Beharangozó – a Dinamo Kijev elleni meccs

dinamo_kijev_logo.pngAz alig két és fél hónappal ezelőtti, felettébb kínos Lyon elleni búcsút követően a Juventus újra nekilát üldözni az 1996 óta elérhetetlennek bizonyuló Bajnokok Ligája-trófeát. Andrea Pirlo csapata a legutóbbi két bajnoki fordulóban mutatott játéka alapján nem sorolható a favoritok közé, viszont ha visszatérnek a hiányzók, és a mester ars poeticája  is elkezd meglátszani a teljesítményen, akkor egészen biztosan nem lehet majd egy kézlegyintéssel elintézni az Öreg Hölgyet.

A torinói egyesület az FC Barcelonával, a Dinamo Kijevvel, és a Ferencvárossal került a BL G jelű csoportjába, ahonnan ránézésre nem jelenthet gondot kiharcolni a továbbjutást. A menetelés a sorsolás alapján 2020. október 20-án kezdődik, és a kijevi Olimpiai stadionba szólítja a Zebrák együttesét. A mérkőzést a román nemzetiségű Ovidiu Hațegan  vezeti, és 18 óra 55 perctől, a Spíler 2 közvetíti élőben. Az ukrán főváros csapatát alig kevesebb mint 21 ezer hazai szimpatizáns fogja biztatni, hiszen a stadion befogadóképességének 30%-ig engedélyezett a nézők beengedése.

A 40 éves aradi születésű játékvezető eddig 27 mérkőzést vezetett ebben a sorozatban, ezeken 112 sárga és 6 piros lapot osztott ki, ezen kívül 9 büntetőt ítélt meg. A Bajnokok Ligája főtábláján mindkét együttesnek 2-2 alkalommal dirigált, a sárga-kékek mindkétszer 0-0-ás döntetlent értek el, egyszer a Manchester City, egyszer pedig a Napoli otthonában, míg a fekete-fehéreket mindkétszer hazai pályán vezényelte, és míg a Porto ellen 1-0-ás hazai győzelem született, addig a Manchester United ellen 1-2 arányban alulmaradt a házigazda. Az idei kvalifikáció során már vezette a kijeviek KAA Gent elleni idegenbeli mérkőzését, ahol 1-2-es végeredmény alakult ki.

A két csapat eddig összesen négy alkalommal találkozott egymással, minden alkalommal az elit sorozatban. Az 1997/98-as kiírásban Torinóban 1-1 lett a végeredmény a negyeddöntő első meccsén, majd a visszavágón idegenben nyert 4-1 arányban a későbbi döntős Juventus. Az öt torinói gólból négyet is a jelenlegi mesterünk későbbi játszótársa, Filippo Inzaghi szerzett, az utolsót Alessandro Del Piero érte el, míg a visszavágó hazai találatát a Ferencváros jelenlegi vezetőedzője, Sergiy Rebrov lőtte. Ki kell még emelni azt a Zinédine Zidane-t, aki élete egyik legjobb teljesítményét nyújtva, cseleivel és passzaival az őrületbe kergette az ellenfél játékosait.

A következő alkalom a 2002/03-as szezon csoportmeccsein következett be, amikor is a torinói Stadio Olimpicóban egy 5:0-ás tarolás következett, míg a kijevi visszavágón 2:1 arányban kerekedett felül a Bianconeri. A hazaiak gólját Maksim Shatskikh érte el, míg a vendég gólokat a két Marcelo, Salas és Zalayeta szerezte.  Látható tehát, hogy a mai ellenfél pályaválasztásával eddig 100%-os a fekete-fehér gárda mérlege, remélhetőleg ez este kilenc óra tájban is elmondható lesz. Utóbbi két alkalommal egyébiránt a Juve kapuját a jelenleg is kerettag Gianluigi Buffon védte, bár ma este nagy eséllyel a lengyel Wojciech Szczęsny fogja megpróbálni az ellenfél támadásait hatástalanítani.

A Dinamo keretének értéke körülbelül hetede mai ellenfelének, de láthattuk a Crotone ellen, hogy a mérkőzéseket nem az eurók, hanem a labdarúgók játsszák. Az ukrán bajnokságot hat forduló után ők vezetik, négy győzelemmel és két döntetlennel, 14:3-as gólaránnyal. Három mérkőzésen még gólt sem kaptak, legnagyobb arányú győzelmüket a Minaj 4:0-ás megzabolázása során aratták. A hétvégi fordulóban a Rukh Lviv  2:0-s legyőzésével hangoltak a hétközi BL fordulóra. A nemzetközi színtéren sem számítanak nyeretlennek, hiszen nyertek már UEFA-kupát, és UEFA-szuperkupát is. A csapatuk átlagéletkora rendkívül fiatal, mindössze 24,6 év, ami a megfiatalított zebrákénál is majdnem 4 évvel kevesebb. Legértékesebb játékosuk a 19 millió euró értékű Viktor Tsygankov, aki 22 esztendős, és a jobb szélső pozíciójában játszik, huszonnégyszeres felnőtt válogatott, ezeken a mérkőzéseken 5 gólt szerzett. A bet365 fogadóiroda 4,75-3,5-1,8 arányban adja az esélyeket, a pályaválasztó szempontjából.

Az idei átigazolási szezonban nem költöttek egy eurót sem, hiszen a csapathoz csatlakozó négy játékos közül hármat, Artem Kravets (Kayserispor), Clayton (Atlético Mineiro) és Volodymyr  Kostevych (Lech Poznań) ingyenesen igazolhatóként szereztek meg, míg Tudor Baluta a Brighton csapatából kölcsönbe érkezett. A jelenlegi keretekben nincsen olyan labdarúgó, aki megfordult volna a másik csapatban.

A mai napon a Kijev csapatából Artem Besedin, Mykyta Burda és Oleksandr Tymchyk nem hadra fogható, míg a vendégek továbbra is nélkülözni kényszerülnek a Bajnokok Ligája legeredményesebb játékosát, Cristiano Ronaldót, rajta kívül pedig Weston McKennie-t, Alex Sandrót és Matthijs de Ligtet, ellenben  Aaron Ramsey és Paulo Dybala már a Mister rendelkezésére állhat. 

A kijevi katonacsapat kispadján nem kisebb név foglal helyet, mint a román szakember Mircea Lucescu. A 75 éves sikeredző a nyáron vette át a fővárosiak irányítását, de mivel a múltban a nagy rivális Sahtar Doneck csapatát irányította, így az ultrák tüntetést szerveztek ellene, aminek nyomására felmondott, és csak az elnök Igor Surkis kiállásának köszönhetően maradt mégis a gárda élén.

Mondhatni szeret a volt csapatai riválisához igazolni, hiszen edzette a román Rapid és FC Dinamo București, és az isztambuli Galatasaray és Beşiktaş gárdáit is. Aktuális csapataival többek között 13 bajnoki címet, UEFA-kupát, UEFA-szuperkupát, és több országban kupagyőzelmeket szerzett. Ukrajnában egészen elképesztő 22 címet nyert már meg. Olasz kötődése is van, hiszen vezetésével a Brescia megnyerte a Serie B küzdelmeit az 1991-92-es szezonban, és feljutott az élvonalba. Abban a csapatban nem más játszott a keze alatt, mint Andrea Pirlo, aki most az ellenfél hadvezéreként fog szembenézni egykori mesterével, akitől a szakma alapjait kezdte ellesni, még játékos karrierje kezdetén. Egyénileg is elismert, hiszen hazájában háromszor választották meg az év edzőjének.

A Sky Sport szerinti várható kezdő:

122170902_341652893577539_7256898411326324342_n.jpg