Beharangozó – a Dinamo Kijev elleni meccs

42495cd8bddfb44bd0dad5d7ed43d38a.pngA múlt heti Ferencváros ellenében kiszenvedett sikerrel a Juventus teljesítette a minimális célt a Bajnokok Ligájában, hiszen továbbjutott a csoportból, s ezzel ott van Európa legjobb tizenhat együttese között. Ahhoz viszont, hogy az utolsó fordulóban a csoportgyőzelemért léphessenek pályára Barcelonában, mindenképpen győzni kell a Dinamo Kijev együttese ellen, ami a hétvégi, Benevento ellen mutatott játék alapján egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak, főleg úgy, hogy az ukrán katonacsapat egy esetleges győzelemmel hatalmas lépést tehetne az Európa-ligában való folytatást jelentő csoport harmadik hely felé. A mérkőzést az általánostól eltérően egy hölgy, a francia Stéphanie Frappart fogja vezetni. A helyszín a torinói Allianz Stadium lesz, a kezdési időpont 21 óra, a televízióban a SPÍLER 1 csatornán követhető figyelemmel.

A játékvezető mademoiselle Frappart 1983 December 14-én született a franciaországi Val-d'Oiseban, 2011 óta FIFA dirigens, a Ligue 1-ben 18 mérkőzést vezetett, az EL-ben kettőt, a legrangosabb sorozatban ez lesz a bemutatkozó találkozója. Élete legnagyobb téttel bíró összecsapása a Liverpool-Chelsea UEFA-szuperkupa döntő volt, amit a vörösök a 2:2-es rendes játékidő után, tizenegyesekkel nyertek meg.

Andrea Pirlo tegnapi sajtótájékoztatójában kiemelt szerepet szentelt a női játékvezetőnek, elmondása szerint pedig ez az esemény is arra világít rá, hogy a nemek között nincsen különbség, s örül annak, hogy ez immár e téren is megmutatkozik a futball világában.

"A meccsünket egy kiváló játékvezető fogja vezényelni, ez pedig olyasmi, amit a múltban már láthattunk. Rendkívül örülünk, hogy ezáltal is újabb tapasztalatot szerezhetünk, ráadásul ennek révén is egyértelművé válik, hogy nincs különbség a férfiak és a nők között."

A Zebrák négy győzelem mellett egy döntetlent értek el a mai riválissal szemben, óvatosságra adhat okot, hogy az egyetlen remire pont a mai házigazda pályaválasztásával került sor, miközben összességében csak kétszer látogatott Torinóba a Dinamo. Az 1998-ban lejátszott összecsapáson Filippo Inzaghi és Andrij Gusin góljaival alakult ki az 1:1-es döntetlen a BL negyeddöntőjének első meccsén, míg négy évvel később egy csoporttalálkozó alkalmával az Öreg Hölgy 5:0 arányban földbe döngölte ellenfelét. Marco Di Vaio két alkalommal köszönt be, míg Alessandro Del Piero, Pavel Nedvěd, és Edgar Davids egy-egy alkalommal szomorították Vitaliy Revát. Az első gól előtt a Capitano nem akármilyen cselt húzott meg az oldalvonal mellett, majd szögletből adott gólpasszt éktársának, Davids szólógólja tanítani valónak bizonyult, Nedvěd bombája pedig csodálatosnak, de mind a meccs, mind az akkori játékosok teljesítménye feledhetetlen. A legfrissebb emlék a kijevi odavágón elért 2:0, Álvaro Morata két találatával.

Az ukránok az eddigi négy mérkőzésükből hármat elveszítettek, egyedül Budapesten szereztek pontot, a végeredmény 2:2 lett. Csaknem a teljes keretük sérülésekkel, vagy betegséggel bajlódik, így erősen tartalékos felállásban lépnek majd pályára. A hazai csapatból csak a két legenda, Giorgio Chiellini és Gianluigi Buffon a hiányzó. Edzőjük Mircea Lucescu egy interjúban kiállt fiatalabb kollégája, és volt játékosa mellett, jelezve, hogy Pirlo előtt nagy jövő áll, és türelemmel kell lenni irányában.

A Sky Sport Italia a következő kezdőcsapatot vizionálja a mai mérkőzésre:

Szczęsny – Demiral, Bonucci, de Ligt – Alex Sandro, Bentancur, McKennie, Chiesa – Ramsey – Cristiano Ronaldo, Morata.