Galeone: "Ronaldónak egy megfelelő társ hiányzik"

allegri_scudetto_galeone_getty.jpgMassimiliano Allegri egyik legközelebbi barátja, az olasz sportsajtó különféle médiumainak igen gyakran nyilatkozó, s nem egy esetben szivárogtató egykori tréner, Giovanni Galeone a mai nap folyamán ismételten érdekes interjúval rukkolt elő, melynek keretein belül kifejtette álláspontját Adrien Rabiot-val, Federico Chiesával, valamint az 54. születésnapját éppen ma ünneplő General Max új, Bianconerinél töltött korszakával kapcsolatban is. 

A korábbi szakember elsőként az Öreg Hölgy vezetőedzőjével való kapcsolatáról értekezett, emellett pedig arról is beszélt, hogy a Juve vezetőségének helyében milyen ajándékot, azaz új labdarúgót adna Allegrinek a jeles nap alkalmából. 

"A következő órákban természetesen feleségemmel együtt fel fogom hívni Maxot, hogy boldog születésnapot kívánjak neki, s bár neki adandó ajándékom már megvan, nem mehetek el amellett, hogy véleményem szerint a Juventusnak is illene kedveskednie valamivel, vagy inkább valakivel Allegri számára. Ez alatt magától értetődő módon egy futballistára gondolok, kik közül a legideálisabb Jorginho, esetleg Dušan Vlahović lenne. Úgy vélem, hogy Manuel Locatelli végül kétségkívül magára ölti majd a fekete-fehér szerelést, az olasz középpályás pedig már önmagában is szép ajándék lenne a mesternek" – kezdte mondanivalóját a Tuttosport riporterének. 

"Szilárd meggyőződésem, hogy ha Locatelli mellett Jorginho is Torinóba szerződne, a Juventus egészen könnyedén hódítaná el a Scudettót, mivel ezen játékosok Adrien Rabiot-val kiegészülve nagyszerű középpályás-sort alkotnának. Bár Manuelről sokan azt gondolták a Milannál bekövetkező bukását követően, hogy egy rendkívül túlértékelt futballista, a Sassuolo szerelésében mutatott fejlődése által egyértelműen bebizonyította, hogy kiváló minőséget képvisel, meglátásom szerint pedig egyébként is egy olyan típusú mezzala, akiket Max nagyon szeret alkalmazni alakulatainál."

Ha már szóban hozta a mezzalákat, Galeone bővebben is kifejtette a Bianconeri középső középpályásairól vallott nézeteit, kijelentve, hogy Allegri egyértelműen tőle vette át egyes elképzeléseit, melyeket a csapatrészben szereplő labdarúgókról gondol. 

"Az, hogy Max Weston McKennie-től, valamint Adrien Rabiot-tól is 10-10 gólt kér szezononként, olyan megközelítés, melyet annak idején tőlem sajátított el, mivel edzői pályafutásom során én magam is arra ösztökéltem középpályásaimat, hogy vegyék ki részüket a támadásokból, az idény elején pedig emiatt mindig tíz találatban állapítottam meg az általuk minimálisan elérendő szintet, ahogy Allegri, valamint Gasperini is teszik. 

Úgy vélem, hogy Rabiot minden szükséges tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy végrehajtsa ezt a feladatot, mivel egy igen erős labdarúgó, aki ennek ellenére karrierje során egyetlen alkalommal sem szerzett négy-öt gólnál többet egy idényben. Adriennek nagyobb önbizalommal kellene felvértezni magát ahhoz, hogy megfelelően kamatoztathassa képességeit, s biztos vagyok benne, hogy ezzel Max is tisztában van, melynek révén nagy hangsúlyt fektet majd fejlesztésére, illetve technikai kvalitásainak felszínre hozására. Hogy Miralem Pjanić ideális lenne-e Allegrinek? Egyértelműen, ebből kifolyólag pedig minél előbb meg kellene lépni a bosnyák visszahozatalát. Locatelli mellett ez a legfőbb prioritás."

A szakember ezt követően a sikertréner visszatéréséről, valamint két esztendővel ezelőtti távozásáról is szót ejtett, állítása szerint pedig ő maga mindkét alkalommal az elsők között volt, akik a lépés megtételét javasolták Allegrinek, még azzal együtt is, hogy véleménye szerint Andrea Agnelli hibát követett el, mikor 2019-ben menesztette a szakvezetőt. 

"Örömmel tölt el, hogy a Juventus végül felismerte, hogy hibát követett el, mikor két évvel ezelőtt menesztette Maxot. Az, hogy Andrea Agnelliben megfogalmazódott ezen gondolat, teljesen egyértelmű annak fényében, hogy Allegri május végén visszatért a Bianconeri kispadjára. Ezzel együtt meglátásom szerint Massimiliano is szeretett volna ismételten az Öreg Hölgynél tevékenykedni, hiszen többek között a Real Madridot is visszautasította a Zebrák kedvéért. Ez mindig is egy tökéletes házasság volt, ahol a felek a válást követően is egymásra találtak. 

Ahogy két esztendővel ezelőtt én magam is azt javasoltam Maxnak, hogy távozzon, amennyiben a klub nem bízik benne, úgy most is én voltam az első ember, aki a visszatérést tanácsolta neki, ám leszögezném, hogy elsősorban Allegri, nem pedig a Juventus miatt tettem mindezt, mivel az Öreg Hölgy jelenlegi, projekt-, és elképzelések nélküli állapota a legkevésbé sem nyeri el tetszésemet."

Ezen gondolatmenetet folytatva Galeone leszögezte, hogy az Öreg Hölgy számos hiányossággal rendelkezik alakulatán belül, melyeknek megoldásához a védelem stabilizálása mellett Cristiano Ronaldo társának megtalálása jelentené a kulcsot, mivel ezek kieszközölésével a Juve újra 1-0-ás előnyről kezdhetné összecsapásait. 

"A fekete-fehérek helyzetéről éles tanúbizonyságot ad, hogy az utóbbi évek leggyengébb Barcelonája három gólt is képes volt lőni nekik, még ha csak egy felkészülési mérkőzésen is, s még legalább két találatot szerezhettek volna befejezett helyzeteik mellett, bár ez természetesen már csak találgatásnak minősülhet. Ugyan az előszezon során az eredmények számítanak a legkevésbé, a szóban forgó összecsapás számos más hiányosságra, többek között a középpályán és a védelemben tátongó óriási lukakra is rámutatott, mivel az itt futballozó játékosok, különösen Aaron Ramsey olyan fegyelmetlenségeket engedtek meg maguknak, melyek a legmagasabb szinten egészen egyszerűen elfogadhatatlannak számítanak.

Ha nem ismerném Massimilianót, rendkívül aggódnék ezen jelenségek miatt, ugyanakkor érzem, hogy idővel meg fogja oldani együttese legjelentősebb problémáit. Úgy vélem, hogy ha a Juve védelme visszatalál régi formájához, Cristiano Ronaldo jelenléte mellett a Bianconeri ismét 1-0-ás előnyből kezdi majd találkozóit, azonban ahhoz, hogy a portugál legelőnyösebb oldalát mutathassa, mindenképpen szüksége van egy számára megfelelő társra a támadósorban. Éppen ezért emeltem ki korábban Vlahović megszerzésének fontosságát, aki ugyan nem mérhető Karim Benzemához, azonban fiatal korából kifolyólag képes lenne alkalmazkodni CR7-hez, s kellőképpen kiegészíteni jellemvonásait a mérkőzések ideje alatt. 

Bár Álvaro Morata alapvető esetben jó opciónak számítana, a spanyol számomra mindig is kissé labilis, zavart futballistának tűnt, akinek első Juventusnál töltött időszakához képest sokkal kevesebb jelenléte van a tizenhatoson belül, ám ezzel együtt elvitathatatlan, hogy a mezőnyben rendkívül sokat fejlődött, s számos lehetőséget tartogat magában. Max mindazonáltal mindig képes a meglepetésekre, gondoljunk csak a 2016 végén előhúzott 4-2-3-1-es felállásra, mely végső soron BL-döntőt ért a Juventusnak, azonban meggyőződésem, hogy ahhoz, hogy hasonló sikereket érjen el gárdájával, elsőként a védelmet kell megszilárdítania, hiszen bár Giorgio Chiellini továbbra is a keret tagja lesz, aminek személy szerint rendkívül örülök, a gárdából változatlanul hiányzik egy másik ballábas középhátvéd, aki megfelelő alternatívát képezne a csapatkapitány helyett. 

Federico Chiesa természetesen igen nagy fegyvert jelenthet Massimilianónak, ahogy az előző idényben Andrea Pirlo is ekként tekinthetett rá. Bevallom, hogy mikor a Juve tavaly októberben leigazolta az olaszt, erősen túlzónak éreztem az érte kifizetett összeget, főleg amiatt, hogy a csapat támadósora és szélső középpályásai már egyébként is erősnek bizonyultak, az együttesnek pedig továbbra is szüksége volt egy ballábas középhátvédre. Fede minden várakozásomat felülmúlta, hiszen kimagasló bajnoki teljesítménye mellett a nyári Európa-bajnokságon is nagyszerűen futballozott, egyértelművé téve számomra, hogy minden érte kiadott centet megért annak idején."

A szakember mondanivalójának végén kiért a Serie A következő kiírására is, leszögezve, hogy a bajnoki címvédőnek számító Inter hatalmas gyengüléséből kifolyólag egyértelműen a Juventus számít a Scudetto esélyesének, ugyanakkor Max Allegri visszatérésével az olasz rekordbajnok a Bajnokok Ligájában is messzebbre juthat, mint az előző két idényben. 

"A Scudetto egyedüli favoritjának meglátásom szerint a Juventus tekinthető, különösen az Inter mercatója miatt, melynek során a Narazzurri két legnagyobb fegyverét, Hakimit, valamint Lukakut is értékesítette. A milánóiak mellett leginkább a Napoli szólhat majd bele az aranyérem sorsába, azonban a Bianconerinek rutinból is meg kellene oldania e feladatot. A Bajnokok Ligája állandó témát képez Torinóban, s bár nem is jelenteném ki egyértelműen, hogy a Zebrák jól szerepelnek majd Európában, Max az eddigiek során is eredményesen meccselt a versenysorozatban, ha pedig sikerülne a legjobb négy közé vezényelnie az Öreg Hölgyet, a szurkolók már ódákat zengenének róla" – zárta szavait Galeone.