Gasperini: "Megkoronázhatjuk közös munkánkat"

gasperini_1.jpgAz Atalanta és a Juventus ma esti, a Coppa Italia fináléjának keretein belül megrendezendő összecsapását megelőzően az Öreg Hölgy mestere, Andrea Pirlo mellett a Nerazzurri vezetőedzője, Gian Piero Gasperini is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melyben egyebek mellett kitért a Bianconeri erősségeire, mindenekelőtt pedig kijelentette, hogy a kupaserleg lehetne a cseresznye a bergamóiak egyre édesebbé váló tortáján. 

A hatvankét esztendős olasz szakvezető elsőként éppen a kupa jelentőségéről beszélt, leszögezve, hogy az Atalanta immár néhány tekintetben kétségkívül a Juventus szintjén áll, ugyanis az utóbbi években egyértelműen elértek annyit, mint a torinói alakulat, kijelentve, hogy a végeredménytől függetlenül rendkívül büszke az elmúlt öt esztendő munkájára. 

"Ez a trófea a lehető legjobb megkoronázása lenne közös utunknak, mondhatni, a kupaserleg jelentené a cseresznyét az Atalanta tortáján, ami nagyszerű csúcspontja lenne az elmúlt öt esztendőben elért eredményeinknek" – jelentette ki Gasperini a meccs előtti sajtótájékoztatón. 

"Csapatunk hatalmas fejlődésen ment keresztül a közösen töltött időszak során, s ugyan egyelőre nem vagyunk belátható távolságban attól, hogy példának okáért a magasba emelhessük a Bajnokok Ligája trófeáját, a tudat, hogy ilyen jelentős összecsapásokon léphetünk pályára, már önmagában is kielégít bennünket. 

Ha egy ilyen kaliberű találkozón szerepelhetünk, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy győztesként léphessünk le a gyepről, mivel az ehhez hasonló élmények mindent felülírnak, melyet egy futballista, vagy egy mester megtapasztalhat pályafutása során. A Cagliari, a Lazio, majd a Napoli legyőzésével bebizonyítottuk, hogy ott a helyünk Olaszország egyik legrangosabb sorozatának fináléjában, ekképp nem is fogunk meghátrálni, s minden megteszünk majd a siker érdekében.

Kijelenthetem, hogy rendkívül elégedett vagyok az eddig elért eredményeinkkel, mivel annak ellenére, hogy az Itáliában megnyerhető két valódi trófea, azaz a Scudetto, illetve a Coppa közül mindeddig egyet sem sikerült a magasba emelnünk, a jelenlegi idényben huszonhárom összecsapáson arattunk diadalt, ami már önmagában is hatalmas eredménynek számít, s rendkívüli boldogsággal tölt el bennünket. 

Lehet, hogy ez sokak szerint nem egyenértékű a BL-trófea felemelésével, s természetesen ha választhatnék a legrangosabb olasz, vagy a legnevesebb európai kupasorozat fináléja között, én magam is utóbbira tenném voksomat, azonban szerencsére nem kell a két serleg elnyerése között vacillálnom, s azt kell elhódítanom, melyre közvetlenül lehetőségem van. A Coppa Italia hozhatja el projektünk révbe érését, s teheti fel azt a koronát az Atalanta elmúlt éveire, melyet a közvélemény talán leginkább hiányol alakulatunktól. Már most is erősnek érezzük magunkat, hiszen fantasztikus eredményeket értünk el, azonban valami igazán jelentős tett még hiányzik ahhoz, hogy a Serie A legnagyobb együttesei között tudhassuk magunkat."

A Bianconeri tradíciói ellenére a La Dea egyáltalán nem esélytelenként lép pályára a Mapei Stadiumban, többek között azért sem, mert Gasperini fiai egy hónappal ezelőtt képesek voltak győzelmet aratni az olasz rekordbajnokkal szemben, ezen felül pedig immár a BL következő kiírásába is sikerült kvalifikálniuk magukat, ellentétben a Juventusszal. 

"Minden mérkőzés más és más, ekképp nem lehet egy lapon említeni a Juve elleni sikerünket a holnapi találkozóval. A Coppa Italia fináléjában egy összecsapáson dől el a trófea sorsa, míg a bajnokság egy hosszadalmas pontvadászat, mely teljesen más jellemzőkkel bír, mint a nemzeti kupasorozatok. Tisztában vagyok vele, hogy sokan a mi továbbjutásunkat jósolták, mikor a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében megkaptuk a Real Madridot, ennek ellenére ahogy akkor, úgy most sem bizakodnám el magam túlzott mértékben, nem kis részben azért, mert ilyen nagy múlttal bíró alakulatok ellen sosem te számítasz favoritnak. 

Az Atalanta sosem végzett a Bianconeri előtt a Serie A-ban, főleg azért, mert az elmúlt kilenc esztendőben rendre az Öreg Hölgy emelhette magasba a Scudettót. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy az utóbbi években a saját szintünkön képesek voltunk akkora eredményeket elérni, mint a Juventus, mivel míg mi megerősítettük bajnokságon belüli pozícióinkat, a Zebrák kevésbé voltak sikeresek, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mi vagyunk a találkozó esélyesei, mivel pusztán arra világít rá, hogy különböző okok miatt szerencsésebbnek mondhattuk magunkat, mint ellenfelünk."

Andrea Pirlo jövője továbbra is erősen kérdésesnek számít, az utóbbi hetekben pedig nem egy ízben Gasperinit is összekapcsolták a torinóiakkal, akiknek ifjúsági szektorában korábban közel egy évtizeden át tevékenykedett különböző korosztályos gárdáknál. 

"Úgy vélem, hogy ezen kérdésekről nem egy ilyen téttel bíró összecsapás előtt kell nyilatkozni. Andrea Pirlo az utóbbi hónapokban megkapta a Juve irányításának lehetőségét, s a tény, miszerint bejutott a Coppa Italia döntőjébe, egyértelműen arra utal, hogy jól végzi munkáját. 

Hogy hétvégén szívességet tennénk-e a Bianconerinek a Milan megverésével? Úgy vélem, hogy mindenki a saját sorsáért felelős, ekképp a Bianconeri, s a Rossoneri Bajnokok Ligája-indulását sem harcolhatják ki más alakulatok. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megnyerjük a kupát, s hogy a tabella második helyén végezzünk, az ezen állításoktól eltérő pletykák pedig csak ostoba találgatások. 

Igen nagy örömünkre szolgált, hogy a szurkolók visszatérhetnek majd a stadionba, mivel a drukkerek jelenléte a labdarúgás egyik legfontosabb összetevőjének számít, s őszintén szólva én magam is rendkívül hiányoltam a rajongókat a stadionokból. Boldogok vagyunk, hogy a Mapei Stadiumban léphetünk majd pályára, hiszen néhány évvel ezelőtt éppen ezen létesítményben kezdtük meg az Európa-liga küzdelmeit, ez pedig akár szimbolikus jelentőséggel is bírhat a ma estére nézve" – összegzett Gasperini. 

A Juventus mérkőzésre készülődő kerete a következő: 

juve_atalanta_keret.jpg