Beharangozó – a Chelsea elleni meccs

Chelsea F.C. - WikipediaA sorsolás szeszélye folytán a Bajnokok Ligája címre immáron 26. éve csak áhítozó Juventus, az aktuális címvédő Chelsea gárdáját látja vendégül. Ha a mutatott játék még nem is szemkápráztató, de legalább a pontok már elkezdtek gyűlni a bajnoki versenyfutásban, emellett ebben a versenysorozatban is egy svédországi győzelemmel indított a csapat. Mindkét oldalon lesznek kiemelkedő hiányzói a mérkőzésnek, de így is számtalan sztárt láthatnak majd a mérkőzésre kilátogatók. Roman Abramovich alakulata jelen pillanatban az angol főváros első számú csapatának számít, és nyilvánvalóan Torinóba is a 3 pont megszerzésének reményében érkezik. Ehhez a helyszínt az Allianz Stadium fogja biztosítani, 21 órai kezdettel, a televízióban az M4 Sport fogja közvetíteni, míg a játékvezető a spanyol Jesús Gil Manzano lesz.

A mindössze 37 esztendős játékvezető 1984. február 4-én született a spanyolországi Don Benitóban. A 17/18-as szezonban rá bízták a Sevilla-Barcelona 0:5-ös Copa del Rey , és a legutóbbi spanyol szuperkupa döntőjét, melynek végeredménye Barcelona-Athletic Bilbao 2:3. A Bajnokok Ligájában 2017-ben debütált, egy Anderlecht-Celtic 0:3 alkalmával, összesen az elit sorozatban kilenc alkalommal fújta a sípot. 2020. február 26-án ő vezette a Lyon-Juventus 1:0-ra végződő összecsapást, és ennek a két alakulatnak még nem is kapta másik meccsét semmilyen sorozatban.

A hatszoros angol bajnok, és 2-2 alkalommal a BL-t és az Európa-ligát is elhódító kék mezes alakulat a Transfermarkt által becsült értéke 882,5 millió euró, legértékesebb játékosuk, a tavaly még a regnáló olasz bajnokot erősítő Romelu Lukaku, az ő piaci árát ugyanez a portál kerek 100 millióra teszi. Átlagéletkoruk 26,8 év, válogatottjaik száma pedig 17. A londoniak idén már begyűjtöttek egy kupát, az UEFA-szuperkupa megnyerése révén, ahol a spanyol Villarreal csapatát győzték le hosszabbítás után 2:1 arányban. A bajnokságban eddig hat összecsapáson vannak túl, négyszer győztek, ezeken a randevúikon még gólt sem kapva, amikor viszont bevették a kapujukat, akkor egyik rangadójukat sem tudták megnyerni, 1:1 lett a Liverpool és 0:1 a Manchester City elleni meccsük,az utóbbi pont a hétvégén. Más kérdés, hogy a csoportkörben a Zenit ellen 1:0-ás győzelemmel kezdő alakulatot, az utóbbi időben legendásan gyengén védekező hazaiak meg tudják e akadályozni a gólszerzésben.

A két gigász eddig összesen négy alkalommal találkozott egymással, minden alkalommal az elit sorozatban. A 2008/09-es évadban a legjobb 16 között egy Stamford Bridgen elszenvedett 1:0 után, hazai környezetben 2:2-re végzett a Bianconeri az akkor Guus Hiddink irányította ellenfél ellen és búcsúzott a sorozattól. Az idegenbeli meccsen Didier Drogba, a visszavágón szintén ő, és Michael Essien volt eredményes, míg az olaszok góljait Vincenzo Iaquinta és Alessandro Del Piero vállalták. A Zebrákat abban az időszakban Claudio Ranieri irányította. Aztán négy évvel később, az akkor már Antonio Conte keze alatt alakuló fekete-fehérek az E csoport küzdelmei során egy értékes 2:2-vel tértek haza Torinóba, 2:0 után kiegyenlítve az állást, hogy aztán hazai környezetben kiütéses, 3:0 arányú verést mérjenek riválisukra. Ez a két találka három duplázót is adott a futball történelemnek, hiszen Oscar, Arturo Vidal és Fabio Quagliarella is kétszer talált be, míg a hetedik találat Sebastian Giovinco nevéhez fűződik. Érdekesség, hogy a Chelsea akkor is címvédőként érkezett a Pó partjára. A fent megemlített 4 duplázó együttesen a párharc mesterlövészei, tehát egy esetleges triplázó mindannyijukon átléphetne a vonatkozó rangsorban. Mindkét csapat mezét magára húzhatta többek közt Gianluca Vialli, Didier Deschamps, Gonzalo Higuaín, Álvaro Morata, Nicolas Anelka,  és Juan Cuadrado is, míg mindkét csapatot trenírozta Antonio Conte, Carlo Ancelotti, Claudio Ranieri és Maurizio Sarri, hogy csak pár nevet említsünk.

Igazolásaik közül kiemelkedik az Intertől megszerzett Romelu Lukaku, akiért 115 millió eurót fizettek, és az Atlético Madridtól kölcsönvett Saúl Ñíguez, míg végleg elengedték Fikayo Tomorit a Milanba, Tiemoué Bakayokót szintén a Rossonerihez, ám őt csak kölcsönbe távozott. Davide Zappacostát 9 millió euróért cserébe az Atalantához csatlakozott, míg Tammy Abrahamért 40 millió eurót fizetett a Roma, addig Kurt Zoumáért 35 millió eurót csengetett ki a West Ham. De elhagyta még a ködös Albiont Victor Moses (5 millió euró → Spartak Moscow), Marco van Ginkel (ingyen → PSV), Michy Batshuayi (kölcsön → Beşiktaş), Emerson (kölcsön →  Lyon), Olivier Giroud (1 millió euró → Milan), Ethan Ampadu (kölcsön →  Venezia), Danny Drinkwater (kölcsön →  Reading), hogy csak az ismertebb nevekről beszéljünk.

Massimiliano Allegri nélkülözni fogja a Paulo Dybala, Aaron Ramsey, Álvaro Morata, Arthur sort, addig Adrien Rabiot már a keretben van, míg az egyébként is sérült Kaio Jorge és Luca Pellegrini értelemszerűen nem játszhat, ugyanis nem lettek nevezve a Bajnokok Ligájába.  A másik oldalon maródi a Reece James, Christian Pulisic, Mason Mount, N’Golo Kanté négyes.

És akkor lássuk azt a mestert, aki a Juventus és Allegri ellen sem vezette sosem aktuális csapatait, de már BL, és UEFA-szuperkupa győztesnek is vallhatja magát. Thomas Tuchel 1973. augusztus 29-én született Krumbachban. Edzői pályafutását hazájában a Mainz U19-es csapatánál kezdte, még 2008-ban, ezután a nagy csapat edzője lett, és 2015 óta csupa európai topcsapatot edzett, sorrendben a Borussia Dortmundot, a Paris Saint-Germaint és jelenleg a Chelsea-t. Ezen csapatok padján eddig összesen 487 találkozót tudott le, 283 győzelem, 86 döntetlen és 118 vereség a mérlege. A Temze partjára idén január 26-án került, jelenlegi kontraktusa a 2024-es idény végéig szól. Kedvenc hadrendje a 3-4-2-1, eddig megnyert címei pedig: kétszeres francia bajnok, Bajnokok Ligája-győztes, UEFA-szuperkupa győztes, Német Kupa-győztes, Francia Kupa és Ligakupa valamint kétszeres Francia Szuperkupa-győztes.

Gianluca Di Marzio értesülései szerint a következő kezdő állhat ki ma este a Juventus részéről:

Juve XI (4-4-2): Szczęsny; Danilo, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Cuadrado, Bentancur, Locatelli, Rabiot; Chiesa, Kean.