HIVATALOS: 10 pontos büntetést kapott a Juve

juventus_pontlevonas.jpgMint ismert, az Olasz Labdarúgó Szövetség Fellebbviteli Bírósága a ma délutáni órákban tartott ülést a számlahamisítási botrány ügyében, mivel az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) korábbi döntésével visszaküldte az eljárást a FIGC-nek, mely szervezet főügyésze, Giuseppe Chinè korábbi álláspontjaival már világossá tette, hogy mindenképpen el akarja marasztalni a Juventust a visszaélések miatt, a mai nap folyamán pedig eredetileg 11 pontos büntetést javasolt a rekordbajnok számára, melyet az ügyészség végül egy ponttal csökkentett. 

Az ítélet néhány perccel ezelőtt kihirdetésre is került, melynek alapján megállapítható, hogy az Öreg Hölgy ismételt, 10 pontos büntetést kapott a bíróságon, ami ugyan öt ponttal kevesebb az eredeti, januárban nyilvánosságra hozott határozat alapján kirótt elmarasztalásnál, jelen helyzetben mégis a tabella hetedik helyére sorolja vissza a torinóiakat. 

Az ügy másik részét képező, egykori vezetőségi tagok sportügyektől való eltiltását ezzel párhuzamban ismételten helybenhagyta a Fellebbviteli Bíróság, ami azt jelenti, hogy Andrea Agnelli, Fabio Paratici, Maurizio Arrivabene, továbbá Federico Cherubini ezt követően sem végezhetnek semmilyen, futballal kapcsolatos tevékenységet a következő nyolc hónap során. 

Az ítéletet követően a Juventus pénzügyi igazgatója, Francesco Calvo elismerte, hogy a klub hamarosan sajtóközleményt fog kiadni a témában, s hogy a Bianconeri mindenképpen él majd a fellebbezés lehetőségével, ugyanis a szezon jelen szakaszában, három meccsel a bajnokság vége előtt a fekete-fehérek nem fogadhatnak el egy ilyen mértékű pontlevonást. 

"Az első benyomások nyilvánvalóan negatívak, mivel egyáltalán nem vagyunk elégedettek ezzel a büntetéssel. A vezetőség számított rá, hogy az ítélet közvetlenül a mérkőzés előtt kerül majd kihirdetésre, ezért pedig a hír nem befolyásol bennünket, azonban jelenleg túlságosan korai lenne ennél többet mondani. Hamarosan sajtóközleményt fogunk kiadni az ügyben, ami tisztázza majd az álláspontunkat" – értékelt a DAZN kamerái előtt. 

"A fellebbezés egyértelműen egy lehetőség számunkra, azonban előbb ki kell értékelnünk a helyzetet, s meg kell értenünk az ügy motivációit, melyekről sokkal többet fogunk tudni az elkövetkezendő napokban. Amint sikerül szert tennünk a szükséges tudásra, meg fogjuk érteni azt is, hogy mekkora mozgásterünk van egy esetleges fellebbezés kapcsán. 

Az illetékesek folyamatosan elemzik a szezon alakulását, s bár nem tudjuk, hogy pontosan milyen végeredménnyel zárunk majd, minden eshetőség kapcsán konkrét elképzeléseket állítottunk fel. Ezeket az elemzéseket azért készítjük el, hogy jövőre megpróbáljunk javítani, ami a Juventus alapvető célja.

Egy olyan klubnak, mint az Öreg Hölgy, mindig a győzelemért kell küzdenie, mi pedig minden tekintetben a fejlődésre törekszünk majd. Az évad vége után a mesterrel közösen végezzük majd el a szükséges értékeléseket, mivel a siker egyértelmű cél számunkra, elvégre csak és kizárólag ezzel tehetjük igazán boldoggá a szurkolóinkat."

A Juventus sajtóközleménye kisvártatva meg is érkezett: 

"A Juventus Football Club tudomásul veszi a FIGC Fellebbviteli Bíróságának döntését, és fenntartja a jogot, hogy elolvassa azt ítélet indoklását, annak érdekében, hogy kiértékelje egy, a CONI Sportgarancia Testületéhez esetlegesen benyújtásra kerülő fellebbezés lehetőségét. 

Az immár több éve elkezdődő ügy ötödik fokú ítélete nagy keserűséget vált ki a klubból, és annak több millió szurkolójából, akik világos szabályok híján rendkívüli mértékben büntetve érzik magukat az arányosság elvét látszólag teljesen figyelmen kívül hagyó szankciók miatt. Bár a Juventus Football Club nem hagyja figyelmen kívül a határozat megszületésének gyors mivoltára vonatkozó szükségességet, hangsúlyozzuk, hogy ezeket a tényeket a bíróságnak figyelembe kellett volna vennie, miközben klubunk mindig is együttműködött az érintett szervekkel, s továbbra sem zárkózunk el az igazságot felelősségre vonástól."

Nicolò Schira mindezzel együtt megjegyezte, hogy a Juventus Covid-járvány alatt elkövetett visszaéléseinek másik összetevőjét képező ún. bérmanőver-ügy első tárgyalására június 15-én kerül majd sor, ahol végre a törvényszék elé kerülnek a játékosok titkos kifizetésével kapcsolatos kérdések, ám a végleges döntés e téren várhatóan majd csak a 2023/2024-es idényben fog megszületni.