Allegri: "Holnap nem csupán játszanunk, nyernünk is kell"

allegri_pre_juve_sass.jpgA Derby d'Italián elért döntetlent követően a holnap este folyamán újabb kihívás vár a Juventusra, ugyanis az Öreg Hölgy a Serie A tizedik fordulójában a jelen pillanatban a bajnoki tabella 13. pozíciójában tanyázó Sassuolo együttesét fogadja majd, hogy a három pont reménybeli begyűjtésével megpróbáljon még közelebb zárkózni a liga élmezőnyéhez, mindezt téve kulcsembereinek szinte teljes körű visszatérésével. 

Az összecsapást megelőzően természetesen a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, szavaiban pedig a kezdőcsapat várható összeállításán, s Kaio Jorge lehetséges szerepeltetésén túl a csapat további tennivalóiról és fejlődési lehetőségeiről is szót ejtett is. 

"Holnap rendkívül fontos összecsapást kell megvívnunk, melyen mindenképpen győzelmet kell aratnunk, ugyanis minden más eredmény esetén semmi haszna nem lenne az Inter ellen kiharcolt pontunknak. Ez a találkozót nem pusztán lejátszanunk kell, hanem megnyernünk is, ebben pedig semmilyen tekintetben nincs vita köztem, illetve a srácok között" – fogalmazott az olasz szakember mondanivalójának kezdeteként. 

"A Sassuolo mindig is nehéz ellenfélnek számított, az utóbbi esztendőkben pedig az is egyértelművé vált, hogy a Neroverdit egy igen jó futballt bemutatni képes alakulatként kell kezelnünk, mely fantasztikus labdarúgókat, s egy remek mestert tudhat magáénak Alessio Dionisi személyében, aki tavaly megnyerte a Serie B küzdelmeit az Empolival, tanúbizonyságot téve ezzel valós értékéről.

Nem kérdés, hogy a holnapi meccset illetően egyedül a siker számít elfogadható eredménynek, ugyanis a bajnokság kezdeti szakaszában elhullajtott pontjaink nem teszik megengedhetővé számunkra az újabb hibákat. Ha sikerülne győzelmet aratnunk, igen jó helyzetben tudhatnánk magunkat, ennek kieszközölése érdekében pedig mind fizikai, mind pedig technikai szempontból kiváló futballt kell bemutatnunk. A Roma elleni siker megengedte nekünk, hogy döntetlent játsszunk a Nerazzurrival szemben, azonban mivel az elkövetkezendő tíz napban több fontosabb feladat is áll előttünk, ezúttal semmiképpen sem szabad mellényúlásokkal operálnunk.

Az előttünk álló megmérettetés sok szempontból nehezebb lesz, mint a Milánóban lejátszott találkozó, ugyanis az Inter elleni összecsapásra jóval könnyebb volt felkészülni a tét nagysága, s az ellenfél személye, valamint játékereje miatt. Holnap igen türelmesnek, továbbá szilárdnak és kompaktnak kell lennünk, mindemellett pedig jó futballra kell törekednünk. Erőteljesen bízunk benne, hogy végre nem csak egyetlen találatot fogunk szerezni a találkozón, legfőbb célunk pedig ennek nyomán az, hogy legalább két góllal diadalmaskodjunk a zöld-feketék fölött."

A tréner ezt követően egyes futballistáinak állapotát, valamint a kezdőt illető kérdéseket vette górcső alá, tételesen értekezve némely labdarúgóinak helyzetéről, valamint az általuk megtett útról, megemlítve egyebek mellett Kaio Jorge, Mattia Perin, Manuel Locatelli, Arthur, illetve Paulo Dybala nevét is. 

"Adrien Rabiot felépült a koronavírusból, ezen felül pedig visszaszerezte a pályára lépéshez szükséges erőnléti állapotot is, melynek nyomán immár biztosan visszatérhet majd a keretbe. Federico Bernardesci és Moise Kean kisebb sérülésekkel bajlódnak, így nem lesznek bevethetőek holnap, azonban rajtuk kívül mindenki rendelkezésünkre áll majd.

Nem hinném, hogy Kaio Jorge kezdőként futna majd ki a gyepre, ugyanis ehhez további fejlődésre van szüksége. Bár egy olyan játékosról beszélünk, aki fizikailag fitt, mentálisan erős, valamint birtokában van a profi futballhoz szükséges technikai és taktikai ismereteknek, megérkezését követően fellépő egészségügyi gondjai kissé visszavetették fejlődését, mely problémát hamarosan minden bizonnyal le fogja küzdeni. 

Arthur egy nagyszerű képességekkel bíró labdarúgó, aki karakterisztikáját nézve kissé hasonlít Manuel Locatellire, ennek alapján pedig bizonyos esetekben bátran alkalmazhatjuk majd olasz társa helyett a védelem előtt, ám az is elképzelhető, hogy holnap együtt lépnek majd pályára a Sassuolo ellen. A középpálya összeállításáról csak holnap reggel fogom meghozni a végső döntést, ugyanakkor jó hírnek tartom, hogy rendelkezünk egy olyan labdarúgóval csapatunk tengelyében, aki egyaránt képes registaként, valamint mezzalaként szerepelni, mint ahogy tette azt a Barcelona együttesénél is.

Támadósorunkat illetően nem küzdünk problémákkal, mivel az Inter ellen végre Paulo Dybala is visszatérhetett a pályára, aki minden más szempontból is folyamatos fejlődést mutat be idényünk során. Álvaro Morata tavaly 21 gólt szerzett a Serie A-ban, valamint a Bajnokok Ligájában, míg Federico Chiesa esetében 14-re rúgott ez a szám a fenti két versenysorozat, illetve a Coppa Italia mutatóit figyelembe véve. Dybala nem tudott úgy teljesíteni az előző szezonban, mint ahogy szeretett volna, ám ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy az idei évad az ő éve lesz. Támadóink mellett nem feledkezhetünk meg középpályásainkról sem, ugyanis alakulatunknak az ő találataikra is szüksége van, ezt illetően pedig mindenképpen előrelépésre van szükség részükről, hogy ne pusztán a védekezésből vegyék ki részüket, hanem segítsenek bennünket akcióinkban is. 

Paulo egy vérbeli futballista, aki remekül végzi el a szabadrúgásokat, s ösztönösen tudja, hogy milyen módon veheti be az ellenfelek kapuját. Véleményem szerint mindezzel együtt megállapíthatjuk, hogy együttesünknek jelen pillanatban nincs olyan játékosa, aki egymaga képes lenne harminc találatot szerezni idényenként, mivel alakulatunk játékosai együttes erővel adják össze ezen gólmennyiséget, melyről Kean és Locatelli két-két találata is árulkodhat. Dybala holnap egészen biztosan kezdő lesz, s maga mellett tudhatja majd Federico Chiesát is, mely azt hiszem, minden egyes szurkoló számára kielégítő futballt, s reményeim szerint végeredményt fog biztosítani csapatunknak. 

Dybala fontos technikai kvalitásokkal rendelkezik, emellett pedig képes kapcsolatot teremteni a középpálya és a támadósor között, melyet igen kevés labdarúgónk mondhat el magáról. Mellette természetesen nem feledkezhetünk meg együttesünk többi támadójáról sem, példának okáért Dejan Kulusevskiről, aki annak ellenére, hogy teljesen más tulajdonságokat képvisel, 60 percen keresztül nagyszerűen futballozott az Interrel szemben. Dejan és Chiesa remekül egészítik ki egymást a pálya két szélén szerepelve, ugyanis mikor egyikük elfárad, másikuk veszi át a kezdeményező szerepet, pihenési lehetőséget nyújtva ezzel társának. 

Összességében véve az utóbbi hetekben azt tapasztaltam, hogy keretünk nagy fejlődésen ment keresztül az utóbbi hónapokban, mind erőnléti, mind pedig mentális állapotunkat tekintve, ami lehetővé teszi, hogy egyes összecsapásokon változtatásokat eszközölhessünk ki. Mivel háromnaponta pályára kell lépnünk, ez segít bennünket a megfelelő regenerálódásban, valamint az élességi szint fenntartásában. Játékosaink többsége kiismeri társainak legjavát, ez pedig az újonnan bevetendő futballistákat is segíti az integrálódásban, ennek alapján pedig úgy vélem, hogy meglehetősen jó kilátásokkal rendelkezünk a jövőre nézve. 

Wojciech Szczęsny holnap pihenőt fog kapni, ám Daniele Ruganit valószínűleg nem vetjük be, mivel kockázatos lenne két, nagyobb horderejű változtatást is kieszközölni védelmünkben, ugyanakkor hamarosan eljön majd az ő ideje is. Mattia Perin biztosan helyet fog kapni kapunkban, mellette pedig Dybala, Chiesa, és Matthijs de Ligt is kifutnak a gyepre a kezdő tizenegy tagjaként. Cuadrado pályára küldése szintén elképzelhető, ugyanis ő mind Paulóval, mind pedig Federicóval képes nagy összhangban játszani, ugyanakkor Morata kimaradása igencsak reális opciónak számít a fent ismertetett változtatások ismeretében. Az egyensúly alapvető követelményeinek minden esetben meg kell felelnünk."

General Max a továbbiakban külön is kitért Federico Chiesára, majd a futballisták lelkiállapotára, emellett pedig visszakanyarodott az Inter ellen rangadóra, valamint az itt elkövetett személyes hibáira, megnevezve a Scudetto legfőbb esélyesét is. 

"Megítélésem alapján Federico egyértelműen egy nemzetközi szintet képviselő topjátékos, aki kiválóan futballozott az Európa-bajnokságon, irányába mutatott bizalmamnak pedig egyértelmű jele, hogy az eddigiekben rengeteg játéklehetőséget biztosítottam számára. Nem tagadom, hogy a vasárnapi, Inter elleni meccsen hibát követtem el vele kapcsolatban, ugyanis tévesen úgy véltem, hogy Kulusevski a legmegfelelőbb ember Marcelo Brozović kikapcsolására, ám e döntésem meghozatala során nem vettem figyelembe a játék menetének lehetséges változásait, melyek a későbbiekben be is következtek, s nem kifejezetten szolgálták javunkat. 

Nem gondolnám, hogy probléma lenne, hogy egyes labdarúgók csak a kispadon kezdenek bizonyos megmérettetéseken, mivel könnyen előfordulhat, hogy néhány játékost saját szempontjaim alapján nem nevezek a kezdőcsapatba. A Derby d'Italián elkövetett másik tévedésem is a cserékhez kapcsolódik, mivel Bernardeschi sérülésekor túlzottan későn küldtem a pályára Rodrigo Bentancurt, ugyanis az motoszkált fejemben, hogy Fede nem érdemli meg a lecserélést, holott ez az adott pillanatban egyáltalán nem teljesítmény, vagy érdem kérdése volt. 

Chiesa nem bizonyos hibái miatt ült a kispadon az Inter ellen, ugyanis taktikai indokok, s saját játékolvasatom miatt döntöttem ekképp vele kapcsolatban. A mérkőzést megelőzően úgy gondoltam, hogy egyes futballisták későbbi behozatalával nagyobb esélyünk nyílhat a győzelemre, mely feltevés alapvetően igazolta is magát Fede és Paulo beállását követően. Federico mostanra egyértelműen referenciaponttá vált a Juventus, valamint az olasz válogatott számára, ennek alapján pedig néhanapján kénytelen vagyok pihentetni őt, mivel ha mindig ugyanazon futballistákat játszatnám, januárban teljes keretemet kihajíthatnám az ablakon, s nézhetnék új labdarúgók után. 

Minden egyes összecsapásunk előtt figyelembe kell vennem, hogy játékosaim átlagosan 57 meccset játszanak évente, mindezt pedig háromnaponta, egy másfél esztendős krízishelyzetet követően, meglehetősen kevés szünettel és pihenési lehetőséggel. A futballisták nem robotok, akiken csak benyomsz egy gombot, s automatikusan teszik a dolgukat, mivel érző emberekről beszélünk, akikkel ennek figyelembevételével kell bánni. Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy labdarúgó különféle okok miatt lelki problémákkal küzd, ezen esetben pedig hagyni kell őket feltöltődni mentálisan. 

Úgy vélem, hogy alakulatunk egy érett csapat benyomását keltette Milánóban, ahol néhol erőn felül küzdöttünk az Interrel szemben, mely gárda meggyőződésem szerint továbbra is a Scudetto legnagyobb esélyesének tekinthető, még akkor is, ha Simone Inzaghi visszautasította ezt a kijelentést. Természetesen sportágunkban bármi, s annak ellenkezője is megtörténhet, ugyanakkor ezzel együtt is azt gondolom, hogy a fekete-kékek a bajnoki aranyérem legfőbb várományosainak számítanak. 

Nagy örömömre szolgált, hogy a Derby d'Italián sokkal jobb produkciót nyújtottunk, mint a Zenittel szemben, ugyanakkor a futball rendkívül nézőpontfüggő sportág, ennek nyomán pedig ha például egy livornói átlagpolgárt kérdeznék arról, hogy melyik találkozón voltunk jobban, könnyen elképzelhető, hogy ő a BL-meccset mondaná. Személyes véleményem szerint a Zenit ellen pocsékak voltunk, míg az Inter ellen nagyszerűen játszottunk, melynek természetesen köze van az ellenfelek játékerejéhez, s általánosságban vett értékéhez is, nem csupán a végeredményhez. A labdarúgásban szinte semmi sem ugyanolyan, mint a való életben. Itt minden egyes dolog megkérdőjelezhető" – összegzett Massimiliano Allegri.