Közeleg az ítélet a számlahamisítási ügyben

prisma.jpgA La Gazzetta dello Sport a mai nap folyamán górcső alá vette a Juventus számlahamisítási ügy miatt benyújtott fellebbezésének lehetséges kimeneteleit, melynek során a jobb forgatókönyvektől kezdve egészen a legrosszabbig vetítette előre az elképzelhető ítéleteket. A milánói lap információinak közlése előtt érdemes megjegyezni, hogy az ügyben eddig nagy jártasságot mutató Michele Criscitiello szerint az Öreg Hölgy ügyvédjei egyre pozitívabb jelekkel várják a CONI április 19-i ítéletét, azonban a klub ügyvédjei eközben egyre negatívabb híreket kapnak a PRISMA-vizsgálat büntetőjogi vonaláról. 

A Gazzetta mindenekelőtt arról értekezett, hogy a 2023. április 19-én esedékes ítélet, melyet a CONI Sportgarancia Bizottságának kell meghoznia, nem csupán a Juventus 15 pontos büntetésének ügyét érinti, ugyanis kitért a klub egykori vezetőségi tagjainak, azaz Andrea Agnellinek, Pavel Nedvědnek, Maurizio Arrivabenének, illetve az azóta a Tottenham Hotspurnál dolgozó, azonban nemrég ennek ellenére is felfüggesztésre került Fabio Paraticinek sorsára is. 

A fellebbezést a testület háromféleképpen bírálhatja el. Mivel a CONI nagy valószínűséggel a konkrét fellebbezési kérelem jogosságát és helytállóságát, nem pedig az ügy érdemi részét veszi majd alapul, az ítélőszék csak akkor fogja elmarasztalni a Bianconerit, ha a klub tettei valamilyen formában sértik az Olaszországban hatályos sportjogi törvényeket. 

Ennek alapján a CONI vagy elutasíthatja a fellebbezést, megerősítve ezzel a pontlevonást és a vezetőséggel kapcsolatos ítéleteket, vagy pedig elfogadhatja azt a FIGC korábbi határozatának érvénytelenítésével. A harmadik opció szerint a testület ugyan elfogadhatja a fellebbezést, azonban egy ismételt felülvizsgálat céljából visszaküldené azt a FIGC-hez, melynek így tisztáznia kellene korábbi határozatát. Ebben az esetben az Öreg Hölgyet sújtó pontlevonás, valamint az igazgatótanács tagjaira kirótt eltiltás ideiglenesen felfüggesztésre kerülne, egészen addig, amíg a FIGC bírói publikálnák frissített indoklásukat. 

Annyi biztos, hogy a CONI-nak nincs joga a büntetés mérséklésére, ekképp pedig nem csökkentheti a pontlevonás mértékét, valamint az eltiltások hosszát: ezeket csak megerősítheti, vagy eltörölheti ítélete által. A hírek szerint eközben a vizsgálat második szála, az úgynevezett PRISMA-ügy is a következő fázisához közeledik, mely elsősorban a Juventus játékosokkal kapcsolatos fizetési manővereit, valamint a más klubokkal kiépített gyanús partneri viszonyokat igyekezett felmérni az utóbbi hónapokban. 

A Gazzetta szerint a Bianconerivel összefüggésbe hozott klubok ellen már hónapokkal ezelőtt megkezdődött a nyomozás, azaz a vádak innentől fogva a Cagliari, a Genoa, a Sampdoria, vagy a Bologna alakulataira is kiterjednek, miközben a Zebrák labdarúgói ellen is nekifogtak a vizsgálatoknak. Utóbbi esetben az érintett futballisták valószínűleg eltiltásra számíthatnak majd, ám csak abban az esetben, ha bebizonyosodik a dokumentumok aláírásában játszott közvetlen szerepük és itt képviselt felelősségük. 

A Juventusra az ügyet illetően egy nagyobb mértékű pénzbüntetés várhat, azonban a Sportjogi Törvénykönyv sokat idézett 31. cikkelyének alapján a klubbal szemben a Serie A tabelláján is alkalmazhatnak bizonyos büntetéseket, példának okáért pontlevonást. Az ügy ezen része minden bizonnyal külön tárgyalást eredményez majd, amibe a többi érintett gárdát is be fogják vonni. Az ítélet várhatóan 2023 vége felé születhet meg, a konkrét döntésre és az esetleges fellebbezésre pedig ezt követően kerülhetne sor, ami ekképp már nem befolyásolná a jelenlegi szezon történéseit.