Allegri: "Az 59 pont nem elég a BL-helyekhez"

allegri_pre_napoli.jpgA Juventus a Sporting elleni továbbjutást követően ma este egy igazi rangadóval találja szembe magát a Serie A-ban, ahol a 15 pontjukat frissen visszakapó csapat játékosai a Napoli együttesével mérkőznek majd meg. A találkozó előtt a gárda mestere, Max Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó színe előtt, ennek keretében pedig szót ejtett a várható kezdőről, egyes labdarúgók sérüléseiről, valamint arról is, hogy a Zebrák nem lehetnek elégedettek azzal, hogy az Európa-ligában szerepelnek. 

"A Napoli a Scudetto megnyerése felé halad. Ellenfelünk rendkívüli idényt fut, s teljesen megérdemelten fogja majd magasba emelni a trófeát, éppen ezért pedig egy nagyon nehéz mérkőzés áll előttünk, egy olyan együttessel szemben, mely annak ellenére is nagyszerűen játszott az évad BL-meccsein, hogy a Milan elleni negyeddöntőt már nem tudták sikerrel venni. A Partenopei minden bizonnyal a három pont begyűjtését fogja megcélozni, hogy minél hamarabb bebiztosíthassa a bajnoki aranyat, ami miatt jó meccset kell játszanunk, azt tartva a szemünk előtt, hogy hátralévő nyolc mérkőzésünkön a lehető legtöbb pontot kell megszereznünk annak érdekében, hogy a top4-ben maradjunk, s hogy elérjük a célként kitűzött második helyet" – fogalmazott a tréner. 

"A védelem helyzetével kapcsolatban csak annyit mondhatok, hogy a főbb dolgokat a meccs előtti utolsó edzés határozza majd meg. Gleison Bremer jól van, azonban fel kell mérnem az állapotát, ahogy persze a többiekét is. Daniele Rugani és Leonardo Bonucci jól érzik magukat, egyikük pedig játszani is fog, míg Mattia De Sciglio szintén rendelkezésünkre áll. A többieket még ki kell értékelnem, s ennek fényében kell meghoznom a döntést a kezdőcsapatról. Federico Chiesa 90 percet játszott csütörtökön, ami miatt egyelőre nem tudom, hogy most mennyi ideig szerepeltethetjük majd őt. 

A Napoli elleni első mérkőzés után mindent újra kellett értékelünk magunkkal kapcsolatban, elsősorban mentális téren, ami nagy erőfeszítést jelentett számunkra. A bajnokságban a szóban forgó meccs után sújtottak bennünket a pontlevonással, elsődleges célunk tehát a lejtőn való lassú felkapaszkodás volt, emellett pedig ott voltak a Coppa Italia és az Európa-liga küzdelmei is. Úgy vélem, hogy alapvetően jó munkát végeztünk, viszont ennél sokkal eredményesebbnek kell lennünk a szezon utolsó szakaszában, ugyanis egyértelműen megvan az esélyünk arra, hogy két kupadöntőben is pályára lépjünk, ahogy arra is, hogy megelőzzük a tabella második helyét elfoglaló Laziót. 

Egyetlen Napoli-játékost sem igazolnék le azonnal a Juventushoz, csak azért, hogy a meccs előtt meggyengítsem őket. Ellenfelünk elsősorban csapatként erős, s bár természetesen vannak kiemelt fontossággal bíró labdarúgóik, kalkulációink szerint holnap közülük minimum ketten, vagy hárman fognak hiányozni a keretből, ami már eredendően is kisebb problémákat jelenthet a délieknek. Nem azért fogunk pályára lépni, hogy visszavágjunk a néhány hónappal ezelőtti vereségért, azonban nem lehet kérdés, hogy a győzelemre kell törekednünk, még egy olyan csapattal szemben is, mely a tabella első helyén áll, s mely legutóbbi hét idegenbeli meccsének mindegyikét megnyerte. A Napoli idén a hazai, valamint a nemzetközi szinten is bebizonyította, hogy egy rendkívül erős alakulat. A futballban néha előfordul, hogy akkor is kikapsz, ha sikert érdemeltél volna, azonban mivel sportágunkban az eredmények számítanak, egyértelmű, hogy a Partenopei a legjobb olasz gárda idén, ami teljesen maga alá gyűrte a mezőny többi részét. 

A bajnokságban még nyolc meccsünk van hátra, ezen felül pedig kétszer mindenképpen pályára kell majd lépnünk az EL-ben, egyszer pedig a Coppában. Célunk az, hogy ezt a számot még legalább két mérkőzéssel, két kupadöntővel növeljük, ami egy rendkívüli eredmény lenne számunkra. Ez azt jelentené, hogy 58 találkozón futottunk ki a gyepre, ami a lehető legtöbb egy idényen belül. Egyelőre a Napoli elleni megmérettetés élvez prioritást számunkra, ezt követően pedig a szerdai találkozón fogunk gondolkodni, ezért pedig fontos, hogy mindenki rendelkezésünkre álljon, s hogy alkalmam nyíljon a kezdő bizonyos tagjainak időszakos cserélgetésére. Az öt cserelehetőség miatt azok is nagy esélyt kapnak, akik nincsenek a pályán az első pillanattól fogva. 

Úgy vélem, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk a Serie A jelenlegi idényében, s bár nem keresünk kifogásokat, egyértelmű, hogy a 15 pont ideiglenes elvétele, valamint a döntés körüli huzavona eredményeinkre is hatással volt. Ami történt, megtörtént, nekünk pedig immár arra kell fókuszálnunk, hogy a lehető legjobb formánkat mutassuk meg a mostani találkozótól fogva egészen június 4-ig. Nekünk, mint ahogy eddig is, a pályán zajló eseményekre kell összpontosítanunk, s annak ellenére, hogy visszakaptuk az ott megszerzett pontokat, az évad további része hatalmas kihívásokat tartogat számunkra. Nem lehet egyértelműen megmondani, hogy a körülöttünk zajló események jobban összehoztak-e bennünket, ám kétség sem férhet hozzá, hogy az utóbbi időszakban mindenki a legjobb tudása szerint dolgozott és edzett, ami segített a csapat egyensúlyának megtalálásában is. Nem lehet tudni, hogy mi történt volna, ha nincs a pontlevonás.

Könnyen lehet, hogy most közelebb lennénk a Napolihoz, ha mindez nem következett volna be, s az is, hogy nem. Ha összegezni szeretném jelenlegi helyzetünket, azt mondanám, hogy a fiúk jelentős dolgokat értek el a szezon folyamán, azonban még nem elég jelentős tetteket, mivel a mostani, 59 pontunk nem lesz elég ahhoz, hogy elérjük a BL-helyek valamelyikét, ami miatt az elkövetkezendő nyolc meccs mindegyikén a diadalt kell megcéloznunk. A pletykák ellenére a legkevésbé sem aggódom Dušan Vlahović miatt, aki remek edzésmunkát végez, és sokkal nyugodtabb, mint az utóbbi időben. Centerünk egy fejlődési úton megy keresztül, ami számos nehézséget tartogat számára, ugyanakkor nem arról van szó, hogy ő jó, vagy rossz játékos lenne-e. Dušan egy nagyszerű futballista, akinek ugyanolyan ütemben kell fejlődnie, mint mindenki másnak, s akinek higgadtnak kell maradnia, hiszen nem egymaga  felelős a Juventus eredményeiért. Azokért a teljes csapatnak felelősséget kell vállalnia, úgy győzelem, mint vereség idején, neki pedig meg kell őriznie alapvető nyugalmát, s jó teljesítményt kell nyújtania.

Adrien Rabiot igen sokat fejlődött az elmúlt hónapokban, azonban még mindig képes lehet egy magasabb szintre, amit egyébként a Sporting elleni továbbjutást követően is elmondtam neki. Úgy vélem, hogy több konstruktív passzra lenne képes, illetve több lövést is leadhatna a tizenhatoson kívülről, ám ennek ellenére nem lehet vita tárgya, hogy remek idénye van. A Napoli legutóbbi, AC Milan elleni párharca két fantasztikus, magas technikai színvonallal bíró találkozót tartogatott számunkra, ahol az Égszínkékek ugyanúgy játszottak, mint az idény eddigi részében. Ellenfelünk kiváló fizikai és mentális állapotban van, emiatt pedig ellenünk mindenképpen nyerni akarnak majd, feledtetni a BL-kiesést. A Napoli-Juve sosem veszíti el fontosságát, s mindig a Napoli-Juve marad" – összegzett General Max.