Agnelli: "Köszönettel tartozom Pirlónak és Paraticinek"

agnelli_paratici_conference.jpgA mai nap folyamán, mint ahogy azt már a szakember távozásáról szóló bejelentés napjától fogva tudni lehetett, megtartották a Juventus egykori sportigazgatójának, Fabio Paraticinek sajtótájékoztatóját, melynek keretein belül az Öreg Hölgyet tizenegy esztendőt követően elhagyó, átigazolásokért felelős vezető, valamint a klub elnöke, Andrea Agnelli közös nyilatkozatban ejtettek szót múltról és jelenről, kifejtve Paraticivel való közös munka megszakadásának okait, valamint kitérve az Európai Szuperliga létrehozása utáni eseményekre, s az ESL-lel kapcsolatos jelenlegi helyzetre is. 

A felek közül elsőként a Bianconerit irányító Agnelli igyekezett értékelni az elmúlt időszak történéseit, mindenekelőtt a fent említett versenysorozattal kapcsolatos jelenlegi tudnivalókról, ezt követően pedig a Juve nemrég meghozott döntéseiről, ekképp többek között Andrea Pirlo menesztéséről is beszélve, leszögezve, hogy a búcsú ellenére mindenkinek köszönetet szeretne mondani, aki az utóbbi évtizedben valamilyen formában részese volt a Zebrák által aratott sikereknek. 

"Az Európai Szuperliga megalakítását megelőző hetekben semmilyen hátsó szándék nem vezérelt bennünket, csupán megpróbáltuk minden tekintetben megreformálni a nemzetközi labdarúgás egyes versenysorozatait, hogy ezek mindenki számára előnyösebb feltételeket biztosíthassanak" – kezdte mondanivalóját a Juventus feje. 

"Tisztán emlékszem, hogy az Európai Klubszövetség, valamint az Európai Labdarúgó Szövetség 2019 folyamán meglehetősen érdekes tervezetet tett közzé a fent említett témát illetően, mely elsősorban az egyes bajnokságok másod-, harmad-, illetve negyedosztályaiban szereplő együtteseknek nyújtottak volna segítő kezet, s melyet éppen emiatt már akkor is rendkívül kiváló kezdeményezésnek tartottam. 

Mindenki számára világos, hogy az európai futballból származó erőforrások jelentős része az UEFA monopóliumának köszönhetően a szóban forgó szervezetnél koncentrálódik, ugyanis ez a végrehajtói, a gazdasági, valamint a jogi hatalmat illetően is így van, ennek folytán pedig az UEFA meglehetősen önkényesen járhat el az egyes engedélyek kiosztásakor, vagy éppen egyes versenysorozatok akadályozásakor, holott teljesen egyértelmű, hogy a fennálló rendszer semmilyen tekintetben sem számít hatékonynak. 

Változatlanul úgy vélem, hogy a Szuperliga nem egyfajta államcsíny, vagy árulás volt, sokkal inkább egy kétségbeesett figyelmeztető kiáltás egy olyan rendszer létrehozásának érdekében, mely a jelenleginél sokkal igazságosabbnak bizonyulna. Az UEFA által működtetett struktúra már a világjárványt megelőzően is az összeomlás szélén állt, s jelen pillanatban is a totális pénzügyi fizetésképtelenség állapota felé tart, ezt pedig kontinensünk legtöbb együttese ölbe tett kézzel nézi végig. 

Annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben klubjaink több alkalommal is egyeztetésre hívtuk az UEFA vezetőit, a szervezet nem reagált érdemben megkereséseinkre, sőt becsapták előttünk az ajtót, ezen felül pedig súlyos fenyegetéseket tettek a Barcelona, a Real Madrid, valamint a Juventus alakulatainak, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az általunk felkért madridi törvényszék által meghozott ítéletet, s kijelentve, hogy ők személyes tekintetben csak és kizárólag az európai hatóságok határozatait fogadják el. Biztosíthatjuk, hogy versenysorozatunk szilárd jogi alapokon nyugszik, azonban az UEFA nem kíván a tényekkel foglalkozni, hiszen csak és kizárólag saját érdekeit érvényesítése motiválja őket. 

Az UEFA tervei semmilyen tekintetben nem reformálnák meg a labdarúgást, ekképp szilárdak hiszünk elképzeléseink helytálló mivoltában, ugyanakkor továbbra is készek vagyunk leülni a szervezet, valamint adott esetben a FIFA vezetőivel. Mellettünk szólhat, hogy más népszerű sportágak szintén az utóbbi években változtatták meg addigi, jól megszokott keretieket, melynek eredményeképp a kosárlabdában például létrejött az Euroliga, mely sorozat sokkal nagyobb előnyökkel jár a szurkolók, a klubok, valamint a játékosok számára, mint a korábbi megmérettetések. 

Szinte az összes érintett fél úgy véli, hogy a futball változásra szorul, ám azokat, akik tennének is ennek kieszközöléséért, az illetékesek démonizálják, s kitagadják köreikből. A Juventus, a Real Madrid, valamint a Barcelona elkötelezett a tárgyalások mellett, mivel még mindig ki szeretnénk fejteni javaslatainkat az UEFA vezetői előtt, ugyanakkor azokat is megértjük, s azokkal is szolidaritást vállalunk, akik nem kívánnak a mi oldalunkra állni az európai klubcsapatok közül."

A sportvezető ezt követően kitért a Juve elmúlt napokban végbemenő személycseréinek, azaz Andrea Pirlo és Fabio Paratici leváltásának, majd Massimiliano Allegri hivatalosan is bejelentett, s Federico Cherubini várható kinevezésének taglalására is, köszönetet mondva az elmúlt tizenegy esztendőért, s az ezek évek alatt szerzett megannyi trófeáért is. 

"Az ESL-t illető tudnivalókat követően szeretnék mérleget vonni a mögöttünk álló idényről, melynek keretein belül először szeretnék nyilvánosan is köszönetet mondani Andrea Pirlónak, valamint a Maestro által vezényelt szakmai stábnak, ugyanis annak ellenére, hogy sokak szerint kudarcos idényen mentünk keresztül, az általunk megszerzett két trófea, valamint a Bajnokok Ligája-kvalifikáció kiharcolása valójában arról tanúskodnak, hogy pozitív szezont zártunk, melynek során természetesen felmerültek egyes nehézségek, ugyanakkor ezeket nem eltussolnunk kell, hanem tanulni belőlük, hogy a jövőben ne követhessük el őket még egy alkalommal. Ha tíz évnyi sikeres időszakot követően a fenti eredmények jelentik a bukást, véleményem szerint elégedettek lehetünk magunkkal.

Ezzel együtt természetesen nagy szeretettel üdvözöljük a Juventus kispadjára visszatérő Massimiliano Allegrit,. Rendkívül boldogok vagyunk, hogy ismételten együtt tevékenykedhetünk a szakemberrel, s kijelenthetem, hogy mindannyian készen állunk egy új kalandra és projektre egymás oldalán, mely reményeink szerint hosszú távra fog szólni. Max munkatársai minden tekintetben nagy elszántsággal, sikeréhséggel, továbbá győzelem iránti vággyal vágtak bele új feladataik elvégzésébe, s ötleteik megvalósításába, melynek alapján biztos vagyok benne, hogy növekedésünk és fejlődésünk az elkövetkezendő évek során is töretlen, valamint folyamatos lesz majd. 

Ezzel együtt leszögezném, hogy a mester visszatérése egyáltalán nem jelenti azt, hogy a két évvel korábban meghozott határozatunk helytelennek bizonyult volna, mivel továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy 2019 tavaszán az akkor helyesnek ígérkező opció mellett tettük le a voksunkat, míg ebben a pillanatban a tréner visszatérésének kieszközölése jelentette a megfelelő lépést. Ezen felül kijelenthetem, hogy Allegri ismételt munkavállalása semmilyen tekintetben nem idézte elő Fabio távozását, hiszen mivel remekül ismerem a feleket, akiket kiváló szakembereknek tartok, abban is biztos vagyok, hogy ha közösen folytattuk volna utunkat, nem állítólagos konfliktusaikra, hanem a közös sikerek elérésére koncentráltak volna. Kijelenthetem, hogy Paratici utódja, Federico Cherubini minden tekintetben készen áll feladatának elvégzésére, ekképp nem lehet kérdés, hogy Fabio munkáját egy hasonló kvalitásokkal rendelkező szakember veszi majd át. 

Ha az elmúlt évtizedre tekintünk, Gigi Delneri időszakától kezdve egészen Andrea Pirlo regnálásáig, kilenc Scudettót, öt Coppa Italia-serleget, s két Bajnokok Ligája-döntőt látunk, melyek magától értetődően hatalmas és páratlan eredményeknek számítanak, mely sikerek kiegészülnek az U23-as alakulat megalapításával, s a Juve női együttesének létrehozásával, akik az utóbbi években négy bajnoki címet, két kupát, valamint két szuperkupát szereztek, ezzel is gazdagítva klubunk hírnevét. Biztos vagyok benne, hogy ezen sikerek semmiképpen sem jöhettek volna létre Fabio munkája nélkül, akire ennek folytán tisztelettel és szeretettel kell gondolnunk. 

Fabio természetesen nem csak a fent említett területeken tett meg mindent a Juventus sikeréért, ugyanis Torinóban töltött időszaka alatt olyan játékosokat sikerült a klubhoz csábítania, mint Carlos Tévez, Paulo Dybala, vagy Cristiano Ronaldo, ugyanakkor természetesen néhány transzfer, például Robin van Persie leigazolása nem jöhetett létre, még annak ellenére sem, hogy a holland futballistával a saját házamban vacsoráztam a tárgyalások ideje alatt. 

Úgy vélem, hogy csodálatos tizenegy esztendőt töltöttünk együtt Fabióval, aki tapasztalatlan reménységként érkezett klubunkhoz, most pedig férfiként, s mindenekelőtt valódi győztesként hagyja el a Juventust. A szezon végén a személyes irodámban folytattunk egy hosszú beszélgetést egymással, melyen konszenzusra jutottunk, megállapítva, hogy jelen helyzetben az számít helyes lépésnek, ha lezárjuk hosszú ideje íródó közös történetünket, s új fejezetet nyitunk életünkben, ezúttal külön utakon haladva. 

A saját, valamint a Juventus nevében is köszönettel tartozom Fabio Paraticinek. Köszönöm, hogy megajándékozhattuk egymást ezekkel a fantasztikus évekkel, s hogy ilyen nagyszerű élményeket szereztünk a másik oldalán. Egyet viszont szeretnék kérni a jövőre nézve: kérlek, soha többé ne hívj fel engem reggel 7 óra 30 perckor" – zárta szavait mosolyogva Agnelli.