Allegri: "Az EL és a Coppa megnyerése egyértelmű célunk"

max_allegri_vs_fior.jpgA Juventus ma este meglehetősen rossz játékkal is képes volt 1-0-ás győzelmet aratni a Fiorentina alakulata ellen, köszönhetően annak, hogy a Violák kései egyenlítő találatát a VAR les miatt elvette, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy fél órával korábban a rendszer még a Zebrákat fosztotta meg egy elsőre szabályosnak tűnő góltól. A meccset követően a csapat szakvezetője, Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, kijelentve, hogy alapvetően pozitívnak látja a találkozót, s köszönetet mondott játékosainak a keményen kiharcolt siker miatt is. 

"A meccs utolsó húsz percében megvalósuló forgatókönyv teljesen megszokottnak számít, mivel a hátrányban lévő csapat, jelen esetben a Fiorentina, ilyenkor mindig az egyenlítésre törekszik, s ezért folyamatosan támadásokat vezet az előny birtokosa ellen. A találkozó során számos nagy lehetőségünk volt arra, hogy megszerezzük második találatunkat, ami azonban sajnos nem sikerült, ez pedig mindent nehezebbé tett" – fogalmazott a DAZN kamerái előtt. 

"A mérkőzés végén tapasztalható zűrzavarban nagyon oda kellett figyelnünk arra, hogy mit teszünk. A srácok jól védekeztek, a Violák egyenlítő gólját pedig a VAR végül érvénytelenítette, ahogy korábban a mi második találatunkat is. Boldog vagyok, hogy fiaim ma este így teljesítettek, s szeretnék köszönetet mondani nekik a győzelemért, hiszen ebben a nehéz helyzetben minden diadalnak kettőzött fontossága van. Az, hogy visszatérjünk az élmezőnybe, egyértelmű és feltett szándékunknak számít. Jelenleg egy pont távolságra vagyunk a hetedik helytől, ami a körülményeket figyelembe véve nem rossz eredmény. Csütörtökön az Európa-ligában vár ránk egy új kihívás, hétvégén pedig ismét a bajnokságban folytatjuk majd a küzdelmeket. 

A támadások tekintetében jó produkciót nyújtottunk, hiszen számos lehetéségünk volt, valamint a kontrák gyorsaságát nézve is eredményesnek bizonyultunk. Filip Kostić révén két lehetőséget is sikerült kidolgoznunk, az egyiknél pedig csak az mentette meg ellenfelünket a góltól, hogy Dušan Vlahović megtorpant a kapu előtt, állítása szerint azért, mert az egyik védő korábban odarúgott neki. A Fiorentina ezzel szemben csak a mi védelmi hibáinkból tudott lehetőségekhez jutni. Egy ilyen csapattal szemben sosem könnyű jól játszani, mivel Vincenzo Italiano gárdája állandó nyomást gyakorol az ellenlábasokra, ugyanakkor együttesünk képes volt megküzdeni ezekkel az akadályokkal. 

Az első félidőben Federico Chiesa játszott a bal oldalon, Ángel Di María pedig a jobb szélen, ám mivel Sofyan Ambrabatot szorosan ráállították az argentinre, Fedét is átraktam ide, hogy az egy az egy elleni helyzetekben létszámbeli fölényünk legyen Biraghival szemben, amit Ángel, valamint Mattia De Sciglio és Danilo révén sikerült is kialakítanunk. Chiesa jobban szeret a bal oldalon futballozni, ám leginkább csak a szélen, ezért pedig a jövőben mindenképpen több kell tőle a pálya egyéb területein, többek között a mezőny középső részén is. Fede mindazonáltal sokkal jobban teljesít a védekező fázis során, mint eddig, a legtöbb esetben pedig szó nélkül a csapat rendelkezésére áll, ami persze mindenki másról is elmondható, sőt, elvárás is a játékosokkal kapcsolatban. 

Az AC Milan mestereként gyakran szerepeltettem egyszerre négy támadót a pályán, ahogy korábban a Cagliarinál is, az első torinói évemben pedig gyakorlatilag nem voltak szélső védőink, így tehát nélkülük kellett boldogulnom. Egy csapat számos formációt alkalmazhat, a legfőbb ugyanis az, hogy meglegyen a kellő egyensúlyt a gárdán belül. Irányításom alatt a Juve futott ki úgy a gyepre, hogy Paulo Dybala, Álvaro Morata, illetve Mario Mandžukić révén három olyan támadónk volt a pályán, aki középen érezte igazán otthon magát, miközben a védelemben három középhátvéd foglalt helyet. Egy szezon során vannak pillanatok, mikor egy alakulat csak 30, 60, vagy 70 percig képes kitartani, s a meccsterv szerint futballozni, s van, amikor az egész találkozón fegyelmezettek maradunk. Ma este a srácok az utolsó percekben is magas fokú koncentrációt mutattak, én pedig ebben látom a lényeget. 

A 15 pontos büntetésről a Napoli elleni mérkőzést követően szereztünk tudomást, az Atalanta ellen pedig jól reagáltunk a fejleményekre, míg a Monzával szemben egy kisebb hullámvölgybe kerültünk, amiből szerencsére sikerült kimásznunk az elmúlt hetekben. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az idény végéig beérjük az előttünk álló gárdák legjavát. Ha nincs az elmarasztaló ítélet, 44 megszerzett ponttal a második helyen állnánk, annak érdekében pedig, hogy felzárkózhassunk az élmezőnyhöz, mindenkitől nagy önfeláldozásra és odaadásra van szükség. A következő célunk az, hogy megelőzzük a 30 ponttal rendelkező Torinót és Udinesét, ez viszont természetesen egyáltalán nem egy magától értetődő dolog. Fontos, hogy a jelenlegi helyzet ellenére ne vegyük el a srácoktól az általuk elért eredményeket, mivel a Juventus az évad során 44 pontot szerzett a pályán, s más kérdés, hogy különféle döntések miatt most hány egységünk van. A kialakult szituáció mindannyiunk számára egy újfajta, s hosszú távon talán pozitív tapasztalatot jelent, a pontlevonás pedig ösztönzőleg hat ránk, nagy figyelmet kelt bennünk, valamint fejlődésre késztet bennünket. 

Az Európa-liga és a Coppa Italia megnyerése egyértelmű célt képez számunkra, már csak azért is, mert sajnálatos módon nem sikerült bejutnunk a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába. Ezekre a versenysorozatokra csak és kizárólag lehetőségként szabad gondolnunk. Nagyon sajnálom, hogy bizonyos szurkolók nem értékelik eléggé csapatunk erőfeszítéseit. A drukkerek nagy része átérzi helyzetünket, és megpróbálja támogatni a Juventust, azonban vannak, akik teljesítménytől függetlenül úgy döntenek, hogy néhány labdarúgónk rossz, s állandóan keresik az alkalmat, hogy gúnyolódjanak rajtuk, mint ahogy történt az ma Moise Kean, vagy Mattia De Sciglio és Leandro Paredes esetében is. 

Nem szoktam elragadtatni magam, ám ma kénytelen voltam visszaszólni egy drukkernek, [a mester szó szerint azt mondta: "Fogd be, vagy gyere le ide, és itt ordibáld ezt!" – a szerk.] mivel ők az Öreg Hölgy játékosai, s mindegyikükre nagy szükségünk van. Nem szeretem, ha néhányan csak azért jönnek be a stadionba, hogy gúnyolódjanak néhány futballistán, mivel ez velük, illetve a klubbal szemben is tiszteletlenségnek minősül. Ha folyamatosan csak vereségeket szenvednénk, megérdemelnénk ezt a bánásmódot, jelenleg viszont teljesen szükségtelen és gonosz dolog így viselkedni" – összegzett Allegri.