ESL-hírek (április 22.) – Spanyol források szerint az UEFA kizárná a Realt és a Juvét a jövő évi BL-ből – FRISSÍTVE 20:24-kor

superleague.jpgLEGFONTOSABB

HIVATALOS: A BARCELONA KÖZLEMÉNYE KIMONDTA: NEM ENGEDNEK AZ UEFA NYOMÁSÁNAK, TOVÁBBRA IS KITARTANAK A SZUPERLIGA MELLETT (19:14)

Evelina Christillin a pletykákkal szemben leszögezte, hogy nem lesz a Juventus elnöke (18:23)

GAZZETTA: Lippi lehet Agnelli utódja, míg egyes topklubok a Juventus és a Real Madrid BL-ből való kitiltását kérvényezték

Nem túlzás kijelenteni, hogy alapjaiban rengette meg a futballvilágot vasárnap este a bejelentés, amikor is Európa legnagyobb futball-klubjai közül tizenketten hivatalos közleményben tudatták, hogy saját hétközi bajnokságot hoznak létre, kvázi a Bajnokok Ligája ellenlábasaként, melyet saját maguk Európai Szuperligának neveztek el. Mint ismert, amilyen gyorsan berobbant a köztudatba, olyan hirtelen omlott össze a kezdeményezés. Az UEFA válaszlépésként azonnal komoly szankciókkal fenyegette meg a klubokat, szinte az összes nemzeti szövetség, sőt még a FIFA is beállt Aleksander Čeferin mögé, az összefogás pedig kevesebb mint két nap alatt letörte az általuk csak szakadároknak nevezett vezetők álmait. Az esemény horderejéből adódóan rengeteg sportújságírással foglalkozó szakember igyekezett foglalkozni a témával. Nem tett másképp Fabrizio Romano sem, aki hetente megjelenő Here We Go című podcast-műsorában beszélt a témáról. Az elmúlt pár nap alatt igyekeztünk minél többet megosztani az ismert sportzsurnaliszta híreiből, azonban az adás alatt több olyan belsős információ is elhangzott, melyeket nem lehetett olvasni Romano egyik közösségi média-felületén sem. Jelen cikkünkben ezeket a többletinformációkat szeretnénk összefoglalni, hogy még teljesebb képet kaphassunk az eseményekről. A cikk tartalmaz személyes véleményt is Romanótól, melyet kattintás után olvashattok. Figyelem: az adást 2021. április 21-én tettek közzé, egyes információk az események gyors változása következtében már elavultak lehetnek.

Romano szerint habár a hivatalos közlemény csak arról szól, hogy a projektet felfüggesztették, ez lényegében azt is jelenti, hogy vége van, nem lehet megcsinálni. „A közhangulat valami hihetetlen volt. Szurkolók, játékosok, edzők, menedzserek együtt álltak ki a kezdeményezés ellen, ha újra megpróbálnák, ugyan ez lenne a reakció. Úgy gondolom, hogy végleg el kell vetni az ötletet és le kell ülni az UEFA-val tárgyalni. Kifejezetten érdekes a Real Madrid és a Juventus helyzete, hiszen elnökei révén ők voltak a kezdeményezés zászlóvivői. Jelen helyzetben komplikált a helyzet, de az UEFA-nak is szüksége van a szóban forgó tizenkét csapatra a Bajnokok Ligája végett. A helyzet egyidejűleg rá is világít arra, hogy az UEFA-nak is változtatni kell, abban igazat adok Florentino Péreznek, hogy változtatni kellett a BL rendszerén, azonban magát a Szuperligát nem támogatom." – kezdte műsorát Romano.

A műsor további részében egyenként beszélt az érintett csapatokról. Mint ismert, a Szuperliga falán az első repedéseket a Chelsea és a Manchester Ctiy visszalépése jelentette, nem sokkal ezt követően a kezdeményezés egyik alelnöke, a Manchester United ügyvezető igazgatója, Ed Woodward lemondott a Vörös ördögöknél betöltött pozíciójáról az ESL bukása miatt. Romano értesülései szerint nagy szerepet játszottak a játékosok abban, hogy a United kivált az érdekszövetségből, ugyanis Bruno Fernandes és Luke Shaw közölték Woodwarddal, hogy a játékosok ellenzik a Szuperligát (hasonló események zajlottak Manchester kék felében, valamint a Liverpoolnál is). Romano értesülései szerint a Manchester United kivételével nem terveznek senkit leváltani a vezetőségből a történtek miatt.

Az olasz klubok helyzete sokkal komplikáltabb, különösen Juventusé, hiszen Andrea Agnelli nemcsak a Szuperliga egyik kezdeményezője és fő támogatója volt, hanem ezzel párhuzamban az Európai Klubok Szövetségének elnöke is volt. Ebből kifolyólag sokan követelni kezdték az Öreg Hölgy első emberének lemondását. „Sokan elfelejtik, hogy Agnelli Pérezzel ellentétben nemcsak mint elnök, hanem mint tulajdonos is jelen van a Juventus életében, ezért leváltani is sokkal nehezebb lenne. A Juventus hivatalos közleményben elismerte, hogy a Szuperliga jelen formában megvalósíthatatlan, azonban továbbra is hisznek a projektben és az általa képviselt értékekben. Teljesen más a helyzet az Inter együttesénél, akik közleményükben jelezték, hogy nem kívánnak a továbbiakban részt venni a projektben, és a jövőben sem szándékoznak újra csatlakozni. A klubon belül az alkalmazottak fellélegeztek, mivel nagyon rosszul érezték magukat az események hatására, alapvetően ellenezték. Az Inter, mint klub szorosan együttműködik a szurkolókkal, az ő reakciójukat is figyelembe vették döntésük meghozatalakor, és ezentúl csakis a bajnokságra szeretnének koncentrálni, hogy bebiztosítsák a bajnoki győzelmet.” A harmadik olasz klubóriás, az AC Milan is mérlegelte a szurkolók reakcióit, mielőtt meghozta döntését. „A Milan is közeli kapcsolatot ápol a szurkolóival, ezért ők is felfüggesztettnek tekintik a kezdeményezést, azonban az Interrel ellentétben ők nem említették, hogy a jövőben ne csatlakoznának ismét. Ennek többek között az is az oka, hogy Ivan Gazidis baráti viszonyt ápol Agnellivel és a Szuperliga más kezdeményezőivel.” – hallható a podcastban.

Talán meglepő, hogy az információs korban ennyire titokban lehet tartani egy ekkora volumenű kezdeményezést, azonban Romano szerint az elnökök még a klubok alkalmazottjai előtt is titkolták szándékaikat. „Sok helyen hallom és olvasom, hogy emberek fel vannak háborodva a klubok edzőire, menedzsereire, játékosaira, amiért hagyták ezt az egészet létrejönni. Talán fura ezt hallani, de erről az egészről kizárólag az elnökök és részvényesek tudtak, senki mást nem vontak be a folyamatba.” Az adás pillanatáig a spanyol csapatok közül az Atlético Madrid lépett ki egyedül hivatalosan a Szuperligából, ahol a szurkolók különösen nehezen viselték, hogy a matracosok érdekközösséget vállaltak az ősi rivális Real Madriddal. A Real Madrid és a Barcelona ekkor még semmilyen hivatalos közleményt nem adott ki arról, hogy kilépne-e, mondhatni egy külön El Clásico alakul abból, hogy ki hagyja el később a süllyedő hajót.

Romano és szerkesztőtársa meglepődtek azon, hogy a Szuperliga tiszavirág életűre sikeredett, úgy gondolták legalább május végéig kitart a kezdeményezés. „Akármennyire is ellenzem a Szuperligát, el kell ismerni, hogy voltak jó elgondolások benne. Az UEFA-n és a BL-n belül is komoly változásokra van szükség, ami remélhetőleg ennek hatására elindul és bízom benne, hogy a két fél meg tud egyezni. Ami a leginkább meglepett, az az időzítés és a kommunikáció. Elképesztő gyengén kommunikálták a Szuperliga bevezetését. Mint korábban is említettem, nemhogy a szurkolókkal, a saját játékosaikkal és vezetőikkel sem beszéltek a bejelentés előtt. Derült égből ért mindenkit, az emberek nem szeretik a változást, ha egy ekkora horderejű eseményt csak úgy bejelentesz mindenféle előkészület nélkül természetes, hogy negatív reakciót vált ki. Beszélni kell az emberekhez, informálni őket előtte, hogy felkészülhessenek, akár évekre előre is, ezzel talán lehetőséget biztosítva más kluboknak is, hogy csatlakozhassanak. Elképesztő, hogy a világ vezető futballklubjainak első emberei ezt nem voltak képesek felmérni. A legamatőrebb maga a hivatalos közlemények kiküldése volt a sajtó számára. Egy egyszerű word fájlt kaptunk Helvetica betűtípussal, körülbelül úgy nézett ki, mintha az unokahúgom szerkesztette volna.”

Az adás végéhez közeledve beszéltek röviden az átigazolási pletykákról is. Az események miatt kisebb reflektorfényt kapott José Mourinho menesztése a Tottenham kispadjáról, a pletykákkal ellentétben azonban Romano információi szerint ennek semmi köze nincs a Szuperligához, teljes mértékben az eredmények miatt történt. A Juventust érintő pletykák kapcsán ismét Ronaldo került szóba, Romano elmondása szerint a Real Madrid továbbra sem tervezi leigazolni egykori klasszisát, ezt egyébként Florentino Pérez is megerősítette vasárnap este adott interjújában.

ESL-HÍRFOLYAM:

10:00 – La Gazzetta dello Sport: Andrea Agnelli jövője igen kérdéses a Juventus elnökeként. A végső döntést az Exor feje, John Elkann hozza majd meg a sportvezetővel kapcsolatban. 

10:00 – La Gazzetta dello Sport: Amennyiben Agnelli távozik, valóban Alessandro Nasi veheti át a helyét. 

10:41 – Aleksander Čeferin hivatalos bejelentése: "Beszéltem a Marseille, illetve a római klubok vezetőivel, ők pedig kijelentették, hogy sosem voltak érdekeltek a Szuperligába való belépésben, mivel tisztelik együtteseik szurkolóit, valamint az alakulatok által képviselt hagyományokat. Természetesen elsődleges szempontunk szerint továbbra is a futballt tartjuk a legfontosabbnak, ugyanakkor innentől kezdve meg fogom válogatni, hogy ki foglal majd helyet mellettem az egyes kongresszusokon. Hogy mit gondolok Pérez amerikaiakat illető kritikájáról? Egytől-egyig igaztalan vádak, hiszen az Egyesült Államokból érkező tulajdonosok is tisztában vannak az európai labdarúgás értékeivel, még annak ellenére is, hogy sportrendszerük alapvetően különbözik a miénktől. Sokan példát vehetnének róluk. Ha az ESL alapítói továbbra is részt akarnak venni a sportág vérkeringésében, be kell látniuk hibáikat. Értékelni fogjuk az elmúlt napok eseményeit, többek között elmondhatom, hogy az angol együttesek igen jó benyomást tettek ránk, a makacskodókkal szemben pedig felkészült jogi csapatot szerveztünk. Bizonyos szempontból mindenkiben csalódtam, ugyanakkor a Barcelona lépése miatt nem érzek keserűséget, hiszen Joan Laporta vállaira igen nagy teher nehezedik újonnan megválasztott elnökként, ráadásul a klub anyagi helyezte is hatalmas problémát jelent számára. Igen hálás vagyok Karl-Heinz Rummenigge elnök úrnak a Bayern München, Nasser Al-Khaleifinak a PSG, illetve Joachim Watzkének a Dortmund részéről, akik annak ellenére, hogy klubjaik nagyságából fakadóan az ESL alapítóinak kellett volna lenniük, mindvégig kitartottak az UEFA mellett. Ma egy klubtól megkaptam a Szuperliga tervezett menetrendjét. Igen jót nevettem rajta, mert legfőképp a Juve és a Real csapatainak biztosítana előnyöket, de ez biztosan csak puszta véletlen... Pénteken minden bizonnyal újabb hírek érkeznek majd, s jövő héten is nagy izgalmak elébe nézünk. Jelen pillanatban arra várunk, hogy a vétkező klubok belássák hibáikat. 247 európai klub közül 244 a mi oldalunkon áll. Mindenkitől kaptam az elmúlt napok folyamán támogató üzeneteket, ez pedig minden elmond a kialakult helyzetről."

11:50 – A Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas egy friss nyilatkozatában elismerte, hogy hatalmasat csalódott Andrea Agnelliben, annak ellenére, hogy az Öreg Hölgy vezetőjét korábban mind üzleti, mind pedig magánéleti szempontból nagyra tartotta. Aulas leszögezte: "A minap Montrex-ban beszéltem Aleksander Čeferin UEFA-elnökkel, közölvén vele, hogy vasárnap folyamán több ízben is megpróbáltam elérni Andrea Agnellit, aki azonban nem válaszolt megkereséseimre. A jelenlegi szituáció mindkettőnk számára igen kényelmetlen, holott a botrány kirobbanása előtt igen szoros üzleti és magánéleti kapcsolatos ápoltunk egymással, s minden tekintetben bizalmasai voltunk a másiknak. A Szuperliga bejelentésének módja, valamint Agnelli elképzelései csak még inkább megdöbbentettek, s ha lehet, még nagyobb kételyeket ébresztettek bennem, ennek folytán kijelenthetem, hogy hatalmasat csalódtam Andreában. Azt szerettem volna, hogy szombaton vagy vasárnap közölje velünk tervezett lépéseit, ám ezt nem tette meg, amire bizonyára jó okai voltak, ugyanakkor ebből következőleg hatalmas probléma született a labdarúgás világában. Úgy vélem, hogy megtévesztettek, s átvertek engem."

12:39 – Nicolò Schira: Az UEFA elsődleges céljának számít, hogy a következő években csökkentse a klubok kiadásait. Ennek fényében a szervezet felső vezetősége fizetési sapka kötelező jellegű bevezetését tervezi, emellett pedig a pénzügyi fair play rendszerét is finomítanák. A projektek már folyamatban vannak, a következő hónapok során pedig nyílegyenesbe érhetnek, mivel a szövetség ezzel szeretne visszavágni a Szuperligának. 

13:11 – La Gazzetta dello Sport: A Juve Szuperliga-részvétele, s Andrea Agnelli ebben játszott szerepe szinte teljes mértékben aláásta a klub európai pozícióit, melynek következtében az Exor feje, John Elkann elgondolkodhat az Öreg Hölgy elnökének részvényesek, illetve klubkongresszus általi eltávolításán. Ha a sportvezető távozna a Bianconeri éléről, utódja a lap állítása szerint a tegnapi nap folyamán is emlegetett Alessandro Nasi, Evelina Cristillin, az UEFA (s egy közelmúltbeli döntés alapján immár a FIFA) torinói testületének tagja, esetleg a fekete-fehérek egykori sikertrénere, Marcello Lippi lehet, ugyanakkor a milánói újság szerint könnyen elképzelhető, hogy a kérdés egyelőre lekerül a napirendről, s majd csak a szezon végeztével kerül elő újra az olasz rekordbajnok háza táján. 

14:11 – The Telegraph: Az UEFA a nyári Európa-bajnokság számos összecsapását áthelyezné a Wembley-be, hogy ezzel hálálják meg az angol alakulatok kilépését a Szuperligából. 

14:32 – La Gazzetta dello Sport: Egyes topklubok az elmúlt órák során a Juventus és a Real Madrid egy évre szóló, Bajnokok Ligájából való kitiltását kezdeményezték az UEFA-nál. 

15:45 – Joan Laporta, a Barcelona elnöke: "A Szuperliga projektje továbbra is létezik. Nyitottak vagyunk az UEFA-val folytatandó párbeszédre, ugyanakkor eltökéltek vagyunk az új versenysorozat iránt, mivel a labdarúgásnak szüksége van egy olyan megmérettetésre, mely az alapvető érdemes elismerésén alapszik. Úgy vélem, hogy végül meg fogunk egyezni a szövetséggel."

15:48 – Javier Tebas, a La Liga elnöke: "Az angol és a német együttesek nem fognak részt venni ezen összecsapásokon, soha többé. Ez biztosan kijelenthető, ekképp megállapíthatjuk, hogy a Szuperligát kiötlő egyéneknek nem sikerült megvalósítaniuk elképzeléseiket. Az ESL immár halott. Ne legyen senkinek kétsége: halott."

16:02 – Corriere della Sera: Amennyiben Andrea Agnelli a következő hetekben lemond a Juventus elnöki posztjáról, magával ránthatja Fabio Paratici sportigazgatót, illetve Pavel Nedvěd alelnököt is. A lap szerint a vezető utódjának posztjára az első számú jelölt Alessandro Nasi lehet, aki érkezésével elsődleges feladatának tekintené, hogy a vezetőség két fenti tagját a klub legendáival, David Trezeguettel, illetve Alessandro Del Pieróval pótolja, ugyanakkor Beppe Marotta visszatérése sem lenne elképzelhetetlen, mivel a három személy elsősorban Agnelli miatt nem szeretne az Öreg Hölgy kötelékében szerepelni. 

18:23 – Evelina Christillin: "Az engem és a Juvenust összeboronáló pletykák 100%-ig valótlanok. Nem szeretnék elfoglalni ilyen és ehhez hasonló állásokat, hiszen a labdarúgás világában jelen pillanatban is hatalmas káosz uralkodik, ekképp pedig sokkal kifizetődőbb a háttérben maradni."

19:14 – HIVATALOS: A Barcelona klubja hivatalos közleményben jelentette be, hogy történelmi lehetőségként, emellett a futball jelenlegi kereteit megreformáló kezdeményezésként tekint a Szuperligára, melynek következtében kitart a versenysorozat mellett, s nem lép vissza az abban való tervezett szerepléstől. A katalán klub ugyanakkor leszögezi, hogy – hasonlóan a Juventus tegnap nyilvánosságra hozott álláspontjához – meglátása szerint a projektet minden részletében át kell gondolni a továbbiak során, ekképp a gránátvörös-kékek türelmi időszakot kértek ennek megtételéhez. A szöveg legfontosabb része kimondja: "A bíróságok minden tekintetben védelmet nyújtanak ügyünknek, ennek révén hiba lenne pusztán az indokolatlan méreteket öltő nyomás és megfélemlítés hatására megváltoztatnunk a Szuperligáról való gondolkodásunkat."

20:24 – Breaking: Spanyol források, mindenekelőtt a Deportes Cuatro értesülései szerint az UEFA vezető körei Florentino Pérezt, illetve Andrea Agnellit tekintik a Szuperliga vezetőinek, a versenysorozat felfüggesztésével pedig a szövetség jogi csapata azon munkálkodik, hogy a Real Madrid, illetve a Juventus együtteseit kizárja a Bajnokok Ligája jövő évi kiírásából. A döntés a napokban, más források szerint akár már holnap megszülethet. 

Cikkünk folyamatosan frissül, további információk hamarosan!