Pirlo: "Mindenkinek fel kell áldoznia magát a csapatért"

img_20210205_084435.pngA Coppa Italia elődöntőjének első mérkőzésén elért győzelmet követően a Juventus folytatja bajnoki menetelését, február első Serie A-összecsapásán pedig nem kisebb ellenfél látogat az Allianz Stadiumba, mint a tabella harmadik helyén álló AS Roma együttese, azzal a feltett szándékkal, hogy elmélyítse a közte, valamint a torinói alakulat közötti lévő, mindössze egypontos szakadékot.

A találkozót megelőzően természetesen az Öreg Hölgy vezetőedzője, Andrea Pirlo is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtónak, melyben többek között arról beszélt, hogy az olasz rekordbajnoknak az utolsó percig kell küzdenie, valamint szót ejtett egyes futballistákról is.

"Rendkívül kemény meccsre számítok, egy remek futballal rendelkező csapattal szemben, melynek során elsősorban arra kell törekednünk, hogy kevés hibával játsszunk, valamint hogy a középpályásaik és a védőink révén gátat szabhassunk az ellenfél támadásainak" – kezdte mondanivalóját a Maestro az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatón.

"Mentális szempontból igen nagy fejlődésen mentünk keresztül, melyben elsősorban a San Siróban elszenvedett bajnoki kudarc segített nekünk. Ha nem a legjobb formánk szerint játszunk, bárki ellen megnehezíthetjük a saját dolgunkat. Tisztában vagyunk vele, hogy még sok fejlődési lehetőség áll előttünk, ám sajnos igen csekély idővel rendelkezünk a hibáink áttekintésére és kijavítására, illetve az általánosságban vett edzésmunka elvégzésére."

A Bianconeri egyik legfontosabb futballistája, Paulo Dybala előreláthatólag jövő héten, esetleg február közepén térhet vissza január elején elszenvedett sérüléséből, az egykori középpályást így az argentin labdarúgó helyzetéről, a csapat állapotáról, s elképzeléseiről is faggatták.

"Dybala a napokban egyéni edzésmunkát végzett, Ramsey pedig néhány gyakorlaton már együtt dolgozhatott a keret többi részével. Még nem állnak rendelkezésünkre, mindazonáltal nélkülük is sok lehetőséggel bírunk. 

Természetesen megnehezíti a dolgukat, hogy egyes ötleteket éles találkozókon kell kipróbálnunk. A Coppa elődöntőjének első összecsapásán például Kulusevski feladata volt elvégezni a szögleteket, holott egy ideje McKennie-t is meg szeretnénk tekinteni ehhez hasonló szituációkban.

A tökéletességet rendkívül nehéz meglelni. Jelenleg elsősorban a saját játékunk fejlesztésén munkálkodunk, s rá kell bukkannunk a csapat számára megfelelő szisztémára. A hátulról való építkezést három -illetve négy játékossal is megvalósíthatjuk, nyilvánvalóan az adott ellenfél stílusának függvényében. Ebben a pillanatban a potenciálunk 70-80%-át aknázzuk ki, s most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szinte a teljes keret bevethető állapotban van, ami nem mindig volt így az utóbbi hónapokban.

Az ellenfeleket felmérve lehetőségem van választani egyes játékosok között, megvizsgálva, hogy ki mennyire tud alkalmazkodni az adott összecsapás sajátosságaihoz. A Roma elleni első összecsapásunkon Alex Sandro sérült volt, így Juan Cuadradót tettem a bal oldalra, mivel nem ismertem a futballista jellemzőit, azonban még egyszer nem követném el ezt a hibát.

Holnap meg kell próbálunk kevesebb alkalommal elveszíteni a játékszert. Erre főként a középpályán kell figyelnünk, mivel a Giallorossi képes villámgyors kontrákat indítani, ezek révén pedig könnyedén nagy bajba kerülhetünk, ahogy azt októberben is megtapasztalhattuk.

Mint korábban is említettem, kizárólag magunkkal szabad foglalkoznunk, s azzal kell törődnünk, hogy hozzájussunk a kellő adrenalinhoz, mivel sosem hiányozhat belőlünk a szükséges ambíció, mely magával hozza a győzelem iránti vágyat is. Nagy elhatározással kell futballoznunk, mivel ha sikereket akarunk elérni, magabiztosnak kell lennünk, s mindenkinek fel kell áldoznia magát a csapatért, a mérkőzések minden egyes percében."

A Zebrák portugál világklasszisa, Cristiano Ronaldo éppen a mai napon ünnepli harminchatodik születésnapját, így a trénert a játékossal kapcsolatban is szóra bírták az interjúban.

"Korábban is tudtam, hogy Ronaldo minden tekintetben egy igazi profi, azonban most, hogy testközelből láthatom őt az edzéseken, ennek ismerete mellett is meglepő érzéseket keltett bennem. Továbbra is hatalmas szenvedély munkálkodik benne, s annak ellenére, hogy már harminchat esztendős, rendkívül élvezi a futballt, mely továbbra is az újabb rekordok megdöntéséről szól neki. Mikor ennyi idős korodban is ehhez hasonló mentalitással rendelkezel, s még mindig képes vagy motivációt meríteni az újabb célkitűzésekből, az minden bizonnyal azt jelenti, hogy egy igazi hős vagy."

A Farkasok együttese, kisebb-nagyobb megingások ellenére igen jól teljesít a jelenlegi idényben, a két alakulat összecsapásai pedig egyébként is gyakran járnak óriási izgalmakkal, így Pirlo a holnap megvalósítandó taktika egyes elemeiről, valamint a kezdőcsapat várható összeállításáról is beszélt.

"Négy kiváló középhátvédem van, akik bármely összecsapáson készen állnak a játékra, s ugyanez igaz a szélső védőkre is. Szerencsés vagyok, hogy az ellenfelek játékának aspektusait kielemezve választhatom ki azt a tizenegy játékost, aki a kezdetektől fogva a pályán lesz majd.

A Roma semmit sem vesztett erejéből az Edin Džekóval történtek miatt, hiszen Borja Mayoral remekül pótolja a bosnyákot. Nyilvánvaló, hogy Džeko remek futballista, azonban a futballjuk szempontjából nem meghatározó, hogy melyikük szerepel az adott poszton. 

Chiellini és de Ligt könnyedén játszhatnak egymás oldalán, akárcsak Bonucci és Demiral. A párok egyáltalán nincsenek rögzítve, az összeállítás pedig az ötleteink tudatában módosul, ám a fizikai állapot, valamint az ellenfelek jellemzői is közrejátszhatnak egyes döntések meghozatalánál. A fent említett játékosok személyében négy magas szinten álló labdarúgóval bírunk, akik különösebb problémák nélkül képesek együttműködni, s egymás mellett szerepelni.

Bentancurnak igen fontos szerepe van a csapatunkban. A szezont kissé rossz formában kezdte, azonban tavaly kimagaslóan teljesített, így eközben nyilvánvalóan elfáradt, mind fizikai, mind pedig mentális tekintetben, s szüksége volt némi időre, melyet regenerációval tölthetett, mostanra azonban ismét azt a futballistát láthatjuk, akit az elmúlt időszakban megismerhettünk."

A Maestro végezetül a bajnoki versenyfutás további szakaszairól beszélt, kijelentve, hogy minden csapatnak ugyanannyi mérkőzést kell játszania, így a feleknek igen hasonló esélyeik vannak a végső győzelem elérésére.

"A többi együttes is rengeteg találkozót játszott a jelenlegi idényben, ennek azonban végső soron nem szabad befolyásolnia bennünket, mivel nagy keretünk van, számos variációs lehetőséggel, melynek kihasználása elsődleges feladatot jelent számunkra.

Az Inter, a Milan, a Roma, vagy az Atalanta mindannyian nagyszerű alakulatok, melyekben megvan a kellő eltökéltség ahhoz, hogy májusban a magasba emelhessék a Scudettót. Bár a Farkasok az eddigiekben kénytelenek voltak szembesülni bizonyos nehézségekkel, Paulo Fonseca megmutatta, hogy az őt ért kritikák jogtalanok, s bebizonyította, hogy nagyszerű munkát végez, ekképp pedig igen tisztelem őt" – összegzett a szakember.