29 milliós veszteséggel zárta a félévet a Juventus

stadium-2-1-scaled.jpgA Juventus tegnap este hivatalos közleményben tudatta a nagyérdeművel, hogy a klub igazgatótanácsa Gianluca Ferrero elnök levezetése mellett megvizsgálta és jóváhagyta a 2022/2023-as pénzügyi év első felére (azaz 2022. december 31-ig tartó) vonatkozó jelentést. 

A Bianconeri által közzétett dokumentumok alapján a klub 29,5 millió eurós veszteséggel zárta a 2022 nyarától az év decemberéig tartó időszakot, ami jelentős, 82,6 millió eurós javulást mutat az előző pénzügyi félév végén fennálló, 112,1 millió eurós veszteséghez képest. A klub szerint ez főként a világjárvány által előidézett gazdasági hatások csökkenésének (különösképp a jegybevételek ismét megszokott ütemű emelkedésének), valamint a novemberben bevezetett költségracionalizálási intézkedéseknek köszönhető.

Az Öreg Hölgy bevételei a jelentés értelmében 53,1 milliót tettek ki a vizsgált hónapokban, mely elsősorban a megnövekedett jegyvásárlási szándéknak, valamint az egyes játékosok regisztrációs jogaiból befolyó összegeknek köszönhető. Ez utóbbi adat egyébként 37,4 millió eurót tesz ki, ami azt jelenti, hogy a klub tulajdonában álló labdarúgók kölcsönadásából vagy értékesítéséből közel 40 millió eurót tehettek zsebre a torinóiak. A jegyeladások révén összesen 15,2 millió euró folyt be a kasszába. 

A helyzet javulását némiképp ellensúlyozza a külső szolgáltatások igénybevételéhez szükséges, 10,6 millió eurós összeg, a gazdasági és sportszakmai célok elérésének érdekében félretett 3,5 millió euró, az Olaszországban végbemenő, 2,3 milliós adóemelés, az értékesítésre szánt termékekhez szükséges alapanyagok beszerzésére fordított 1,6 millió euró, valamint egyéb, kisebb tételek, összesen 0,7 milliós értékben. A klub adósságállománya a közzétett adatok szerint 333 millió eurót tett ki 2022. december 31-én. 

A Juventus a dokumentum végén kitért az UEFA, a CONSOB, valamint a torinói ügyészség ellene indított vizsgálataira is, melyet a fenti szervek annak érdekében léptettek életbe a klubbal szemben, hogy ellenőrizzék a Pénzügyi Fair Play esetleges megsértését. Az Öreg Hölgy állítása szerint mindenben együttműködik az UEFA embereivel, s minden olyan információt és adatot a szervezet rendelkezésére bocsát, mely alátámaszthatja, hogy a klub pénzügyi helyzete nem tért el jelentősen a Zebrák által benyújtott, s utólag részben hamisnak bizonyuló kimutatásokhoz képest.