Friss hírek az edző-, a vezetőségi-, és a játékoskérdésekről

agnelli_maximus.jpgAz ismert olasz újságíró, Mirko Di Natale a tegnapi nap folyamán hosszú idő elteltével ismételten meglehetősen érdekes hírlevéllel szolgált olvasóinak, melyben egyebek túlzás nélkül kijelenthetően rendkívül témáról beszélt, egyebek mellett megemlítve az Andrea Pirlo és Andrea Agnelli helyzetével, Massimiliano Allegri visszatérésével, vagy éppen az Öreg Hölgy számos futballistája körüli szituációval kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat, rengeteg egyéb témáról is szót ejtve. Az alábbiakban a TuttoJuve szakemberének információit olvashatjátok. 

"Elsőként beszéljünk a Juventus stábját, illetve vezetőségét illető kérdésekről. Mindenekelőtt a mindenkit érdeklő témákról ejtenék szót, ennek révén kijelenteném, hogy Andrea Pirlo maradása csak és kizárólag két feltételtől függ: a Bianconerinek meg kell nyernie a Coppa Italiát, illetve kvalifikálnia kell magát a Bajnokok Ligájába. Ez az egyetlen lehetséges forgatókönyv, minden más esetben a klub fejesei nagy valószínűséggel el fogják bocsátani a Maestrót. 

Massimiliano Allegri visszatérése tudomásom szerint egyetlen esetben lenne elképzelhető, mégpedig akkor, ha az Öreg Hölgynek nem sikerülne bejutnia a legrangosabb európai kupasorozatba. Az én információim nem támasztják alá a mások által immár tényként kezelt értesüléseket, ekképp nem tartom eldöntött kérdésnek a tréner ismételt torinói munkavállalását. Ezzel együtt leszögezhető, hogy természetesen Zinédine Zidane visszatérési esélyei sem számítanak túlzottan nagynak, annak ellenére, hogy a francia mester szerződtetése minden bizonnyal Andrea Agnelli és a szurkolók legnagyobb álma lenne. Ugyan Zizou korábban leszögezte, hogy egyszer leülhet a Juve kispadjára, megítélésem szerint ez nem a közeli, sokkal inkább a távolabbi jövőben fog bekövetkezni. 

Térjünk át a klub labdarúgóira. Mindenekelőtt leszögezném, hogy a pletykák ellenére Matthijs de Ligt idén nyáron egészen biztosan nem fogja elhagyni Torinót, ugyanis a vezetőség teljes mértékben érinthetetlennek tartja őt, s ennek révén még egy igen magas ajánlat befutásának esetén sem gondolkodnának el értékesítését. A játékos szerződésébe foglalt, 150 millió eurót kitevő kivásárlási záradék egy év múlva lép majd életbe, ekkor pedig minden bizonnyal jóval többet fogunk tudni a holland jövőjét illető kérdésekről. 

Aaron Ramsey és Adrien Rabiot de Ligttel ellentétben egyértelműen távozhatnak a Juventustól, mivel a walesi egyáltalán nem, a francia pedig csupán igen kis mértékben győzte meg a vezetőséget marasztalásának kifizetődőségéről. Ha Rabiot iránt érdeklődés mutatkozik, megfelelő ajánlat esetén az Öreg Hölgy egészen biztosan ki fogja értékelni a lehetőséget, ám ha nem kelti fel egyetlen gárda figyelmét sem, a középpályás nagy valószínűséggel maradni fog. Ugyanez vonatkozik Szczęsny-re is, aki a hivatalos közlés szerint nem tartozik az értékesítendő játékosok közé, ám ha a Juventusnak alkalma nyílik eladására, a jelenlegi állás szerint ki is fogja használni ezt az opciót, míg Gigi Buffon szinte biztosan elhagyja majd a Zebrákat, hiszen még mindig képesnek érzi magát arra, hogy első számú kapusként védjen egy olyan csapatnál, ahol jóval kisebb nyomás nehezedik rá, mint az olasz rekordbajnok kötelékében. 

Ronaldo és Dybala helyzete külön-külön, illetve együttesen vizsgálva is rendkívül érdekfeszítő. Jelen állás szerint nagyobb az esély Cristiano maradására, mint távozására, ugyanakkor a BL-szereplés elérésétől rengeteg dolog függhet, ám ha a csapat jövőre is Európa legnagyobb presztízzsel bíró sorozatában szerepelhet majd, CR7 sem fogja fontolóra venni a máshova való igazolás lehetőségét. Paulo helyzete ettől merőben eltérő, hiszen a klub és a labdarúgó között továbbra sem történt előrelépés a szerződéshosszabbítást illetően, a vezetőség pedig tudomásom alapján nem is igazán igyekszik ennek megkötésére, mivel anyagi gondjaik miatt mindenképpen pénzzé kívánják tenni az argentint, aki egyike azon játékosaiknak, akikért jelentősebb összeget kaphatnak. 

Nicolò Fagiolit és Gianluca Frabottát a klub nagy valószínűséggel fel kívánja majd használni a Manuel Locatelliért folyó tárgyalások során, egyfajta cserealapként alkalmazva a fiatalokat. A balhátvéd vagy végleges üzlet, vagy pedig kölcsön keretein belül kerülhet új együtteséhez, azonban Fagiolinak a vezetőség elsősorban nagyobb fejlődési lehetőséget szeretne biztosítani, s semmiképpen sem kívánja véglegesen elengedni a kezét. 

Ezt követően ideje beszélnünk a klub lehetőséges nyári célpontjairól is. Tisztában vagyok vele, hogy a Juve-szurkolók többsége elsősorban Paul Pogba visszatérésében reménykedik, ám sajnos ebbéli vágyaikat szerte kell foszlatnom, s leszögeznem, hogy a klub mindeddig semmilyen lépést nem tett a francia labdarúgó megszerzésének érdekében. A Bianconeri 100 millió eurós veszteséget realizált a jelenlegi idényben, melyet mindenképpen pótolnia kell, ha pedig valamilyen oknál fogva nem sikerülne kiharcolnia a BL-kvalifikációt, az összeg további növekedése miatt a drukkerek a hangzatos sztárigazolásokról is lemondhatnak az idei nyárra nézve. 

Ha azonban mégis álmodozásba kezdenénk, górcső alá vehetjük az egyes kiszemeltek körüli szituációt. Kezdjük rögtön Rodrigo De Paullal, aki kétségkívül a Serie A egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb középpályásának számít, s akit ennek révén a Juventus is lehetőséges opcióként tart számon. Az olasz rekordbajnok kiváló kapcsolatot ápol az Udinese gárdájával, ekképp ha lépésre szánják el magukat, igen könnyű feladatot jelentene tető alá hozni a tárgyalásokat, ugyanakkor az argentin iránt egyes PL-csapatok is érdeklődnek, ami megnehezítheti az ügy előremozdulását is.

Manuel Locatelli helyzete egészen más, mivel, mint fentebb utaltam rá, a Sassuolo játékosa számít a Juve legfőbb átigazolási célpontjának, akinek megszerzésétől jelen pillanatban már csak egy igen vékony hajszál választja el őket. A vezetőség a nyár folyamán elsősorban a középpálya megerősítésére fog törekedni, e tekintetben pedig számos név merült föl a torinóiaknál, elég csak például Houssem Aourarra gondolni, akiről azonban ennek ellenére sem szolgálhatok friss információkkal. 

Gigio Donnarumma egyértelműen az Öreg Hölgy konkrét célpontjának tekinthető, ugyanakkor a kapus mindenképpen a Bajnokok Ligájában szeretne futballozni, ebből kifolyólag csak és kizárólag abban az esetben érkezne, ha a Juve kvalifikálná magát a versenysorozatba. Rajta kívül a fekete-fehérek számos más fiatalt is éles szemmel figyelnek, elég csak Kaio Jorgére gondolni, akivel kapcsolatban egyelőre csak érdeklődésről tudni, mivel az olasz rekordbajnok mindeddig nem tett hivatalos ajánlatot a futballistáért. Szintén érdekes névnek számíthat az ifjú kanadai középpályás, Tajon Buchanan is, akinek klubjával, a New England Revolutionnel igen jó szakmai viszonyban állnak a torinóiak, ám ha komolyan gondolják a labdarúgó szerződtetését, gyorsan kellene cselekedniük, hiszen értesüléseim szerint többek között a Milan, a Lazio, valamint a Napoli is készenlétben áll a játékos esetleges leigazolásához vezető első lépések megtételét illetően. 

Természetesen, mint minden egyes mercato során, most is elképzelhetőnek számít egy meglepetésigazolás semmiből való, hirtelen bejelentése, aki véleményem szerint elsősorban egy csatár lehet majd, már amennyiben egyáltalán szó van egyes futballisták játékjogának megszerzéséről szóló, háttérben zajló egyeztetésekről. A Juventus minden egyes idényben körülnéz az ingyen igazolható labdarúgók között, a gazdasági állapotokból kifolyólag pedig egy ilyen üzlet kivitelezésére most jóval nagyobb sansz mutatkozik, mint az elmúlt esztendők során. A védőket illetően számos kérdés merülhet fel, ám tudomásom alapján a klub elsősorban egy balhátvédben, nem pedig egy belső védőben gondolkodik, mivel Alex Sandro várhatóan a távozók névsorát gyarapítja majd, ennek révén pedig a Bianconerinek mindenképpen meg kell oldania a brazil bekk pótlását a nyár folyamán. 

Végezetül térjünk ki a vezetőséggel kapcsolatos információkra. Fabio Paratici kapcsán korábban a szakember kontraktusának meghosszabbítása tűnt a legvalószínűbb lépésnek, ám a sportigazgató kapcsán rengeteg kétely merült fel az utóbbi hónapokban, ekképp a klub elnöke, a Paraticivel egyébként kiváló viszonyban lévő Andrea Agnelli egyértelműen elgondolkodott leváltásán. Ha a mercato lépéseinek fő koordinátora távozik a klubtól, pótlása nagy valószínűséggel nem külsős szakemberek bevonásával, hanem házon belül megy majd végbe, így a legnagyobb eséllyel Federico Cherubini pályázhatna pozíciójára. 

Magát Agnellit illetően a lehető legnagyobb kérdések állnak előttünk, egyelőre megválaszolatlanul. Az elnök jövője mindenképpen csak a szezon végét követően dől majd el, ám úgy vélem, hogy ha a Szuperliga bedőlését követően a sportvezető nem mondott le magától, ezt követően sem fog ilyen határozatot hozni, ennek folytán a klub vezetője nagy valószínűséggel jelenlegi pozíciójában marad majd, mivel egyáltalán nem áll szándékában távozni" – összegzett Di Natale.