Porto-Juve – Az edzők értékelése

img_20210217_220231.pngA Juventus ma este lejátszotta a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzését a címvédő portugál bajnok Portóval szemben, s túlzás nélkül kijelenthető, hogy az utóbbi évek egyik leggyengébb produkcióját nyújtva 2-1-es vereséget szenvedett a Sárkányok együttesétől, melynek következtében egyedül Federico Chiesa találata adhat okot némi bizakodásra Torinóban.

A találkozót követően természetesen a két együttes mesterei is értékelték a látottakat, s míg az Öreg Hölgy trénere, Andrea Pirlo arról beszélt, hogy csapata ezüsttálcán kínálta fel a lehetőségeket ellenfelének, addig a Portót irányító Sérgio Conceição kijelentése szerint alakulata kiválóan teljesített a mérkőzésen, főképp a taktikai fegyelmezettség terén.

"A mérkőzés megközelítése rögtön az első percet követően teljesen tévessé vált. A srácok kissé leeresztettek a korai gólt követően. Ennek ellenére nem mehetünk el szó nélkül a minket sújtó egészségügyi gondok mellett sem, ugyanis Matthijs de Ligtnél görcsök léptek fel a találkozó során, Giorgio Chiellini vádliproblémákkal szembesült, Álvaro Morata pedig továbbra sem volt 100%-os állapotban, így a pályán töltött percek alatt mindvégig bizonytalanul futballozott" – kezdte mondanivalóját a Maestro az összecsapás után megrendezett sajtótájékoztatón a Sky Sport Italia kamerái előtt állva.

"Mióta Álvaro átesett az influenzán, nem nyújtja a tőle megszokott produktumot. A lefújást követően még az öltözőben sem érezte jól magát, így le kellett feküdnie, hogy kipihenhesse magát. Ma este csak azért vetettük be, mert úgy véltük, szükségünk van rá."

A Juventus Rodrigo Bentancur kapitális védelmi hibájának köszönhetően már a meccs első minutumában hátrányba került, az egykori középpályás pedig arról beszélt, hogy ez a pillanat az egész megmérettetésre rányomta a bélyegét.

"Egy ilyen gól esetén természetesnek mondható, hogy a játékosok némiképp elveszítik az önbizalmukat, mely hatványozottan igaz, ha egy olyan ellenféllel nézel szembe, akik felállt védelemmel futballoznak ellened. A Porto az első pillanatoktól fogva a saját futballját játszhatta a hibánk következtében.

Ilyen sűrű meccsnaptár mellett normálisnak mondható, hogy nincs meg mindig a kellő összpontosítás, valamint a megfelelő tempó, azonban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében ennek nem szabadna befolyásoló tényezővé válnia. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy Federico Chiesa találatával visszatérhettünk a párharcba, ennek révén pedig a visszavágón egészen más szellemben játszhatunk majd."

Az olasz lap egyik szakértője, a korábban a Bianconerit is irányító Fabio Capello arról beszélt a találkozó után, hogy az olasz rekordbajnok nem tudta kihozni a labdát saját térfeléről, ennek tetejében pedig az ehhez hasonló eseteknél még futballistái is rosszul helyezkedtek.

"Túl lassan járattuk a játékszert, s nem voltunk kellőképpen felkészültek, valamint szemfülesek ahhoz, hogy leolvassuk a mérkőzés jellemzőit, s meghatározzuk alapvető dinamikáját, ami jelentős gondokat okozott, többek között a védelemben is. Az előzetes terveink szerint szét kívántuk húzni a pályát, ám az első félidőben semmit sem tudtunk megvalósítani az elképzeléseinkből, legfeljebb a játékrész végéhez közeledve.

Sosem könnyű egy olyan együttes ellen futballozni, mely tizenegy emberrel védekezik, s nem ezt a hozzáállást vártuk magunktól sem, mindazonáltal a lehetőségek, melyeket szinte ezüsttálcán kínáltunk fel a Portónak, az egész összecsapást meghatározták, a második gólt követően pedig még bonyolultabbá vált a helyzet, melybe sodortuk magunkat" – összegzett az olasz tréner.

conc.jpgA Portót vezénylő Sérgio Conceição pályatársával ellentétben jóval derűsebben adott interjút a párharc első meccsének végeztével, többek között szót ejtve alakulatának magas szinten álló taktikai fegyelmezettségéről, mely szisztémába véleménye szerint s lehető legtökéletesebb módon ütköztek ki a portugál bajnok erősségei.

"Kiábrándító, hogy a találkozó végéhez közeledve gólt kaptunk, annak fényében pedig különösen nagy csalódást kelt bennünk, hogy a 71. perc környékéig esélyt sem adtunk a Juventusnak, mivel a védelmünk teljes mértékben semlegesítette a támadóikat" – jelentette ki a Sky Sport Italiának.

"Az Öreg Hölgy összes erős pontjára nagy fokú nyomást gyakoroltunk, többek között remekül vontuk ki a játékból a középpályásaikat, kiváltképp Adrien Rabiot-t, ám Federico Chiesa gyors betöréseivel, továbbá Cristiano Ronaldo hihetetlen kvalitásaival nem tudtunk mit kezdeni.

Taktikailag nagyszerűek voltunk ma este, azonban még csak a párharc első felén vagyunk túl, a nyolcaddöntőbe való bejutáshoz pedig Torinóban is ehhez hasonló teljesítmény szükségeltetik. A védelmünk mindössze két-három alkalommal engedett szabad területet az ellenfélnek, ám mivel a legkisebb hibánál is a kapud bevételét teszed kockára, a következő összecsapáson e tekintetben is végig koncentrálnunk kell majd.

Az Öreg Hölgy körülbelül 70 percig egyetlen lehetőséget sem tudott kialakítani. Moussa Marega kiválóan hatástalanította Rabiot játékát, míg a többiek további Juve-játékosokat akadályoztak meg a labda felhozatalában, s a hátulról való építkezés kieszközölésében. Nem futballoztunk látványosan, hiszen többet kellett törődnünk a védekezéssel, mint a támadással, ám ezen a szinten, egy olyan alakulat ellen, mint a Bianconeri, pontosan erre a felfogásra van szükségünk."

A március 9-i, olaszországi visszavágó még a mainál is nagyobb kihívás elé állítja majd a kék-fehéreket, ennek ellenére Conceição biztos benne, hogy a megfelelő módon fognak felkészülni az Zebrák elleni második találkozóra is.

"Szilárd védekezésre lesz szükségünk, az ellenfelünk hibáit pedig a lehető legnagyobb mértékben ki kell majd használnunk, ahogy azt ma is tettük. A nyomás a Juve vállain lesz, mivel nekik kell majd üldözniük az eredményt, ám ez nem azt jelenti, hogy mindvégig a saját tizenhatosunk környékén fogunk tartózkodni, mivel ez gyakorlatilag a vereséget jelentené számunkra.

Ha a Juve egyes játékosai, például Paulo Dybala és Juan Cuadrado visszatérhetnek majd márciusra, eltérő tulajdonsággal bíró labdarúgókkal találkozunk majd, ennek ellenére továbbra is gondosan tanulmányozzuk majd az olaszok mérkőzéseit, mivel minden vágyunk, hogy bejussunk a negyeddöntőbe."

Mint ismert, a portugál szakember korábban a Serie A futballistája volt, így arról is faggatták, hogy a közeljövőben vállalna-e munkát az olasz bajnokságban.

"Hiányzik Olaszország, s az ott töltött éveim okán mindig különleges helyet foglal majd el a szívemben. Hogy egyszer visszatérek-e majd oda? Nem tudom, azonban sosem láthatod előre, hogy mit tartogat számodra a jövő" – összegzett Conceição.