Allegri: "A maximumra kell törekednünk"

allegri_pre_juve_zenit.jpgA holnapi nap folyamán, a Chelsea, a Torino, illetve az AS Roma ellenében elért, egyaránt 1-0-ás sikereket követően ismételten nehezebb megmérettetés vár a Juventusra, ugyanis a fekete-fehér mezben szereplő alakulat az orosz bajnoki címvédő Zenit együttesének otthonába látogat, hogy a három pont begyűjtésével ott próbáljon meg hatalmas lépést tenni a Bajnokok Ligája csoportköréből való továbbjutás felé. A találkozót megelőzően az ilyenkor szokott módon a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri is megtette nyilatkozatát a nemzetközi médianyilvánosság előtt, melynek keretein belül a csapat összeállításával kapcsolatos kérdéseken túl szót ejtett az ellenfélben rejlő erőről is. Az alábbiakban ezen interjút olvashatjátok. 

"A Zenit egy rendkívül erős és masszív alakulat, mely a középpályán, valamint a támadósorban egyaránt technikás futballistákkal rendelkezik. Holnapi ellenfelünk leginkább egy igazi európai színvonalat képviselő gárdaként jellemezhető, melyet a Chelsea elleni londoni meccsük alkalmával is megmutattak, ahol kiváló védekezésük mellett akcióik miatt sem kellett szégyenkezniük. Együttesünk számára kiemelt fontossággal bír az előttünk álló mérkőzés, mivel a továbbjutás jelen pillanatban még nyitott kérdésnek számít, nekünk pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kizárjuk az ezzel kapcsolatban felmerülő nehézségek lehetőségét" – fogalmazott mondanivalójának kezdeteként. 

"Egyelőre semmilyen tekintetben nem kívánok nyilatkozni a vasárnapi Derby d'Italiáról, mivel a Zenit elleni összecsapás egy meglehetősen nagy jelentőséggel bíró találkozónak bizonyul számunkra. Jelen helyzetben egyértelmű, hogy magunkénak tudhatjuk azt a meccslabdát, melynek kihasználásával képesek lehetünk megosztani a Bajnokok Ligája, valamint a Serie A közötti erőforrásainkat, s nagyobb hangsúlyt fektetni a bajnokság kihívásaira. 

Kijelenthetem, hogy Matthijs de Ligt teljesen felépült, s játszani fog a holnapi mérkőzésen. Amennyiben ez nem így lenne, Daniele Rugani minden további nélkül pályára léphetne a Zenit ellen, ugyanakkor mivel Matthijs bevethetőnek számít, egészen biztosan őt láthatjuk majd a kezdőcsapatban, ahol mellette Leonardo Bonucci, mögötte pedig Wojciech Szczęsny fog helyet kapni.

A többi posztot illetően végső döntésem meghozatala előtt még további mérlegelésre szorulok, ugyanis fel kell mérnünk, hogy mennyi terhet pakolhatunk a nemrég visszatérő futballistákra, példának okáért Arthurra, aki kezdőként, vagy csereként is kifuthat a gyepre, határozatomtól függően. Annyi egészen biztos, hogy a brazilnak lehetősége nyílik majd a játékra holnap este. 

Úgy vélem, hogy a szóban forgó középpályás egyaránt eredményesen szerepelhet a védelem előtt, valamint mezzalaként is. A legfontosabb, hogy mivel szóban forgó csapatrészünk az esetek többségében három főt tömörít, ezen futballisták közül kettő képes legyen kivenni a részét támadásaink felépítéséből, valamint diktálni együttesünk alapvető tempóját. Meggyőződésem, hogy Arthur, Locatelli, valamint Bentancur magukénak tudhatják az ehhez szükséges jellemvonásokat, míg Rabiot, McKennie, illetve Bernardeschi elsősorban mezzalaként funkcionálhatnak megfelelően. 

Álvaro Morata szintén jó állapotban van, s nagy esély mutatkozik rá, hogy a kezdőcsapatban fogja találni magát, míg a közös edésekből egyelőre kimaradó Paulo Dybala az előzetesen vártnál valamivel később, jelen állás szerint az Inter elleni vasárnapi meccs idejére csatlakozhat ismételten alakulatunkhoz.

Bár Mattia De Sciglio nagyszerűen teljesített a Romával szemben, holnap nagy valószínűséggel Alex Sandrót láthatjuk majd a védelem bal szélén. Nem hinném, hogy az olasz hétvégi produkciója kivételesnek számítana, mivel egy remek labdarúgóról beszélünk, ennek nyomán pedig teljesen természetes, hogy képes ehhez hasonló mutatókkal előrukkolni az egyes találkozókon. 

Nem gondolnám, hogy az elmúlt mérkőzéseken jelentősebb fordulóponton mentünk volna keresztül, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy sikerült tudatosítanunk magunkban azt, hogy e pillanattól fogva mindenképpen szállítanunk kell a tőlünk elvárt eredményeket, ennek alapján pedig megítélésem szerint elsősorban ezen felfogásbeli változás nyomait láthatjuk csapatunkon. Leszögezhetjük, hogy mentalitásunk minden tekintetben jobb lett a szezon első összecsapásain tapasztalható szellemiségünkhöz képest, melynek eredményeképp mind a pálya első, mind pedig utolsó harminc méterén a helyes döntéseket hozzuk meg, egyaránt jól futballozva ezáltal a támadási-, továbbá a védekezési szakaszban. 

Míg a védelemben tiszta elképzelésekkel operálunk, s különösebben nem bonyolítjuk túl a dolgokat, addig az ellenfél kapujának előterében általában véve egyéni-, és csapatszinten is produktív megoldásokkal állunk elő, melyek összessége képes elfedni a továbbra is fennálló hibapontokat. Eredményeink ellenére nem szabad félvállról venni az előttünk álló meccseket, mivel papíron mindeddig semmit sem értünk el. Az elkövetkezendő időszakban a jelenleg meglévő nyugalom mentén kell futballoznunk, hogy a szezon döntő szakaszának tekinthető március kezdetére minden szempontból egységes gárdává kovácsolódjunk, s hogy reményeink szerint kedvező helyzetből szállhassunk harcba az egyes trófeák elhódításáért. 

Mikor bizonyos emberek arról beszélnek, hogy az én Juventusom milyen karakterisztikával rendelkezik, mindig mosolyognom kell, hiszen szó sincs arról, hogy ez a csapat az enyém lenne. Edzőként pusztán az a feladatom, hogy vezényeljem azon, egyébként kiváló futballistákat, akiket a klubvezetés döntéseinek értelmében lehetőségem van irányítani. Visszatérésemet követően egy ideig úgy éreztem, hogy néhány játékosomat egészen egyszerűen nem ismertem kellőképpen ahhoz, hogy a lehető legnagyobb mértékben kiaknázhassam a bennük rejlő értékeket, azonban e pillanatban teljes szívemből magaménak érzem az általam végzett tevékenységet, mindemellett pedig megtaláltam a közös hangot labdarúgóimmal is. 

Csapatunk eljutott arra a szintre, hogy a szóban forgó fázis szépségeinek felismerésével megkedvelte a találkozók védekezési szakaszát, ami rendkívül pozitív dolognak számít. Ha eredményesek akarunk lenni, jól kell futballoznunk mind a védekezés, mind pedig a támadás terén, mivel ha mindkét területet azonos mértékben fejlesztjük, hozzáállásunk, csapategységünk, valamint pályán mutatott összhangunk is magasabb szintet fog képviselni. A számunkra kedvező eredmények képesek javítani önbecsülésünkön, hiszen higgadtságot és lelki békét kölcsönöznek nekünk, melyek segíthetnek számunkra a legnehezebb másodpercekben is. 

Egyelőre nem fogalmaztuk meg magunknak, hogy mi lesz a következő lépés, melyet meg kell tennünk, mivel holnap este minden külső tényezőtől függetlenül a maximumra kell törekednünk. Jelen pillanatban az a legfőbb célunk, hogy hazahozzuk a három pontot Oroszországból, távlati célkitűzéseink pedig természetesen igen sokrétűek, s sokfelé ágazóak, melyeknek csak egy részét fedi le az a mentális, technikai és fizikai változásokkal járó út, melyen mindenképpen végig kell mennünk az előttünk álló hónapokban. 

Hogy mit gondolok az olasz bírók tevékenységéről? Erre a kérdésre már megadtam a feleletet vasárnap este, véleményem pedig természetesen azóta sem változott. Hogy a kérdéses esetből ekkora ügy kerekedett, az minden tekintetben az Olaszországban uralkodó, alapvető gondolkodásmódnak köszönhető. Ha a hazai közvéleményen múlna, minden egyes hétvégén megtalálnánk az okot arra, hogy panaszkodjunk valamiért, vagy szót emeljünk valami ellen. Úgy gondolom, hogy az itáliai játékvezetők jelenleg egy generációváltáson esnek át, ekképp pedig természetes, hogy bele kell tanulniuk a szakmába, melynek ellenére általában véve jó teljesítményt nyújtanak, a VAR pedig egyértelműen segíti őket munkájuk során" – összegzett Allegri.