Tuchel: "A Juve Ronaldo után is erős csapat maradt"

tuchel.jpegA Juventus és a Chelsea ma esti Bajnokok Ligája-mérkőzését megelőzően a Bianconeri trénere, Massimiliano Allegri mellett a sorozat címvédőjének számító londoni Kékek mestere, Thomas Tuchel is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az ezen alkalomból megrendezett nemzetközi sajtókonferencia keretein belül, melyben egyéb témák mellett beszélt az olasz rekordbajnok erősségeiről, valamint saját együttesének hiányzóiról, emellett pedig méltatta az Öreg Hölgy történelmi tradíciót, s Cristiano Ronaldót is. 

A német szakember, aki 2021 januárjában vette át a később BL-győztessé váló alakulat irányítását, mindenekelőtt a fekete-fehérek helyzetéről, valamint alapvető Zebrákkal kapcsolatos ismereteiről értekezett, kijelentve, hogy mivel azt ezt megelőző időszakban még sosem meccselt a Juve ellen, személyes tekintetben is igen nagy kihívásnak találja az összecsapást. 

"A Juventus egy igen nagy múlttal rendelkező, nagyszerű csapat, akik Cristiano Ronaldo távozásának dacára is fantasztikus kerettel rendelkeznek. Való igaz, hogy a Zebrák kissé nyögvenyelős rajtot vettek a Serie A-ban, ám a Bajnokok Ligájában igen meggyőzően kezdtek. Köztudott, hogy egyes futballisták és alakulatok teljesen más arcukat mutatják a legrangosabb európai kupasorozatban, mint más találkozókon, a Juve labdarúgói pedig minden bizonnyal arra törekszenek majd, hogy előttünk is megcsillogtassák valós értékeiket. Mindenképpen tisztelnünk kell ellenfelünket, s nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy elképesztően nagy kihívással állunk szemben, ezért pedig minden egyes mozzanatunkra figyelnünk kell majd, hogy még véletlenül se születhessen negatív eredmény Torinóban" – jelentette ki Tuchel szavainak felütéseként. 

"A Juventus idővel minden bizonnyal újra meg fogja mutatni, hogy milyen nagyszerű csapatot tudhat magáénak. Természetes, hogy a Zebrák az utóbbi időben tőlük szokatlan eredményeket szállítottak, mivel minden egyes együttes megérezné, ha a történelem egyik legnagyobb futballistája, Cristiano Ronaldo néhány nap alatt elhagyná a klubot. A Juve CR7 távozásával egy személyben vesztett el egy nagy bajnokot, egy gólgyárost, illetve egy referenciapontot képező labdarúgót, azonban az alakulat ennek ellenére sem hagyta maga mögött a rá mindig is jellemző büszkeséget, mely tulajdonság képes lehet ismét naggyá tenni a Bianconerit. 

Személyes tekintetben ez lesz az első meccsem a Juventus ellen, ezért pedig bennem is van egy kis izgalom, melyet elsősorban ellenfelünk nagysága és keménysége miatt érzek. A Chelsea egy bajnokokból álló alakulat, emiatt pedig egyértelműen ínyünkre van, hogy ilyen jelentős együttesekkel kell összecsapnunk, mivel véleményünk szerint az ehhez hasonló, megerőltetőnek és nehéznek ígérkező találkozók rendkívül sokat segítenek nekünk abban, hogy még jobbá és eredményesebbé válhassunk."

Mint ismert, a Premier League egyik legfőbb esélyesének tartott Chelsea legutóbbi összecsapásán hazai pályán 0-1-es vereséget szenvedett a Manchester City gárdájától, a szakvezető pedig a kudarc okait mérlegelve egyértelműen kiemelte saját felelősségét, valamint a csapat kevésbé hatékony játékát is. 

"Egy trénernek az a feladata, hogy mindig, minden körülmények között képes legyen alkalmazkodni alakulata erősségeihez és gyengeségeihez, s hogy minél jobban kihangsúlyozza előbbi értékeket. A legutóbbi, Manchester City elleni találkozónk alkalmával túlságosan passzívak voltunk, emellett pedig védekezésünk is hagyott némi kivetnivalót maga után, ugyanis túlságosan mélyen tartott védvonalakkal operáltunk, s semmilyen más tekintetben sem játszottunk úgy, ahogy szerettünk volna. 

Magától értetődő, hogy a meghozott döntésekért egyedül engem terhel a felelősség, azonban úgy vélem, hogy a múltban számtalan alkalommal megmutattuk, hogy nagy nyomás alatt is képesek vagyunk jó futballt bemutatni, Romelu Lukaku érkezésével pedig immár arra is lehetőségünk nyílik, hogy folyamatos labdatartást valósítsunk meg a támadó harmadban, s hatékonyabban használjuk ki az előttünk nyíló területekben rejlő esélyeket.

Legutóbbi bajnokinkon a City egyértelműen fölénk kerekedett, míg mi a vártnál sokkal kevesebbet nyújtottunk, emiatt pedig egyértelmű, hogy a jövőben sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk az egyes kulcsmomentumok helyes megértésére, valamint az ellenfelek stílusához való alkalmazkodásra."

A Chelsea-vel szemben meglehetősen gyakran merül fel kritikaként, hogy az együttes túlságosan óvatos futballt igyekszik megvalósítani, Tuchel szerint azonban fiai az elmúlt idényben sem számítottak a BL legfőbb esélyeseinek, s sokkal inkább az újabb és újabb győzelmeknek köszönhetően jött meg az étvágyuk, ami megítélése alapján idén is hasonlóképpen történhet majd. 

"Hogy óvatosabb futballstílus mentén játszunk, mint legjelentősebb ellenfeleink? Ezen szempontot az elmúlt szezonban is gyakran hozták fel kritikaként velünk szemben, azonban végül rácáfoltunk a kétkedőkre, s elhódítottuk a Bajnokok Ligája trófeáját, annak ellenére, hogy előzetesen szinte senki sem emlegetett bennünket a legnagyobb favoritok között. Sikerünket elsősorban annak köszönhettük, hogy meccsről-meccsre egyre magabiztosabbá váltunk, ennek révén pedig bátran gondolhatjuk azt, hogy a kezdeti nehézségek után bárki képes lehet a csúcsra jutni egy-egy kiírásban. 

Úgy vélem, hogy jelen pillanatban már rendelkezünk a kellő tapasztalattal ahhoz, hogy egy minden tekintetben magas szinten álló futballt valósítsunk meg, s nem is titkoljuk, hogy szeretünk győzelmi vágy mentén, esélyesekként játszani, ugyanakkor ezzel együtt azzal is tisztában vagyunk, hogy miként kell levenni vállunkról az ezzel járó, általában mások által ránk pakolt terheket. Nem szabad hagynunk, hogy mások elvárásai vezéreljenek bennünket, mivel végső soron egyedül saját magunknak, s az általunk kitűzött céloknak kell megfelelnünk. 

Megítélésem alapján arra kell törekednünk, hogy mindig, minden helyzetben a realitás talaján maradjunk. Legfőbb célunk egyértelműen az, hogy egyre magasabb színvonalat valósítsunk meg az egyes mérkőzéseken, s ezáltal mind magasabb szintet képviseljünk, azonban ez nem megy egyik pillanatról a másikra, hiszen ezen eredményeket egyedül lassú építkezéssel, lépésről-lépésre lehet elérni."

A mester végezetül a csapat hiányzóiról, illetve N'Golo Kanté hiányzásának okairól is beszélt, ugyanis a francia középpályás koronavírus-fertőzés miatt lesz kénytelen kihagyni a holnapi találkozót, mely állapot a járvány elleni vakcina elutasítása miatt léphetett fel nála. 

"Cristian Pulisic, Reece James, valamint Mason Mount sérülés miatt nem lehetnek velünk holnap este, míg N'Golo Kanté koronavírus-fertőzött, ebből kifolyólag pedig a hatályos protokoll értelmében nem léphet pályára az összecsapáson. Úgy vélem, személy szerint nem tisztem véleményt formálni az azzal kapcsolatos kérdésekben, hogy a koronavírus elleni vakcinát fel kell-e venni, vagy meg lehet-e tagadni az injekció beadását, mivel trénerként nem tartozom a szakértők közé, így pedig nem is adhatok felelős választ a kérdésben. 

Véleményem szerint mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy vállalja-e a vakcina beadatásával járó kockázatokat. Én magam úgy gondoltam, hogy ez a helyes döntés, ekképp fel is vettem az oltást, azonban egy szabad társadalomban élünk, ahol mindenki saját belátása alapján határozhat az ezzel kapcsolatos kérdésekről. Kijelenthetem, hogy egyáltalán nem haragszunk N'Golóra a történtek miatt, mivel, bár szerettük volna, ha a teljes keret rendelkezésünkre áll, nagyságrendileg a koronavírus-fertőzés sem tekinthető kisebb indoknak a hiányzásra egy egyszerű sérülésnél" – összegzett Tuchel.