Spezia-Juve – Az edzők értékelése

img_20201101_182817.pngA Juventus ma délután a Spezia csapata ellen visszatért a győztes útra két döntetlennel végződő bajnokit követően, ugyanis 4-1-es sikert könyvelhetett el ellenfele fölött. A mérkőzés után mindkét csapat vezetőedzői megtették ilyenkor szokásos nyilatkozatukat. Andrea Pirlo szerint a csapat jó játékkal diadalmaskodott az idegenbeli találkozón, azonban továbbra is van lehetőség a fejlődésre, míg Vincenzo Italiano arról beszélt, hogy együttese akár nyerhetett is volna a 123. születésnapját ünneplő Bianconerivel szemben. 

"Jól játszottunk, már az első félidőben lezárhattuk volna a meccset, sokat nyújtottunk ma. Mindazonáltal, ha nem így teszel, bármelyik ellenféllel szemben kockáztatsz. Mindenképpen nyerni szerettünk volna, Ronaldo pedig segített nekünk ebben" –kezdett bele mondanivalójába az Öreg Hölgy mestere a Sky Sport Italia riporterének. 

Az ötszörös aranylabdás portugál világsztár több mint húsz napot volt kénytelen kihagyni koronavírus-fertőzése miatt, második félidei visszatérése után pedig egyből duplázott, mellyel az összecsapás egyik legfontosabb nyerőemberének bizonyult. 

"Némileg megváltoztattuk a rendszerünket, tudtuk, hogy Arthur szabadabban játszhat egy kissé hátrább helyezkedve. Ronaldo formája javul, és mi nagyon vártunk a visszatérésének pillanatára. Mind ő, mind pedig Paulo Dybala fejlődik, meglátjuk, hogyan fogják érezni magukat a következő napokban. 

A védekezési fázisban mindig négy védővel állunk ki. Most ezek a játékosok állnak rendelkezésemre, de meglátjuk, hogy a hiányzók visszatérése után milyen szisztémában léphetünk pályára, azonban az alapvető elképzelések változatlanok maradnak majd. 

Folyamatosan fejlődünk. Néhány futballista visszatért a sérüléséből, és elég időnk van dolgozni az ötleteinken."

Az eredmény ellenére a Juventus még mindig nem játszik csúcsformában, ezt pedig látja Pirlo is, aki ismét leszögezte, hogy van még mit javítani a játékon, mely által a csapat is sokkal jobban fog teljesíteni. 

"Lassan észrevehetőek leszek a mérkőzéseken azok a szituációk, melyeket az edzéseken gyakorlunk. Fel kell juttatnunk a játékosokat az ellenfél sorai közé, hogy miután ezt megtettük, már csak a területük letámadására kelljen gondolnunk. 

A védekezési fázist két szoros védvonallal igyekszem leegyszerűsíteni, agresszívebbnek kell lennünk ha elveszítjük a labdát, hiszen kevésbé megerőltető öt métert előrefutni, mintha ugyanezt visszafelé kéne megtenned hetven méteren. Jelenleg a potenciálunk 60-70%-át használjuk ki."

vincenzo_italiano_spezia_juve.jpgA Spezia trénere már korántsem nyilatkozott ennyire optimistán, ami annak fényében nem is csoda, hogy Cristiano Ronaldo becseréléséig együttese döntetlenre állt a Juventusszal szemben, utána viszont elveszítette a találkozót. 

"Talán én magam követtem el a legnagyobb hibát" –mondta Italiano. 

"Amikor láttam, hogy a srácok a Juventus térfelén játszanak, azt hittem, több gólt is szerezhetünk. Amíg Ronaldo révén nem kerültek ismét előnybe, kiegyenlített volt a játék. Gigi Buffon azonban még a vezetés átvétele után is bemutatott egy rendkívüli védést, megakadályozva Julien Chobot-ot a góllövésben.

Folytatnunk kell az eddigieket, és hinnünk kell abban, amit csinálunk. Nem veszítjük el a lelkesedésünket, tovább haladunk a megkezdett úton" –jelentette ki az olasz szakember.