Torchia: "Allegri vissza akarja vezetni a Juvét a csúcsra"

allegri.jpgA Juventus kölcsönben a Cagliari alakulatában szereplő középhátvédjének, Daniele Ruganinak ügynöke, Davide Torchia a minap hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben egyebek mellett szót ejtett a szárdok kiesés elöli megmeneküléséről, ügyfele helyzetéről, valamint a Bianconerinél végbemenő személyi változásokról is. 

A képviselő mindenekelőtt a Rossoblu szezonjának utolsó szakaszáról ejtett szót, véleménye szerint pedig az alakulat jóval többre volt hivatott az elmúlt idényben, mint melyet nyújtott, ugyanakkor ezzel együtt megállapította, hogy az együttes a véghajrával bebizonyította, hogy helye van a Serie A alakulatai között. 

"Sokan véljük úgy, hogy a Cagliari futballistáinak nem kellett volna ilyen mélységeket megjárniuk az elmúlt évad során, hiszen sokkal jobb képességekkel rendelkeznek, s így sokkal többre hivatottak annál, mint melyet láttunk tőlük. Ezzel együtt kijelenthető, hogy a mélypontot követően ez esetben is sikerült emelkedő pályára állni, s végül bebiztosítani a bennmaradást, melynek fő katalizátora a Parma elleni találkozón aratott diadal volt, melyet 4-3-ra nyer meg Leonardo Semplici alakulata" – szögezte le a TMW Radio adásában. 

"Hogy milyen szezonja volt Danielének? Leszögezném, hogy a játékos, valamint én magam is rendkívül hálásak vagyunk a Cagliarinak a Ruganiba fektetett bizalomért, melynek meglétét élesen megmutatja, hogy a szakvezetés annak ellenére is kezdőként számolt vele január után, hogy előtte nagyjából három hónapig nem léphetett pályára néhány kisebb sérülés miatt. 

A klubbal fennálló jó kapcsolat ezt követően is megmaradt, hiszen képviseltem végül 18 mérkőzésen futhatott ki a gyepre, ebből 12 alkalommal kezdőként, melyeken szerzett egy győztes gólt a Bologna ellen, illetve kiosztott három asszisztot is. Nem volt könnyű februárban felvenni az olasz első osztály fonalát, azonban Rugani meglátásom szerint minden tőle telhetőt megtett ennek eléréséért, mivel összességében véve minden alkalommal jól és hatékonyan futballozott."

Köztudott, hogy Torchia igen jó viszonyban áll a Juve egykori sportigazgatójának számító Fabio Paraticivel, ekképp a rádióadó arról is megkérdezte a menedzsert, hogy személyes tekintetben meglepődött-e a szakember távozásán, valamint Tottenham Hotspurhoz való, immár hivatalos csatlakozásán. 

"Őszintén szólva nem lepődtem meg túlságosan Fabio távozásán, mivel tizenegy, sikerekben gazdag esztendőt követően, mely a modern futballban szinte bibliai hosszúságú időszaknak számít, természetes, hogy a felek útjai különválhatnak. Személyes tekintetben kissé számítottam is rá, hogy mindez be fog következni, azonban Paratici munkásságának jelentőségét és nagyszerűségét csak jó néhány évvel később ítélhetjük meg teljes körűen, mikor az eltelt idő távlatából bizonyosan felértékelődik majd tevékenysége is. 

Fabio barátjaként őszintén reméltem, hogy ennyi ideig tartó megfeszített munkát követően megpihen egy kis időre, hiszen a nemzetközi labdarúgás világa igazi darálónak számít, ahol minden résztvevő a végletekig hajszolja magát, azonban nem volt kétségem afelől sem, hogy ha folytatni akarja, hamar meg fogja lelni új együttesét, mely így is történt. Az Olaszországon kívüli munkavállalás minden egyes itáliai szakembernek hatalmas élményt jelent, s teljes szívemből kívánom, hogy Paratici londoni szerepvállalása dicsőséges időszak legyen a Spurs történelmében. 

Hogy miként teljesít majd a Fabio örökébe lépő Federico Cherubini? Először is, mivel egy nagy klub fontos pozícióját foglalta el, olasz szokások szerint bizonyosan rengeteg kritikával kell majd szembesülnie az előtte álló esztendőkben, ám úgy vélem, hogy tapasztalatából, illetve egykori feletteseitől elsajátított tudásából kifolyólag az új sportigazgató is sikeres lesz majd Torinóban. Cherubini immár évek óta részese a Juventus döntéshozatali folyamatainak, ennek révén pedig nem hinném, hogy különösebb problémái lesznek majd az Öreg Hölgynél."

Vajon a csapathoz visszatérő Massimiliano Allegri milyen szerepet szán majd a kölcsönszerződése után egy ideig ismét a Bianconerinél szereplő Ruganinak? 

"Az előző szezonban történelmi transzferpiacnak lehettünk részesei, mivel az átigazolási időszak ezúttal nem augusztus végéig, hanem októberig tartott, mostanra azonban többé-kevésbé visszatérhettünk a régi kerékvágásba, ami ennek ellenére a gazdaság szempontjából ugyancsak rendkívül megterhelő idény lesz. Ugyan alapelvem szerint mindig is arra törekedtem, hogy ügyfeleim legalább két szezonon keresztül egy csapatnál futballozzanak, a jelenlegi szituáció átszabhatja elképzeléseimet, ekképp pedig természetesen hatással lehet Rugani jövőjére is. 

Meglátásom szerint az utóbbi évhez hasonlóan a jelenlegi mercato is sokkal kevesebb izgalmat tartogat majd a járvány előtti tendenciákhoz képest, azonban ez racionalitást is hoz a sportágba, ugyanis a klubok sokkal ésszerűbb szempontok mentén gondolkodnak majd az átigazolási piacról. Jelen pillanatban annyit jelenthetek ki, hogy Daniele továbbra is a Juve futballistájának tekinthető, az Öreg Hölgy filozófiája szerint pedig a klub nem hagy cserben, küld el, vagy ad el a játékosok akarata ellenére labdarúgókat, főként azokat nem, akik már évek óta az olasz rekordbajnok szerelését viselik.

Meglátjuk, hogy mit hoz az elkövetkezendő időszak, hiszen egyelőre hajlamosak vagyunk túlzottan optimista forgatókönyvekre hagyatkozni, ami az elmúlt két esztendő alapján biztosan nem kifizetődő, az adott témától függetlenül."

Mint ismert, a Serie A topcsapatai közül rengeteg alakulat vág neki új trénerrel a 2021/2022-es idénynek, azonban ez a dinamika a csekélyebb játékerőt képviselő együtteset is nagy mértékben érintheti. Vajon melyik volt az elmúlt hetek legmeglepőbb fordulata?

"Természetesen rendkívül tisztelem, s igen nagyra tartom Simone Inzaghit, azonban engem kissé meglepett, hogy az Inter éppen a Lazio egykori mesterével pótolta a Nerazzurrit elhagyó Antonio Contét, hiszen ezt a lépést még annak ellenére sem láttam előre, hogy a két csapat taktikája között óriási átfedések fedezhetőek fel. A Serie A-ban az utóbbi időben rengeteg nagy visszatérés ment végbe, melynek eredményeképp a bajnokságban immár főleg olasz mesterek tevékenykednek, ám egyes klubok még mindig edző nélkül állnak.

Példának okáért itt van a Sampdoria, ahol személy szerint nagyon szívesen látnám Roberto D'Aversát, hiszen annak ellenére, hogy második parmai szerepvállalása nem sikerült túlságosan fényesen, a tréner első ízben egy rendkívül kreatív csapatot faragott a Sonkásokból, akik a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem számítottak kontracsapatnak. A korábban ismeretlen olasz szakvezetők felemelkedése nem csak itáliai példa lehet, gondoljunk csak Marco Rossira, aki nagyszerű gárdát faragott az utóbbi években csak bukdácsoló magyar válogatottból. 

Hogy helyes döntés volt-e Max Allegri visszahozatala a Juventushoz? Véleményem szerint igen, ugyanis a tréner egy rendkívül sikeres szakembernek számít, aki mindig is okosan, már-már szakértői szemmel figyelte a labdarúgást. A futballban meghozott határozatok, bármilyen sokáig mérlegelik is őket, általában véve egyetlen pillanat leforgása alatt születnek meg, ez pedig igaz Allegri visszatérésére is. 

Mikor Max 2019-ben elhagyta a Bianconerit, nem azért tette, mert megbukott, hanem azért, mert a felek érzékelték, hogy kapcsolatukban egyértelműen lezárult egy ciklus, melyből abban a formában nem lehetett volna többet kihozni. Ez nem azt jelentette, hogy az újrakezdés lehetősége fel sem merülhetett, mivel mint látjuk, Maurizio Sarri és Andrea Pirlo kipróbálását követően a Juve mégis Allegri mellett tette le a voksát, aki immár egy szinte teljesen új csapattal dolgozhat együtt, s minden bizonnyal feltett szándékának tekinti, hogy visszavezesse az Öreg Hölgyet a csúcsra" – értékelt Torchia.