Biztos továbbjutás?

porto_cimer.pngHétfőn délben megtartották a sorsolást a Bajnokok Ligájában, így kiderült, hogy a legjobb tizenhat között a Juventus a Portóval fog összecsapni. Ránézésre a legkönnyebb ellenfelet kapta az olasz rekordbajnok, de biztos, hogy ez így van?

Papíron biztos, hogy a leggyengébb ellenfél a Porto, ugyanis 255 millió eurót tesz ki a keretük összértéke, ami a legkevesebb a legjobb tizenhatba jutott csapatok között. A BL-ben nyújtott teljesítményükön ez csak valamelyest látszik meg, ugyanis 6.89-es osztályzatukkal a legrangosabb európai kupasorozat tizenhatodik legjobban futballozó együttese, tőlük rosszabbul csak az RB Liepzig teljesített rosszabbul (6.85), ha a továbbjutókat vesszük figyelembe. Összehasonlításképp a Juventus Sofascore-értékelése 7.07, amivel a mezőny második legjobbja holtversenyben a Manchester City-vel és Chelsea-vel.

A csoportkörben mutatottak még ettől is jobban festenek, ugyanis mindössze egyszer játszottak döntetlent (0-0) és csak egyszer kaptak ki (3-1), mindkét pontvesztés a Manchester City ellen történt. Nagyon magabiztosan, 13 ponttal jutottak tovább, az Olympiacost (kétszer 2-0) és az Olympique Marseille-t (2-0 és 3-0) is simán verték. Gólt csak az angolok tudtak rúgni nekik, és csak ők voltak azok egyetlenek, akik be tudtak találni a manchesterieknek. Öt kapott gól nélküli meccsükkel a legjobbak a mezőnyben (a Citynek is ennyi van), míg tisztázásokban a másodikak a Lokomotiv Moszkva után (26.2).

Ahogy ezekből a statisztikákból sejthetjük, egy nagyon jól védekező együttesről beszélünk, amely átlagban 39%-ban birtokolja a labdát, ettől pedig csak a Lokomotiv Moszkva és a Krasnodar van rosszabb viszonyban a játékszerrel. Konkrétan a portugálok egyetlen mérkőzésen sem tudták többet birtokolni a labdát, mint az ellenfél. Természetesen logikusan ebből az következik, hogy nem sok helyzetet tudnak kialakítani, de a tíz góljuk (három büntetőből) is azt mutatja, hogy amikor ziccerbe kerülnek, azt jó százalékban értékesítik. Sérgio Conceição több felállást is alkalmaz, normál esetben a 4-4-2-es hadrendet preferálja, de szükség szerint váltogatja a felállást, a Manchester City ellen például a 5-3-2-es formációt alkalmazta a portugál tréner, de volt már, hogy 4-2-3-1-ben küldte ki fiait.

.A BL legjobban teljesítő játékosai között van Chancel Mbemba (7.30), aki a Bajnokok Ligája egyik legtöbbet tisztázó játékosa, Agustin Marchesin (7.28) a legtöbb kapott gól nélküli meccset lehozó portásai között van, míg Sérgio Oliviera (7.24) a középpályán, addig Zaidu Sanusi (7.05) pedig a védelem bal szélén vethető be. Rajtuk kívül akadnak ismertebb futballisták is keretükben, mint amilyen az egykori klasszis, és hírhedt csontdaráló Pepe, az egykori Lazio-kiválóság Felipe Anderson, a Liverpool tulajdonában álló Marko Grujić, a nagyszerű fizikai paraméterekkel rendelkező Moussa Marega és a Chelsea-játékos Malang Sarr. A legértékesebb labdarúgójuk a mexikói Jesús Corona, aki 30 millió eurót ér.

Mivel egy viszonylag fiatal, 26.1-es átlagéletkorral rendelkező együttesről van szó, természetesen akadnak a keretben a fentieken kívül is olyan játékosok, akik, ha pályára lépnek, érdemes lesz figyelni őket. Ilyen Luis Díaz, Otávio, Toni Martínez, Romário Baró, Fábio Vieira,  Diogo Leite, Evanilson, João Mario, Diogo Costa és Mamadou Loum.

Egyértelműen örülhetünk, hogy a Sárkányokkal kell majd szembenéznie a Juventusnak, de azt is biztosra vehetjük, hogy nem lesz olyan könnyű menet, mint ahogy azt elsőre gondoljuk. A játékstílusuk a lehető legrosszabb az olaszok számára, ugyanis a Juve együttesének komoly fejfájást okoz a kemény védelmek feltörése (a hétvégén ez a Genoa ellen is megmutatkozott), ráadásul a Porto igencsak jól tudja betolni a buszt, ha pedig ezt Conceição megfejeli öt védővel, akkor igencsak nehéz dolguk lesz Ronaldóéknak. Mivel az első mérkőzés az Estádio do Dragãóban kerül megrendezésre, és ha lesznek szurkolók is, akkor a torinóiaknak nagyon meg kell erőltetniük magukat, mert, ha az Andrades szerzi meg az első gólt, akkor a lehető legnehezebb helyzetbe kerülnek Pirlóék, ugyanis ebben az esetben nincs más dolguk Pepééknek, mint védeni az eredményt. Pont ilyen volt a Lyon elleni párharc, és épp ebből kell tanulni. Nem szabad lenézni az ellenfelet, hanem az első perctől kezdve kell harcolni, és meg kell szerezni a vezetést, hogy az ellenfél kerüljön kényszerhelyzetbe.

Remélhetőleg februárig Pirlo kitalál valamit annak kapcsán, hogy hogyan is lehet eredményesen feltörni a felállt védelmeket, és a játékosok megfelelő mentalitással állnak ki a legjobb tizenhat között. Ha ebben sikerül fejlődni a jelenlegi helyzethez képest, akkor a továbbjutás nem lehet kérdés, és nem kell nagyon megizzadnia a Bianconerinek. Én bízom benne, hogy így lesz, és két győzelemmel megy tovább a Juve, mert egy kiesés akár a Maestro munkájába is kerülhet.