák ellenére Cristiano továbbra is egyik legfontosabb játékosunknak számít, aki hozzáadott értéket jelent együttesünk számára, s fontos gólokkal segíthet bennünket céljaink elérésében az előttünk álló szezon folyamán is. A portugál azért nem lépett pályára csütörtökön, mert attól tartott, hogy nagy megerőltetésnek tenné ki magát ennyi, sorozatban lejátszott találkozóval, én pedig emiatt egy napos szabadságot biztosítottam neki.

Személyes tekintetben sosem hallottam arról, hogy Ronaldo távozni szeretne a Juventustól. Éppen ellenkezőleg, a futballista az elmúlt hetekben közölte velem, hogy maradni kíván klubunknál, így az elmenetelével kapcsolatos híresztelésekkel ellentétben csak a közös folytatásról szóló tényekkel tudok szolgálni Önöknek. Ahhoz, hogy kihozhassunk CR7 legjobb oldalát, csapatként kell futballoznunk az évad ideje alatt, ez legalább ugyanolyan egyértelműnek számít, mint hogy Cristiano maradni fog a Bianconeri kötelékében. 

Federico Bernardeschi úgyszintén egy igen fontos futballista számunkra, aki óriási minőséget képvisel egyéni kvalitásaiból, továbbá univerzalitásából kifolyólag. Fede kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, akárcsak a Juve összes többi futballistája, máskülönben ezen labdarúgók nem is mondhatnák magukat az Öreg Hölgy játékosainak. Egyéni tekintetben egy adott idény szolgálhat számodra pozitív, illetve negatív benyomásokkal is, ám annak ellenére, hogy a kérdéses szezonban a tőle elvárható szint alatt teljesít, egy labdarúgó sosem lesz rossz játékos. 

Bár a csapatot illetően eddig is igen mély kerettel dolgozhattam, rendkívül örülök az új igazolásoknak, ilyen formán természetesen Manuel Locatelli érkezésének is. Bár a középpályás jelen pillanatban még nincs a legideálisabb fizikai állapotban, a körülmények és az előzmények ismeretében ez teljesen természetesnek számít. Manuel a holnapi napon velünk fog tartani Udinébe, szükség esetén pedig akár pályára is léphet majd néhány perc, adott esetben akár egy negyed órát kitevő periódus erejéig is, ezt követően pedig egy hete lesz a megfelelő felkészülésre, mely után a válogatott szünet, s az meccsrutin ezzel járó végérvényes visszaszerzése következik majd. 

Paulo Dybala minden Juventusnál töltött idényében csapatunk egyik legfontosabb alkotóeleme, vagy ha úgy tetszik, alappillére volt. A játékos az elmúlt három szezon során különböző tényezőknek köszönhetően nem volt képes megcsillogtatni azon képességeket, melyek ilyen magas szintre juttatták őt, azonban egymással folytatott beszélgetéseink alapján egyértelmű számomra, hogy La Joya ismét olyan színvonalon szeretne futballozni, mint első néhány torinói idényében, ennek elérése érdekében pedig kész bármit megtenni, ebben egészen biztos vagyok. Bár néhányaknak érdekükben áll éles vitákat gerjeszteniük Paulo technikai képzettségét illetően, kétség sem férhet hozzá, hogy Dybala az előszezon során rendkívül helytálló mentalitást mutatott, s olyan hozzáállást tanúsított, mintha csak most csatlakozott volna a Bianconerihez, ez pedig ugyancsak alátámaszthatja hihetetlenül nagy eltökéltségét. Ha holnap kifuthat a gyepre, azt csapatkapitányként fogja megtenni."

A szakember ezen felül szót ejtett a Serie A elkövetkezendő idényének igencsak kiegyensúlyozott mivoltáról, valamint a mercatóval kapcsolatos kérdésekről is, elmondása szerint pedig jelen pillanatban még egyik alakulat sem nevezhető egyértelmű favoritnak az egyes csapatok játékerejének azonossága miatt. 

"Az elmúlt két esztendő alatt nyilvánvaló módon én is idősebbé váltam, ám a Serie A-nak változatlanul igénye van a magamfajta öreg rókákra, erről pedig a saját kinevezésem mellett Luciano Spalletti és Maurizio Sarri bajnokságba való visszatérése is tanúskodik. Természetesen egy szezon előtt mindannyian rendelkezünk kételyekkel és bizonytalanságokkal, ezért pedig az idény minden egyes pillanatában koncentrálnunk kell feladatainkra, még akkor is, ha dolgaink éppen jól mennek, eredményeink pedig kedvezőnek számítanak, sőt, kiváltképp ebben az esetben szükséges kettőzött figyelemmel fókuszálnunk. 

Májusban visszatértem a Juventus kispadjára, s mint mindig, most is azzal a céllal vágok neki az előttem álló évadnak, hogy győzelemre vezessem alakulatomat. Egyelőre mindig csak egyetlen mérkőzés lebeg szemünk előtt, s egy bajnoki arany elhódításához nem is gondolkodhatunk hónapokkal előre, hiszen rendkívül fontos, hogy minden egyes találkozónkon a győzelem vágyával fussunk ki a gyepre. Meggyőződésem, hogy a Serie A következő idénye messzemenően kiegyensúlyozott versenyfutást hoz majd magával, a győzelemhez vezető útvonalat pedig leginkább egy komótos hajóútként kell felfognunk, melyen nem szabad sietnünk vagy kapkodnunk, s nem feltétlen szükséges 100 pontos rekordokat döntögetnünk, azonban lassan, de biztosan haladnunk kell célunk, s a Scudetto magasba emeléséhez szükséges 80-90 pont begyűjtése felé. 

A bajnokság kezdete előtt mindig a címvédő együttes számít a legnagyobb favoritnak, ám véleményem szerint jelen pillanatban hat-hét olyan alakulatot tarthatunk számon, akik esélyesek lehetnek a trófea elnyerésére, ezen gárdák között pedig magától értetődően mi magunk is ott vagyunk. Mint említettem, lépésről lépésre kell haladnunk a bajnoki arany felé, az első összecsapás esetleges megnyerése pedig minden tekintetben megfelelő alapot képezne számunkra a további sikerek kieszközöléséhez. 

Ahhoz, hogy megszerezhessük a Scudettót, napi szintű szellemi, technikai, illetve fizikai munkára van szükségünk, a lehető legmagasabb intenzitással, mivel a meccseket végső soron a játékosoknak kell megnyerniük, nem pedig az edzőknek. Magától értetődő, hogy a trénerek fontos alkotóelemeknek számítanak egy klub életben, mindazonáltal a valódi főszereplők mindig is a futballisták voltak, bár való igaz, ők nem tudnák úgy ugratni Önöket az efféle sajtókonferenciákon, mint ahogy én teszem.

Ha március közepén még versenyben leszünk az általunk favorizált sorozatokban, véleményem szerint kijelenthetjük majd, hogy alakulatunk meglelte egyensúlyát, ez pedig rendkívül fontos tényezőt jelent a futball világában. Nem hinném, hogy személyes tekintetben bármit is bizonyítanom kellene, mivel a Juventusnál töltött első, öt esztendőt kitevő ciklusom eredményei magukért beszélnek.

Az ezen idények alatt megszerzett serlegek örökké klubunk múzeumában maradnak, azonban ennek ellenére is új kihívásokat kell támasztanunk magunk elé, mivel csak ennek nyomán érhetünk el jelentősebb diadalokat. Nem véletlen, hogy Cristiano Ronaldo öt Aranylabdát, hétszáz találatot, valamint megannyi trófeát követően újabb és újabb rekordokat szeretne megdönteni, mivel pontosan tisztában van vele, hogy ha rossz idényt produkál, a közvélemény egyedül arra fog emlékezni. Ugyanez vonatkozik példának okáért Federico Chiesára is, akinek tekintetében immár egyáltalán nem fog számítani, hogy milyen módon futballozott a nyári Európa-bajnokságon" – zárta szavait General Max.