Allegri: "Jobb helyzetkihasználással kell rendelkeznünk"

allegri_pre_chelsea_juve.jpgA Juventus a holnapi nap folyamán a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik találkozóján, idegenben lép pályára a sorozat címvédőjének számító Chelsea alakulatával szemben, melyet a Bianconeri meglehetősen nehéz körülmények között kényszerül megtenni, ugyanis az Öreg Hölgy számos játékosát lesz kénytelen nélkülözni a minden bizonnyal a négyesfogat első pozíciójáról döntő találkozóra vonatkozóan. A mérkőzést megelőzően természetesen a Zebrák mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát a nemzetközi média előtt, melynek keretein belül labdarúgóinak értékelése, valamint a várható kezdő mellett szót ejtett a londoni Kékek legnagyobb erősségeiről is. 

"A holnapi nap folyamán egy olyan csapat ellen lesz lehetőségünk pályára lépni, s eldönteni a csoportelsőség kérdését, mely jelen pillanatban vezeti saját nemzeti bajnokságának tabelláját, emellett pedig a Bajnokok Ligája regnáló címvédőjének mondható. A Chelsea együttese több lehetőséget és veszélyt tartogat magában Romelu Lukaku jelenléte mellett, mint a támadó hiányában, mivel a belga nélkül kevesebb referenciapontra hagyatkozhatnak, s több kontrajátékost kell alkalmazniuk. A megmérettetés egy rendkívül fontos tesztnek bizonyul számunkra, így pedig reméljük, hogy minél jobban teljesítünk majd" – szögezte le General Max szavainak bevezetőjeként. 

"A holnapi meccsre vonatkozóan négy védő áll rendelkezésünkre, beleértve Alex Sandrót, a középpályán pedig, Federico Bernardeschi kivételével gyakorlatilag mindenki bevethetőnek számít. Danilo sajnálatos módon körülbelül két hónapra kiesett, ugyanakkor Giorgio Chiellini visszatérhet köreinkbe szerdán, Mattia De Sciglio pedig az Atalanta elleni mérkőzés előtt, vagy az ez utáni napokban csatlakozik ismét keretünkhöz.

Dejan Kulusevski nem vett részt a mai edzésen, ugyanis fogorvosnál tartózkodott, melynek során két-három fogát kihúzták, azonban ennek ellenére elérthető lesz a Chelsea ellen, mely találkozón egyedül a jó játékot tűzhetjük ki célul az összecsapás igen magasan lévő presztízsértéke miatt. Jó hírnek számít, hogy Alex Sandro mostanra kipihente magát, ugyanakkor nem tudom, hogy a középpályán ez milyen döntésekhez fog vezetni, hiszen jelen pillanatban egyaránt elképzelhetőnek tartom az együttesünk tengelyében futballozó játékosok létszámának csökkentését, továbbá növelését is. 

Képtelen vagyok megítélni, hogy Paulo Dybala hány játékpercet lesz képes vállalni, ugyanis tíz napot töltött a pályán kívül a válogatott szünet ideje alatt, mindazonáltal ma reggel ismét velünk edzett, ebből kifolyólag pedig a keretbe is meghívót kapott. Többi sérültünk továbbra sem áll rendelkezésünkre, ahogy azt már fentebb említettem, ám lassacskán mindenki visszatérhet majd a közös munkához terveink alapján. 

Nem tudom, hogy a jövőben milyen hatékonysággal szerepelhetünk majd a 4-3-3-as formációban, mivel ez rendkívül sok tényezőtől függ. Ahhoz, hogy eredményesen alkalmazzuk a szóban forgó hadrendet, javítanunk kell támadásaink erejét és pontosságát illetően, ugyanis jelenleg túlzottan sok hibát követünk el, mikor be kellene fejezni akcióinkat. A Lazióval szemben meglehetősen sokszor keveredtünk kockázatos helyzetekbe, ugyanis képtelenek voltunk befejezi helyzeteinket, ezt pedig ellenfelünk könnyedén kihasználhatta volna az általuk használt kontratámadások révén. Az eddigiek folyamán 18 gólt lőttünk, s 15-öt kaptunk a bajnokságban, ekképp nem lehet kérdés, hogy több találatot kellene szereznünk csapatként. 

Adrien Rabiot, koronavírus-fertőzését megelőzően felfelé haladt a fejlődés útján, ezt követően pedig akadtak kisebb-nagyobb nehézségei a visszatéréssel, azonban immár ismét jó állapotban tudhatjuk őt, ahogy mindenki más is eredményesen fejlődött az elmúlt napokban és hetekben. A legfontosabb az, hogy legjobb tudásunk szerint játsszuk le meccseinket, s éljünk a pillanatnyi kihívásoknak. Ennek nyomán jelenleg egyedül a holnapi megmérettetésre összpontosítunk, ezután pedig az Atalanta elleni találkozóra fogunk fókuszálni. 

Álvaro Morata és Moise Kean egyike mindenképpen játszani fog holnap, s könnyen lehet, hogy egyikük az első, míg másikuk a második félidőben kap majd játéklehetőséget. A Lazio ellen Morata jól futballozott, Kean pedig megfelelően szállt be csereként, ezt alapul véve pedig elképzelhető, hogy ismét ezzel a forgatókönyvvel állunk majd elő. 

Egyértelmű, hogy jobban, s mindenekelőtt koncentráltabban kell futballozunk a kis csapatokkal szemben, miközben nagyobb nyugalmat kell tanúsítanunk, s nem szabad futnunk az eredmény után sem. Szombaton több találatot kellett volna szereznünk a Stadio Olimpicóban, ehelyett csak büntetők által voltunk képesek betalálni, így tehát legfőbb célunkat a hatékonyabb helyzetkihasználás kieszközölésének kell jelentenie. 

Nem tudom, hogy Weston McKennie jobb teljesítménye az új taktikai határozatoknak, vagy a mentalitás megváltozásának tudható-e be, mindenesetre a középpályás sokkal kedvezőbb hozzáállást képvisel, mint a szezon elején, s összességében véve is jó edzésmunkát végez, valamint megfelelő fizikai állapotban van. Weston kiváló képességekkel rendelkezik, ezen kvalitások kamatoztatásával pedig lassanként kezd felérni keretünk legkiemelkedőbb labdarúgóinak szintjére, ami egyértelmű feladatnak bizonyul minden egyes futballistánk számára. 

Nem érdemes a múlton rágódni, s azt mérlegelni, hogy több találatunk lenne-e, ha Cristiano Ronaldo nem hagy el bennünket a szezon elején. CR7 mindig, minden egyes állomáshelyén központi alaknak számított az együttesen belül, azonban nekünk képesnek kell lennünk góljainak pótlására. Úgy vélem, hogy keretünk tagjai, a bennük rejlő potenciál ellenére mindeddig viszonylag keveset tettek ennek érdekében, ezzel együtt viszont biztos vagyok benne, hogy idővel ez sem jelent majd különösebb gondot alakulatunknak" – fogalmazott Allegri mondanivalójának végén.