Danilo: "A rossz helyzetek egyben lehetőséget is jelentenek"

danilo_pre_sporting.jpgA Juventus holnap este a Sporting CP együttesét látja vendégül az Európa-liga negyeddöntőjében, a meccset megelőzően pedig a csapat egyik játékosa, Danilo is nyilatkozatot tett a nemzetközi és az olasz médiának, melyben kijelentette, hogy a Bianconerinek a legjobb formáját kell mutatnia, emellett pedig szót ejtett arról is, hogy szíve legfőbb vágya teljesült, mikor nemrég hosszabbított a torinóiakkal. 

"Nem is lehet kérdés, hogy a legjobb formánk szerint kell majd futballoznunk, mivel a Sporting nemrég kiejtette az Arsenalt, a Premier League első helyezettjét, megmutatva ezzel a klub hatalmas erejét. A győzelemhez a legkedvezőbb arcunkat kell megmutatnunk holnap este, s a jövő heti, idegenbeli meccsen is, mivel tisztában vagyunk vele, hogy a párharc nem ér véget holnap, s hogy Lisszabonban egy még nagyobb kihívás fog ránk várni" – szögezte le a brazil védő. 

"Hogy mit tanácsolnék a lejáró szerződéssel bíró csapattársaimnak? Mikor annak idején a Juventushoz igazoltam, nem hittem volna, hogy most, a negyedik szezonom végre felé haladva is itt fogok majd futballozni. Az elmúlt évek nagyon gyorsan teltek el, köszönhetően annak, hogy minden itt töltött pillanatot kihasználtam, s még a legnehezebb percekben is kitartottam a csapat mellett. Természetesen csak a magam nevében beszélhetek, ám mikor tárgyalásokba kezdtem a klubbal kontraktusom megújításáról, az első perctől fogva olyan energiákat éreztem magunk körül, melyek a maradás felé tereltek. Úgy vélem, bátran mondhatom, hogy egy olyan döntést hoztam, ami szívem egyik legfőbb vágyának is megfelelt. 

Általában azon az állásponton vagyok, hogy a kisebb-nagyobb válságok egyúttal mindig tartogatnak számunkra egy lehetőséget is, mind a futballban, mind pedig az életben. A Juventus idei szezonja nehezen indult, azonban a fiatalok, akik eddig nem sok alkalommal léphettek pályára, valósággal berobbantak együttesünknél, s bizonyították, hogy megvannak a képességeik ahhoz, hogy a Bianconeri szerelését viseljék. Ez talán az évad legjelentősebb fejleménye, a srácok pedig most már elmondhatják magukról, hogy felelősséget vállalnak a Zebrákért, ami csapatunknál alapvető fontosságúnak számított a múltban, és számít most is. 

Az idény ezen szakaszában minden együttesnél kezd jelentkezni a fizikai és a mentális fáradtság, ami a körülményeket tekintve teljesen normálisnak mondható. A különbséget ettől fogva az jelenti majd, hogy kik lesznek képesek fenntartani jelenlegi szellemiségüket, s kik fognak összeroppanni a nagy terhet alatt. Azok, akik a győzelem útján akarnak járni, mindenképpen meg akarják őrizni koncentrációjuk szintjét, ami miatt ez velünk sincsen másképp. Gleison Bremer egy erőnléti szempontból rendkívüli képességekkel bíró védő, aki kiválóan teljesít a párharcok és az ellentámadások megállításának során. Gleison a pályán kívül is remek személyiséget tudhat magáénak, ugyanis folyton tanulni és fejlődni akar, s pontosan tudja, hogy miben kell javulnia. Úgy vélem, hogy társam már most is magas színvonalat képvisel, a jövőben pedig még jobbá válhat. 

A pontlevonással kapcsolatos ítélet miatt természetesen van bennünk egy kis szorongás, ami helyzetünket tekintve teljesen normálisnak mondható, ugyanakkor igyekszünk keveset foglalkozni ezzel, s a futballra koncentrálni, ami önmagában is nagy feladatot jelent számunkra. A pályán kívül történő dolgok a klub hatáskörébe tartoznak, mi pedig arra fókuszálunk, hogy minden tőlünk telhetőt megadjunk a sikerekért a meccseken. Egy alakulatnál mindig van egy adott hierarchia, amit a játékosoknak tiszteletben kell tartaniuk. Szerepem nem sokban különbözik attól, mint amit leigazolásom után töltöttem be: most is arra fektetem a hangsúlyt, hogy legjobb tudásom szerint segítsem a fiatalokat, valamint, hogy támpontot jelentsek azok számára, akik esetleg nehezebb időszakon mennek keresztül. Boldog és elégedett vagyok a helyzetemmel, s nem azért hosszabbítottam a Juventusszal, hogy valamiféle kivételezett státuszba kerüljek. Azt tettem, amit a szívem és az eszem diktált, mivel karrierem során sosem a rangok, vagy az anyagi előnyök vezéreltek. 

A Lazio elleni összecsapást alaposan ki kell értékelnünk, azonban nem mehetünk el a tény mellett, miszerint a rómaiak tipikusan az a csapat, akik a 60-70. perc környékéig nem igazán engedik játszani, pláne lehetőségekhez jutni az ellenfeleket hazai környezetben. Rómában velünk is pontosan ez történt, s bár az utolsó percekben közel kerültünk az egyenlítéshez, pont nélkül kellett távoznunk a fővárosból. Sosem feledhetjük el, hogy a mérkőzések 90 percig tartanak, s nem érnek véget az első félidőben. Ugyan olykor előfordul, hogy sokáig nem tudunk tenni semmit a riválissal, majd az utolsó negyed órában mégis a mi javunkra billennek az események, ezúttal nem ez történt, amit nekünk el kell fogadnunk. Nagyon elégedett vagyok Federico Gatti teljesítményével, aki véleményem szerint mindannyiunk számára példaértékű lehet. Bár Fede a Serie B-ből érkezett az Öreg Hölgyhöz, s az első 6-7 hónapban voltaképpen alig játszott, mindig a fejlődésen dolgozott, s mikor lehetőséghez jutott, képes volt megmutatni, hogy helye van a Juventusnál. Nagyon örülök az ő történetének, főleg azért, mert Gatti tudja, hogy még mindig fejlődnie kell, ám rendkívül alázatos, s igyekszik minden tudást elsajátítani, amit csak lehet. 

Dušan Vlahovićnál a jelenlegi állapot a játékos útjának elengedhetetlen részét képezi, ebből a gödörből pedig csak és kizárólag ő tud kimászni kemény munka, s nagy türelem által. Támadónk mindent jól csinál az edzéseken és szabadidejében, arról pedig én is gyakran beszélgetek vele, hogy az itt látható dolgok miért nem jelennek meg a meccseken is. Dušan alapvetően nagyon nyugodt, s a csapat közös érdekei lebegnek a szeme előtt. Pillanatnyi nehézségek bárkivel előfordulhatnak, azonban ő át fog lendülni a holtponton, ebben teljesen biztos vagyok" – zárta szavait Danilo.