Pirlo: "Stresszesebb edzőnek lenni"

pirlo_uefa_interview.pngA Juventus vezetőedzője, Andrea Pirlo az UEFA oldalának nyilatkozott több, őt és a munkáját érintő dologról, így például a rendelkezésére álló játékosokról, a hamarosan kezdődő Bajnokok Ligájáról, illetve arról is, hogy milyen érzés szakemberként tevékenykedni. 

Az olasz tréner mindenekelőtt kijelentette, hogy a döntést jövőbeli munkájáról "napról napra", azaz fokozatosan hozta meg, inspirálódva az őt irányító, vagy általa csodált nagy edzők munkásságából is, ahogy azt szakdolgozatában is említette. 

"A visszavonulásomat követő években elkezdtem tanulni, és egyre inkább, napról napra erősödött bennem az érzés, hogy a szenvedélyem az edzősködés iránt egyre növekszik" –kezdte mondanivalóját a Maestro. 

"Ennek révén tehát automatikus választás lett, hogy edző leszek. Nagyszerű szakemberekkel hozott össze a sors, a Brescia csapatában az elsők között velem dolgozó Mircea Lucescutól kezdve Marcello Lippi-ig, Carlo Ancelotti-ig, Antonio Contéig, vagy Max Allegri-ig. Boldog vagyok, hogy lehetőségem volt tőlük tanulni, és mindannyiuktól igyekszem átemelni valamit."

Pirlo azt is elárulta, hogy edzőként Pep Guardiola az egyik példaképe, akivel a Bresciánál együtt is futballoztak egy kis ideig.

"Guardiola mindannyiunk számára példaértékű. Megmutatta, és jelenleg is megmutatja, hogy a legjobbak közé tartozik, kezdve a Barcelona ifjúsági csapatánál töltött éveitől egészen addig, amíg a felnőtt keret edzőjévé vált. Bebizonyította, hogy követendő példa mindazon fiatal szakembereknek, akik egyfajta támadófutballt kívánnak játszatni a csapataikkal. Bár mindannyiunknak megvannak a magunk elképzelései, melyeket véghez is kell vinnünk, úgy gondolom, hogy valóban érdemes az ő útjára lépni."

A Bianconeri alakulatánál az egykori nagyszerű középpályás sok új játékost talált, de néhány régi társa és barátja is jelen van a keretben. 

"Ez nagyszerű érzés. A csapat nagyon befogadó volt. Talán az elején nem volt könnyű edzőként tekinteniük rám, de néhány óra leforgása alatt megértették, hogy a szerepem más, mint pár nappal korábban.

 A hozzáállásuk gyorsan és könnyen alkalmazkodott ehhez. Sokat tudnak nekem segíteni, mert tisztában vannak vele, hogy mit jelent a Juve játékosának lenni. Tudják, hogy mit jelent a győzelem, valamint azt is, hogy milyen érzés velem dolgozni.  Ugyanazt a szellemiséget képviseltem, mikor együtt játszottunk, mint amelyet el szeretnék hozni a csapathoz, így ők nagy segítségek lesznek a szezon folyamán."

A tréner ugyanakkor elismerte, hogy jelentős különbség van az edzőség és aközött, mikor a pályán irányította a csapat játékát. 

"Mindenképpen stresszesebb edzőnek lenni, mivel a pályán eldönthettem, hogy mit akarok kezdeni a labdával. A pálya mellől is tudok vezényelni, de más emberek értelmezik az adott szerepeket, s más emberek játszák a meccseket, ezért edzőként valamivel nehezebb.

Amikor játszottam, volt egy bizonyos stílusom, ami azt jelentette, hogy részt vehetek bizonyos helyzetekben, s ezekben meghatározóvá is válhatok. Most ezt egyedül kell megtennem a partvonal mellől."

Az Öreg Hölgy jelentős változásokat eszközölt a kereten az átigazolási időszak során, Pirlo pedig úgy véli, néhány idősödő futballistát fiatal tehetségekkel tudott pótolni. 

"Kiváló minőségű, és reményteli kilátásokkal rendelkező fiatalok. Amikor bizonyos játékosok a pályájuk végéhez közelednek, az egyetlen helyes út, ha fiatalokkal próbálsz építkezni a továbbiakban. Szerencsére meg tudtuk szerezni ezeket a srácokat, s bízunk benne, hogy fejlődni fognak, majd olyan csúcsjátékosokká válnak, mint amelyekkel néhány évvel ezelőtt rendelkeztünk."

Szinte elengedhetetlen módon szóba került a portugál szupersztár, Cristiano Ronaldo is, akivel, mint kiderült, a szakember felettébb szeret együtt dolgozni. 

"Örülök, hogy nálunk van ez a hatalmas futballikon, s naponta látom őt, a rendelkezésemre áll, látom, ahogy edz és játszik. 

Az ittléte óriási öröm számomra, illetve az egész csapatnak is. Olyan ember, aki ugyanúgy dolgozik most, 35 évesen, mint fiatal korában, változatlan szenvedéllyel focizik minden egyes nap. Példát jelent mindannyiunknak."

A Zebrák 1996 óta nem nyerték meg a legrangosabb európai kupasorozatot, azaz a Bajnokok Ligáját, azonban Pirlo az AC Milan játékosaként azóta kétszer (2003-ban éppen a Juventus, míg 2007-ben a Liverpool ellen) is magasba emelhette a trófeát. 

"Tudjuk, hogy a Bajnokok Ligájában minden csapat erős, nincsenek gyenge ellenfelek. Emiatt mindenkinek figyelemmel és szenvedéllyel kell játszani, hiszen nem követhetünk el hibát. A sorozat minden évben nehéz, nagyon kemény megmérettetés.  Apró részletektől függhet a siker."

"Véleményem szerint a téli szünetet követő visszatérés utáni időszak a legnehezebb. Március környékén, amikor egyes csapatok talán még nem rázódtak vissza a szokásos kerékvágásba, míg más együttesek kiváló formában vannak. 

Emiatt ezt tartom a legnehezebb periódusnak. Néha szükség van szerencsére, talán kedvezőbb sorsolásra, mivel lehet, hogy a keret éppen nem a legjobb tudása szerint teljesít, ami az egész idény sikerességét kockára teheti."

A Maestro azt kívánja, hogy csapata igyekezzen rákényszeríteni akaratát az ellenfélre, függetlenül attól, hogy ki és hol játszik éppen. 

"Mindig arra törekszem, hogy támadófutballt játszassak, irányítsam a játékot,  és nyomás alá helyezzem az ellenfelet, mindegyik stadionban. Ez a célunk.

Ha a csapat a Bernabeuban, vagy akár más stadionban játszik, akkor is fennáll ez az elképzelés, nem változik semmi" –zárta exkluzív interjúját a fekete-fehérek szakembere.