Allegri: "Elpazaroltuk az elmúlt másfél hónapot"

maxi_juve_zenit_press_confernce.jpgA Juventus előtt újabb nagy feladat áll a holnapi napra vonatkozóan, ugyanis az Öreg Hölgy együttese a Sassuolo, majd a Hellas Verona elleni bajnoki kudarcokat követően a Bajnokok Ligájában javíthat majd teljesítményén, ahol egy esetleges, Zenit elleni hazai sikerrel a csoportkörből való továbbjutást is kiharcolhatnák a torinóiak, melynek köszönhetően nagyobb erőket összpontosíthatnának a Serie A elkövetkezendő küzdelmeire is. A mérkőzést megelőzően természetesen az együttes mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát a nemzetközi média előtt, melynek keretein belül többek között beszélt a Zebrák várható összeállításáról, illetve a tegnap bejelentett edzőtábor jelentőségéről is. 

"Holnap elérhetjük a szezon első, fontosabb célkitűzését, s igen jó lenne, ha ezt képesek is lennénk megtenni, ugyanis ezzel bebiztosíthatnánk a Bajnokok Ligája csoportköréből való továbbjutásunkat, melynek köszönhetően a hátralévő két fordulóval kevesebbet kellene törődnünk, s több energiát fektethetnénk a Serie A-ban ránk váró találkozókra való felkészülésre" – fogalmazott General Max szavainak kezdeteként. 

"Moise Kean, Mattia De Sciglio, valamint Aaron Ramsey továbbra sem lesznek elérhetőek, Matthijs de Ligt és Federico Chiesa ugyanakkor jól érzik magukat, s holnap rendelkezésünkre fognak állni. A kezdőcsapat összeállításáról a holnap reggeli órákban hozom majd meg végleges döntésemet, ugyanis jelen pillanatban még további értékelésekre van szükségem egyes futballisták állapotának teljes körű felméréséhez.

A Zenit egy igen erős együttes, akik technikás, emellett pedig igen sok gólt szerző labdarúgókat tudhatnak magukénak, ebből kifolyólag pedig az előttünk álló meccs rendkívül nehéznek ígérkezik, ahogy az a Bajnokok Ligájában általában lenni szokott. A legrangosabb európai kupasorozatban meglehetősen kevés együttesnek adatik meg a csoportkörből való továbbjutás, mivel ezen, sorsolással kialakított négyesfogatok igen kiegyensúlyozottnak számítanak. Az, hogy nekünk sikerül-e elérni ezt illető célunkat, egyedül rajtunk múlik. 

Nem tudom, hogy mely labdarúgók fognak szerepelni a középpálya tengelyében, mivel meglehetősen nehéz lenne olyan párost találni, akik képesek lennének végigjátszani a szezon minden egyes összecsapását, más megoldásokkal pedig nem lenne érdemes operálni, hiszen ha kialakítanánk egy fix kettőst csapatunk tengelyében, onnantól fogva az esetek többségében csak őket lenne szabad játszatnunk, mely kiesésük esetén minden tekintetben megbolygatná alakulatunkat, s romba döntené egyébként is törékeny egyensúlyunkat. 

Mindannyian rendkívül dühösek és csalódottak vagyunk amiatt, hogy öt nap alatt sikerült tönkretennünk mindazt, amit augusztus végétől fogva felépítettünk, ezzel gyakorlatilag elpazarolva a szezonból másfél hónapot. Mikor nagy nehezen sikerült feljebb lépnünk a tabellán, s ismételten tényezőkké válnunk a bajnoki címért folyó versenyben, visszazuhantunk kezdeti állapotunkba, mely csorbát mindenképpen ki kell köszörülnünk, elsősorban mentális állapotunk rendbetételével. Az eddigiekben hat gólt szereztünk, ellenben tizenegy találatot kaptunk olyan együttesektől, melyek a bajnokság tizenegyedik és huszadik pozíciója között helyezkednek el, ami egyedül a szégyenteljes kifejezéssel jellemezhető egy Juventus-szintű alakulat számára. 

Sikereink nem függenek a háromfős védelem felállításától, ugyanis ha egy ennyi futballistát alkalmazó hátsó alakzat biztos garanciát jelentene a győzelemre, akkor akár hét labdarúgót is felállíthatnánk kapunk előterébe. A védelem problémáját az alapvető játékmód jelenti, nem pedig az, hogy három, vagy négy játékost alkalmazunk-e e csapatrészben. A Zenit elleni idegenbeli találkozón szintén nem védekeztünk hatékonyan, mivel számos lehetőséges biztosítottunk ellenfelüknek, megnehezítve ezzel saját dolgunkat, holott mikor egy bizonyos szint fölött álló gárdával mérkőzünk meg, maximális figyelemmel kellene kifutnunk a gyepre. 

Felesleges lenne szót fecsérelni problémáinkra, ugyanis ahelyett, hogy ezekről töprengünk, gondjaink megoldására kellene törekednünk. Legfőbb feladatunk most az, hogy csendben, leszegett fejjel tevékenykedjünk, mivel a labdarúgásban ezt kell tennünk, ha sorozatosan kudarcot vallunk. Ha egy mester veszít, hibát követ el, ha pedig nyer, jól végzi munkáját, e felfogás alapján pedig én magam jelen pillanatban egy sikertelen szakembernek bizonyulok. A meccseket általában a győzelmek eléréséért játsszák le az egyes alakulatok, ennek alapján pedig szükségtelen lenne arról értekezni, hogy miként eszközölhetjük ki a diadalokat. Erről nem beszélni kell, hanem átültetni a gyakorlatba. Csendben kell maradnunk, össze kell zárnunk, s harcolnunk kell egymásért, mivel jelenleg ez a legtöbb, amit tehetünk a Juventusért. 

A Morata-Dybala-Chiesa hármas egy ízben már szerepelhetett egyidejűleg a pályán, mégpedig a Sassuolóval szemben, mellyel alapvetően nem követtem el nagy hibát álláspontom szerint, ugyanis az egyes csapatok sok mindent megengedhetnek maguknak kiélezett helyzetekben. Federico nem volt bevethető a Hellas Verona ellen, holnap ugyanakkor ismételten a kezdőcsapatban kaphat majd helyet, aktuális határozatomtól függően. 

Ahogy minden egyes labdarúgóval, úgy a támadókkal előfordul, hogy rosszabb perióduson mennek keresztül, ezt figyelembe véve pedig nem beszélhetünk arról, hogy Álvaro Morata rossz játékossá vált pusztán amiatt, hogy nem tudott betalálni legutóbbi fellépésein. Könnyen lehet, hogy holnap rácáfol majd az őt kritizálókra, s beveszi a Zenit kapuját, ám az egyes futballisták formája az esetek többségében megjósolhatatlan, hiszen van, mikor kiváló időszakot élnek, s megesik, hogy borzasztóan teljesítenek. Úgy gondolom, hogy legfontosabb teendőnk változatlanul az, hogy megőrizzük önbizalmunkat és önbecsülésünket, melynek kivitelezéséhez kevesebbet kell beszélnünk és gondolkodnunk, s a jelenlegi szintnél sokkal többet kell dolgoznunk, ekkor pedig a szükséges gólok is jönni fognak. 

Hogy hiba volt-e visszatérnem Torinóba? Azért vagyok a Juventus mestere, mert elfogadtam az ezzel járó kihívást, elsősorban azért, mert segíteni szerettem volna a Bianconerinek abban, hogy a klub visszatérhessen a győztes útra. Ez természetesen nem könnyű feladat, mivel egy működő struktúra felépítéséhez nem elegendő egyetlen hónap, vagy nap. A sikerekhez hosszadalmas építkezés szükségeltetik, s úgy vélem, hogy a vezetőséggel, valamint a játékosokkal azon dolgozunk, hogy minél eredményesebbek legyünk, még akkor is, ha az utóbbi időben borzasztó produkciót nyújtunk a bajnokságban. Öt nappal ezelőtt helyzetünk összességében véve még rendben volt, ám végül az ezt megelőző hatvan napban elért eredményeket sikerült kihajítanunk az ablakon. 

Bár a közvélemény azt várja, hogy a Juventus minden egyes összecsapását megnyerje, korántsem olyan könnyű szembenézni az olyan olasz együttesekkel, mint melyeknek legutóbbi ellenfeleink számítottak. Ezen találkozókon rendre jól kezdtük a megmérettetéseket, ezt követően azonban hibát hibára halmoztunk, az esetek többségében pedig annak ellenére kaptunk találatokat, hogy a velünk szemben álló együttesek a gólt megelőző percekben szinte teljes passzivitást mutattak. 

Hogy Manuel Locatelli és Arthur képesek lennének-e együtt futballozni? Úgy gondolom, hogy alapvetően igen, ugyanakkor az eddigiekben néhol egyikük, néhol pedig másikuk nem állt rendelkezésünkre, így pedig igen nehéz lett volna egyszerre szerepeltetni őket a futballpályán. A legfontosabb ezzel együtt is az, hogy kompakt, erős alakulattal bírjunk, melynek sokkal jobbnak kell lennie, mint jelenlegi csapatunknak. Játékosaink, egyéni minőségüket és piaci értéküket tekintve a Serie A élmezőnyébe tartoznak, keretünk pedig minden tiszteletem mellett is kétségkívül jobb, mint az az emberanyag, mellyel a Sassuolo, vagy a Hellas Verona mesterei munkálkodhatnak. Ezen adatokat és megállapításokat lehetetlen lenne megcáfolni, mivel az utóbbiakban tiszta tényeket soroltam fel, nekünk pedig ez alapján az a legnagyobb feladatunk, hogy kielemezzük vereségünk okait, melyeket mindezen tényezők ellenére szenvedtünk el. 

Meggyőződésem, hogy intelligens srácokat irányíthatok, akik tisztában vannak vele, hogy az ehhez hasonló nehéz pillanatokban nincs szükségük hegyi beszédekre. Fiaim tudják, hogy rendkívül negatív pillanatot élünk át, ugyanakkor véleményem szerint egyikünk sem számított arra, hogy legutóbbi két találkozónkon egyetlen pontot sem leszünk képesek megszerezni. Az elmúlt hetek eseményeire egyértelműen megfelelő válaszokkal kell szolgálnunk, ezt pedig úgy tehetjük meg, hogy jó mérkőzéseket hozunk le, miközben több párharcot nyerünk meg, mint ellenfeleink, hogy a meccs irányítása a mi kezünkben maradhasson. A Verona szombaton huszonöt alkalommal szabálytalankodott sikeres megállításunk érdekében, míg a mi esetünkben ez a szám mindössze nyolcra rúgott. Az eredmény mindenki előtt ismeretes. 

Az, hogy változtatunk kell, nem technikai jellegű kérdés, mivel az, hogy ezt elérhetjük-e, csak és kizárólag mentalitásunktól és hozzáállásunktól függ. Tisztában vagyunk vele, hogy a nagynak tartott meccsek, valamint az átlagosnak vélt összecsapások között húzódik némi differencia, ugyanakkor az olasz bajnokság megmérettetései többé nem tekinthetőek átlagos mérkőzéseknek. Azon, hogy ez bevésődjön tudatunkba, még rengeteget kell tennünk" – összegzett az olasz szakvezető.