A La Liga megkötötte az üzletet, ami a Serie A-nak nem kellett

capitalinj.pngAz átigazolási piac izgalmai mellett kevesebb figyelem jut mostanában azokra a folyamatokra, amik a háttérben zajlanak, de mégis alapvetően határozzák meg az európai labdarúgás erőviszonyainak további alakulását.

A koronavírus-járvány hatásai komoly gondokat okoznak az európai élfutball legtöbb szereplőjének is, kíméletlenül rámutatva a rendszerszintű hibákra, elsősorban a klubok laza gazdaságpolitikájának fenntarthatatlanságára.

A különböző érdekcsoportok aztán különböző megoldásokkal próbálják áthidalni a nehézségéket, de nem ritka, hogy ennek során az érdekellentétek súrlódásokhoz, sőt néha kifejezetten rossz döntésekhez vezetnek.

Az alábbiakban ennek a történetnek a legújabb fejezetét olvashatjátok.

***

2020 októberében a brit CVC Capital Partners befektetési alap egy 2,7 milliárd euró értékű üzleti ajánlatot tett a Lega Serie A-nak, ám a klubok, a Juventusszal az élükön leszavazták azt.

Idén áprilisban Urbano Cairo, a Torino elnöke egyenesen azzal vádolta Andrea Agnellit, a Juventus első emberét, hogy szándékosan "szabotálta" a tárgyalásokat, mert ezzel párhuzamosan az Európai Szuperliga projektet egyengette a háttérben.

A 20 Serie A klubból 14-nek kellett volna az ajánlat elfogadása mellett letennie a voksát, hogy az üzlet létrejöhessen, de csak 13 "igen" szavazat jött össze.

Most ugyanaz a befektetési alap, amelyik korábban a Lega Serie A-nak tett ajánlatot, hasonló megállapodást kötött a La Ligával, aminek értelmében a spanyol liga a befektetővel közösen alapított médiavállalkozásba viszi át kereskedelmi jogait, és a CVC ebben az új cégben fog 10%-os részesedéshez jutni 3 milliárd euró fejében.

Ami a megállapodás részleteit illeti, a befolyt pénz mintegy 90%-át (vagyis 2,7 milliárd eurót) a klubok között osztják szét (40 éves futamidejű, alacsony kamatozású hitel formájában), hogy segítsék őket a koronavírus-járvány által előidézett nehéz gazdasági helyzetből való kilábalásban. A Barcelona például 270 millió, a Real Madrid 261 millió euróra rúgó pénzügyi forráshoz jut ezáltal.

A klubok a pénz 70%-át infrastrukturális beruházásokra, 15%-át hitelek refinanszírozására és 15%-át a bértömeg növelésére használhatják fel.

Egy, az ügyben megszólaló pénzügyi szakértő szerint Javier Tebasnak, a La Liga vezetőjének éleslátását mutatja, hogy komoly pénzügyi többletforráshoz juttatta a nagy klubokat, akik ezáltal kevésbé lesznek érdekeltek egy külön liga létrehozásában. De ennél is egyértelműbbnek tartja, hogy ez a megállapodás is a liga azon törekvésének a része, hogy minél több pénzhez juttassa a csapatoknak, ezáltal pedig csökkentse a spanyol pontvadászat lemaradását az angol Premier League-gel szemben.

Ugyanakkor ezeket a meglátásokat részben cáfolják az azóta napvilágra került értesülések. Ezek szerint a Barcelona és a Real Madrid eleve a tervezet ellen voltak, és a többi klub meggyőzésével próbálták megakadályozni az üzlet megkötését. Miután ez a törekvésük sikertelennek bizonyult, a Real Madrid a klub honlapján hivatalos közleményben foglalt állást a megállapodással szemben, és annak bíróságon való megtámadását fontolgatja.