Helyzetjelentés – A kölcsönjátékosok

rovella_es_pjaca_melegitoben.jpgA Juventusnak híresen sok kölcsönjátékosa volt még Marotta irányítása alatt, míg az utóbbi időben ezt a formátumot felváltotta az opcióval való eladás, ami a korábbi módszertől egy lényegesen jobbnak bizonyul. Ennek ellenére természetesen az Öreg Hölgynek ugyanúgy vannak kölcsönjátékosai, ráadásul idén különösen sok az utóbbi évekhez képest, ugyanis Fabio Paratici ezzel a módszerrel próbált megszabadulni a számára eladhatatlannak számító labdarúgóktól. Összesen kilenc Torinón kívül játszó Zebra volt ebben az évadban, lássuk, milyen szezont produkáltak:

Romero: Az ő esetében sajnos csak formalitás a kölcsön, ugyanis nagyon kevés esély van arra, hogy az Atalanta ne vásárolja meg, ugyanis a liga legjobb védőjévé nőtte ki magát a maga 7.09-es (31 meccsen) Sofascore-osztályzatával. Ötször kapott helyet a hét csapatában, toronymagasan a Serie A legtöbbet közbeavatkozó játékosa a maga 96 megelőző szerelésével, szintén első fejpárbajokban (112 darab, 67.88%), a harmadik legtöbb párharcot ő nyerte meg (214 darab), a földön megnyerte összecsapásokban kilencedik (102 darab). Ismert volt arról, hogy rendkívül erőszakos a pályán, ez pedig továbbra is jellemző rá, ám ebben is sokat javult. Hiába továbbra is ő a bajnokság legszabálytalanabb védője, amiről 10 darab sárga lapja is tanúbizonyságot tesz, egyetlen egy piros lapot és egy büntetőt sem hozott össze. Most debütált a Bajnokok Ligájában és egyből ő lett a sorozat legjobb középső védője a maga 7.47-es osztályzatával, amit hét mérkőzésen nyújtott teljesítményével ért el. Valami borzasztó nagy baklövés volt őt elkótyavetyélni.

Mandragora: Őt a télen vásárolta vissza a klub egy kissé átláthatatlan pénzügyi ügyeskedés miatt, és a Torinónak sikerült továbbpasszolni, ahol magához képest gyenge teljesítményt nyújtott. A szezon egészét figyelembe véve 27 összecsapáson lépett pályára (20 alkalommal kezdőként), az ezeken nyújtott teljesítményéért pedig 6.77-es osztályzatot érdemelt ki a Sofascore-tól. Hozza kell tennem, hogy egy komoly sérülés után tért vissza a pályára, de úgy tűnik, hogy a legjobb mégis az lenne, ha végleg megszabadulna tőle a Juve, amire jó esély van, mivel a Bikáknak van rá opciójuk. 

Rugani: Két klubnál is megfordult kölcsönben, de egyiknél sem vált be. A Stade Rennais-nél nem igazán juthatott lehetőséghez sérülése miatt, míg a Cagliarinál nagy szeretettel várták, emlékezhetünk rá, hogy a hivatalos bejelentésnél az egekig magasztalták a Szárdok, majd az idő előrehaladtával szépen kiszorította a kezdőből Andrea Carboni és Luca Ceppitelli is. 16 alkalommal számított rá Semplici mester (12-szer kezdőként), ezen meccseken nyújtott teljesítményéért pedig 6.79-es osztályzatot érdemelt ki. Nem hinném, hogy marad Szardínián, Torinóban meg értelemszerűen helye nincs, ám nem biztos, hogy aggódni kell, hogy a nyakunkon marad, ugyanis a talján kis csapatok esetében még mindig vonzó névnek számít, a Bolognát már pletykálták is vele kapcsolatban.

Pellegrini: Talán ő bukott a legnagyobbat, sajnos ott folytatta, ahol a Cagliarinál befejezte. Nem elég, hogy a Genoánál 11 meccsen (7-en kezdőként) rosszul játszott, és csak a 6.58-as értékelést érdemelt ki, de folyamatos combproblémákkal küszköd, jelenleg is sérült. Ugyan kevésbé megbízható lapok arról számolnak be, hogy maradhat a Grifoninál, ám személy szerint ezt kétlem, ugyanis eleve Ballardini mester nem igazán számolt a játékossal, a teljesítménye pedig végképp nem indokolja. Nagyon rossz biznisz volt a Spinazzola-Pellegrini csere, jó lenne valahogy megszabadulni az ifjú szélső védőtől, lehetőleg minél hamarabb.

De Sciglio: Neki nagyon bejött ez a francia kaland, a Lyonnál kedvelik, s ő is szereti a csapatot, a sérülések teljesen elkerülték, a 29 pályára lépésre (14 kezdőként) szintén nem hiszem, hogy panaszkodhat. Rudi García leginkább balhátvédként számolt vele, teljesítménye pedig 6.74-es értékelést ért a Sofascore-nál. Egyértelműnek tűnhetne a maradás, ám ez mégis kérdéses, ugyanis Jean-Micheal Aulas elnök úr komolyan csalódott Andrea Agnelliben a Szuperligás manőver miatt, így eleve erősen kérdéses, hogy a francia csapat első embere szeretne-e bizniszelni a torinóiakkal, ahogy az sem teljesen tiszta sor egyelőre, hogy a nemrég kinevezett Peter Bosz mennyire számol az olasszal. A helyzetet tovább bonyolíthatja Massimiliano Allegri szerepvállalása a Juventusnál, ugyanis a talján tréner kérésére érkezett Torinóba annak idején Mattia, akit Max személy szerint nagyra tart.

Perin: A Genoa és Mattia Perin házassága mindig is virágzó volt, beszéljünk bármely korszakról is. Statisztikák szerint a liga legjobb kapusa (7.08), a negyedik legtöbb védést neki kellett bemutatnia (120 darab), harmadik legtöbb kapott gól nélküli mérkőzése neki van Juan Mussóval egyetemben (8 darab), a tizenhatoson belül ő hárított az ötödik legtöbbször (70 darab), kiütött labdákat tekintve hatodik (12 darab), a játékszert az ötödik legtöbbször húzta le (18 darab), a tizenhatoson kívülről érkezett lövéseket a második legtöbbször védte (46 darab, Mussóval fej-fej mellett), a védési hatékonysága a legjobb a Serie A-ban (73%), a forduló csapatába háromszor került be. Ilyen számok után vétek lenne elpazarolni a Juventus kispadján, s szerintem ezt ő is tudja. A Serie A valamelyik élcsapatának kapujában a helye.

Douglas Costa: Ő is kölcsönből kölcsönbe jár, ugyanis a Bayern Münchennél tizenegy mérkőzésen számítottak csak rá (csak háromszor kezdőként), és ugyan ezen meccseken a 6.79-es osztályzat egy góllal és egy gólpasszal annyira nem rossz, de távoznia kellett. Jelenleg a Grêmio együttesénél szerepel szintén csak kölcsön keretein belül, és mondanom sem kell, hogy sajnos jelenleg is sérüléssel küszködik. Ha szezon közben nem küldik vissza Brazíliából, akkor 2022-ben lejáró szerződésének köszönhetően végleg távozik Torinóból.

Pjaca: Egy kisebb sérülésekkel tarkított szezonban 35 mérkőzésen szolgálhatta a Genoát, 15 alkalommal kezdőként, ezen meccseken pedig három gólt és két gólpasszt ért el, értékelése: 6.70. Neki esetleg lenne maradása a Kikötővárosban, mert hosszú idő után most tudott valamire való teljesítményt lepakolni az asztalra, de nem tartom valószínűnek, hogy érte valaki is komolyabb pénzt adna, így marad a folyamatos kölcsönadogatás 2023-ig.

Rovella: Az ő esetében kicsit szerencsétlen helyzetbe került a Juventus, ugyanis amikor a télen megvásárolta, még sokat játszott, és meglehetősen jól. Ekkortájt történt meg az edzőváltás a Grifoninál, és míg Maran bőven lehetőséghez juttatta a középpályást, addig Ballardini nem sok esélyt biztosított neki. Debütáló-szezonnak hiába néz ki jól a 20 mérkőzés 12 kezdőcsapatbeli tagsággal és 6.90-es osztályzattal, leginkább akkor jutott lehetőséghez, mikor már a Genoa bennmaradása biztosnak tűnt. Talán kicsit korai kijelentés, de egyelőre úgy néz ki, hogy hiba volt másfél évre kölcsönadni, ugyanis, ha marad a kopasz tréner, és továbbra is a rutinra szavaz, akkor Rovella karrierjének az nem fog jót tenni.

Nicolussi Caviglia: A Parmánál szerepelt kölcsönben, de sajnálatos módon decemberben keresztszalag-szakadást szenvedett, így egy percet sem játszhatott a Sonkásoknál, és a karrierje is igencsak komoly veszélybe került a 20 esztendős középpályásnak.